Έντυπη Έκδοση

Περιοδικά ανά το Πανελλήνιο

**Η Κινστέρνα. Περιοδικό λόγου και τέχνης, τ. 16, Δεκέμβριος 2009. Κυκλοφορεί δύο φορές τον χρόνο, κάθε Ιούνιο και Δεκέμβριο, ταχ. θυρίδα 77289, 175 10, Π. Φάληρο.

Η «Κινστέρνα» μάς βρίσκει δύο φορές τον χρόνο και μας δίνει πολλά. Διηγήματα, κριτικές βιβλίων, θέατρο, ποιήματα. Το «Γράμμα στον Νίκο Καρούζο», «Ο Μεσιέ Χρήστος» μάς γοήτευσαν.

**Ιστορία Εικονογραφημένη, Ιανουάριος 2010, τ. 499, Βουκουρεστίου 18, Αθήνα, τηλ.: 210-3611880, 210-3630078. Το πρώτο τεύχος του 2010 έχει βασικό θέμα το Ιράν-Ισλάμ και το μέλλον της ιρανικής κοινωνίας. Συνωμοσία Μπάμπινγκτον, οι δίκες των δωσίλογων της Κατοχής και ο ρόλος του Τύπου στις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις. DVD «Η απόβαση στη Νορμανδία».

**Αιολικά Γράμματα, διμηνιαίο περιοδικό της μαχόμενης λογοτεχνίας, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010, χρόνος 40ός, τ. 241, Πριγκίπισσας Αικατερίνης 4, Καλλιθέα, 176 76, τηλ.: 210-3800142. Τα «Αιολικά Γράμματα» δανείζονται τα γράμματα για να φτιάξουν αφιέρωμα στον Εντγκαρ Αλαν Πόε. Οπως γράφει ο Κώστας Βαλέτας: «Ισως με το βιβλίο αυτό η ελληνική γραμματεία εξοφλεί ένα γραμμάτιο που θα έπρεπε από καιρό να τακτοποιηθεί».

**Εντευκτήριο, λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό, Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2009, τ. 87, Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-283223. Αφιέρωμα γύρω από το τραπέζι. Τραπεζώματα και οι συνδαιτυμόνες, ορεξάτοι να συνεισφέρουν. Θεσπέσια λογοτεχνική γεύση. Θα το γευτούμε μέχρι τελευταία σελίδα.

**Περιωδικό της πόλης. Μηνιαία έκδοση, Δεκέμβριος 2009, τ. 138, Βενιζέλου 79, Καβάλα, τηλ.: 25210-220120. Αφιέρωμα στο ιστορικό και λογοτεχνικό αρχείο Καβάλας. Ομορφο τεύχος. Διευθυντής: Κωνσταντίνος Τσίγκας.

**Intellectum, περιοδική έκδοση στοχασμού, τ. 6, Ερμού 2, Θεσσαλονίκη, 546 25, τηλ.: 2310-551510. Στο τεύχος συναντάμε άρθρα, δοκίμια και μελέτες σχετικά με τον μαραθώνιο του ατομικισμού, την επιχείρηση «Συμπαγές μολύβι» του Ισραήλ στη Γάζα, τη φιλοσοφική θεώρηση της συνεπειοκρατίας κ.ά. Το παρόν αποστέλλεται σε 120 πανεπιστημιακές και δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα και διανέμεται δωρεάν σε επιλεγμένους χώρους πολιτισμού και αναψυχής στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

**Επτανησιακά Φύλλα, φιλολογική-λογοτεχνική, λαογραφική και ιστορική έκδοση, τόμος ΚΘ', 3-4, εκδότης-υπεύθυνος ύλης: Διονύσης Σέρρας, Υφαντουργείων 37, Ζάκυνθος, τηλ: 26950-45120. Ο ζακυνθινός ποιητής Ανδρέας Κάλβος τιμάται από τα Επτανησιακά Φύλλα. Πρόθεσή τους, όπως τονίζεται, είναι: «Να τιμήσουμε τη μορφή, τη μνήμη και τη φωνή ενός εκλεκτού πνευματικού αναστήματος, συνειδητά και ασυμβίβαστα στρατευμένου και προσηλωμένου στους χώρους ή στους κόσμους των Ιδεών, της Αρετής και της Ελευθερίας».

**Μετρονόμος, τριμηνιαία έκδοση, Οκτώβιος-Δεκέμβριος 2009, τ. 35, Λοχία Τριανταφύλλου 13, 173 41, Αγιος Δημήτριος, τηλ.: 210-9703932. Περιοδικό για τη μουσική. Συνεντεύξεις με τους Δήμο Αβδελιώδη, Παντελή Θαλασσινό, Βαγγέλη Γιαννάκη, Κώστα Μακεδόνα. Ο Σπύρος Κουρκουνάκης γράφει στο «Παραμύθι της Ευτυχίας»· για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

**Σπύρος Α. Γεωργίου, Συνθετογραφία, εκδόσεις Μανδραγόρας, σ. 63, 6 ευρώ .

Αινιγματικός ο τίτλος, αλλά όπως εξηγεί ο συγγραφέας στο αντί προλόγου σημείωμά του: «Με τη συνθετογραφία δηλώνεται ο τρόπος με τον οποίο συνθέτει κάποιος, στα γραπτά του, πολλά επιμέρους στοιχεία σε ένα ενιαίο σύνολο». Ετσι κι εδώ. Τα κείμενα και οι στίχοι του Σπύρου Γεωργίου συντίθεται με σκέψεις και φράσεις των Οκτάβιο Παζ, Φερνάντο Πεσσόα, Νίτσε κ.ά. Μοναδική προσπάθεια.

**Ζάχος Χατζηφωτίου, 1940. Η γενιά των γενναίων, εκδόσεις Ωκεανίδα, σ. 247, 12 ευρώ . Ενα ακόμη αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ζάχου Χατζηφωτίου για τις περιπέτειες της γενιάς του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την «μπελ επόκ» της μεταπολεμικής Αθήνας. Τα παιδιά εκείνης της εποχής θα μπορούσαν να είναι τυχερά, σίγουρα όμως ήταν γενναία, όπως αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογό του.

**Θανάσης Διαμαντόπουλος, Ο νέος εκλογικός νόμος. Προβλήματα και διλήμματα, εκδόσεις Παπαζήση, σ. 94, 9 ευρώ . Η πολιτική «γεννά» ερωτήματα που οι πολιτικοί δεν μπορούν να απαντήσουν. Η «ξύλινη» γλώσσα έχει γίνει μητρική γι' αυτούς και μόνον ηχορύπανση και νέφος δημιουργεί. Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος στο βιβλίο του προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τον νέο εκλογικό νόμο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Κατ' επίφασιν αστυνομικό
Μια ιστορική μορφολογία της εξουσίας
Αινιγματικές ζωγραφιές και θελκτικές υπάρξεις
Από τη Γερμανία στην Αγγλία με ενδιάμεσο σταθμό την Κίνα
Ραδιουργίες επί αλφαβήτου
Η προσωπική μας «σπηλιά»
Ψηφίδες σε θεατρικούς δημόσιους βίους με πόθους αετού
Ο Ιμάνουελ Καντ και το πρόβλημα των δύο κόσμων
Η διαπλανητική ρευστότητα μέσα από μια πολιτική αλληγορία
Δύο κριτικές για το ίδιο βιβλίο
Ο ένδοξος βυζαντινισμός μας
Η Νέα Ρώμη και η πρώτη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία
Κώστας Βουκελάτος
Ο ιχνευτής της σκέψης, του πολέμου και του ήθους
Συνέντευξη: Σόνια Θεοδωρίδου
Στην μπρελική ακινησία του βελγικού τοπίου
Παιδικό βιβλίο
Ο Ροβήρος, η μαθήτρια, το δειλό λιοντάρι στις λεύκες
Από τις 4:00 στις 6:00
Ιατρική περίθαλψη ...στη μουσική
Ο τραγουδιστής των λουλουδιών
Άλλες ειδήσεις
Με τον ποιητικό τρόπο του Δημήτρη Ποταμίτη - Εφτά χρόνια μετά
Το είδωλο στον καθρέφτη
Περιοδικά ανά το Πανελλήνιο