Έντυπη Έκδοση

Πειραιάς

Καλησπέρα,
Μια και είμαστε ακόμα στην πολύ αρχή του 2011 είναι έγκαιρο να κόψω και να μοιράσω σε όλους την πίτα των ευχών μου, να είναι αυτή η νέα χρονιά συμπονετική προς τις ελλείψεις του ανθρώπου, να φέρει έστω και μερικά απ' όσα ο καθένας μας επιθυμεί, κι αν δεν φέρει, πάντως ας μην του πάρει, ό,τι του είναι ήδη αρκετό και πολύτιμο.

Πλήρες θέμα...

 • Λογοτεχνία

  • La Chunga, του Mario Vargas Liosa
   Στην αρχή ήταν μια ξύλινη κουνιστή πολυθρόνα. Πάνω της καθόταν μια γυναίκα, διφορούμενης ηλικίας, με παντόφλες και με το βλέμμα της χαμένο μέσα της. Επινε αφηρημένη από μια κούπα και προσπαθούσε να μη φαίνεται ερωτεύσιμη.
  • Για τους ποιητές της δράσεως και του λόγου
   Απάντηση, ποιητική, στον Δημήτρη Πουλικάκο, φ. 639, για την επανάσταση και στη στήλη «Ενα γράμμα» από τον Ανδρέα Εμπειρίκο κι έναν άγνωστο ποιητή, αλλά πολύ γνωστό βουκόλο!
  • Ο βυσσινόκηπος
   Εκατό και πλέον χρόνια έχουν περάσει από τότε που γράφτηκαν, και η αμηχανία μου απέναντι στις παραστάσεις των έργων του Αντον Τσέχοφ παραμένει.
  • Επειδή η μουσική κυριαρχεί στη ζωή μας Στο ντιβάνι του Δισκαναλυτή
   Για να είναι κανείς μουσικός-ποιητής, δεν χρειάζονται πάντα οι στίχοι. Αρκούν οι προθέσεις, η ίδια η δουλειά του, οργανική εκ φύσεως, και βέβαια το αποτέλεσμα αυτής.
  • Το εγχείρημα της χειραφέτησης του πνεύματος στον αιώνα του Διαφωτισμού
   Α' Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ «Το βιβλίο της φύσης είναι γραμμένο σε μαθηματική γλώσσα, και οι χαρακτήρες είναι τρίγωνα, κύκλοι και άλλα γεωμετρικά σχήματα, χωρίς τη βοήθεια των οποίων είναι αδύνατον να καταλάβουμε έστω μια λέξη».
 • Κριτική βιβλίου

  • Το νέο βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα Συγκομιδή μιας δεκαετίας
   Με το εικοστό βιβλίο του ο Μένης Κουμανταρέας κατέρριψε το εκδοτικό του ρεκόρ. Ξεπέρασε τις συνήθεις επιδόσεις που σημειώνει στη διάρκεια μιας δεκαετίας.
  • Μηνιαία, άγρυπνα και φωτεινά Αρχαίες και νεότερες ημέρες τέχνης
   Ο σ., καθηγητής Φιλοσοφίας, γεννημένος στο Οράν της Αλγερίας, διδάκτωρ της Σορβόνης και μαθητής του Aubenque, έχει γράψει πλήθος βιβλίων και μελετών, πολλές από τις οποίες αφορούν τον Πλάτωνα.
  • Η θεμελιακή διαστροφή του δυτικού πολιτισμού
   Πολλές επικρίσεις εγέρθησαν σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα ενάντια στη «δυτική μεταφυσική», από τον Πλάτωνα ώς τον Χέγκελ ή από τον Παρμενίδη ώς τον Χούσερλ, εκείνη την «οντοθεολογία του Λόγου» που φαίνεται όλο και περισσότερο πλέον στα υποψιασμένα μας μάτια ως η βασική γνωσιολογική ψευδαίσθηση επί της οποίας θεμελιώθηκαν τόσο τα μεγάλα φιλοσοφικά συστήματα του παρελθόντος όσο και η νεωτερική τεχνοεπιστήμη.
  • Οταν το πνεύμα μας δομείται πάνω σε αντιθέσεις
   Νομίζω πως με αρκετή ασφάλεια θα χαρακτήριζε κάποιος την έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου ρηξικέλευθη, καθώς η ιδέα της παρουσίασης σε ένα (πολύ) νεανικό κοινό φιλοσοφικών συλλήψεων, όπως πεπερασμένο και άπειρο, ελευθερία και αναγκαιότητα, αντικειμενικότητα και υποκειμενικότητα, αίτιο και αιτιατό ή χρόνος και αιωνιότητα, είναι πράγματι πρωτότυπη όσο και δύσκολα υλοποιήσιμη.
  • Ο Πρωταγόρας του Πλάτωνα στη μετάφραση του Ηλία Σπυρόπουλου Νόημα και θεμέλια της ορθολογικότητας
   Την εξαιρετική έκδοση του πλατωνικού διαλόγου Πρωταγόρας από τις εκδόσεις Ζήτρος στην πολύ επιμελημένη δουλειά του Ηλία Σ. Σπυρόπουλου (μετάφραση και σχολιασμός) διαβάσαμε πρόσφατα.
  • Πιστός στις αντιφάσεις του
   Πρόσωπο σαν κουρασμένη μάσκα, δεν κοιτά τους άλλους στα μάτια (κοιτά τον ήλιο, προκειμένου να μη βλέπει τους ανθρώπους).
  • Επειδή ο ήρωας του Μάκη Πανώριου ταξιδεύει Μονόδρομος μιας παράλογης ειμαρμένης
   Την ημέρα της μεγάλης μοιραίας φυγής του, ένας «εκ γενετής χρισμένος Ταξιδιώτης» πλησιάζει την πύλη του ενδιαιτήματός του και τη βλέπει να ανοίγει από μόνη της, επικυρώνοντας έτσι την αρχή του ταξιδιού του.
  • Πόλεμος, σφαγές, αίμα, ανάμνηση του νεότερου Πελοποννησιακού Πολέμου Τα χαμένα χρόνια. Ελληνες εναντίον Ελλήνων όπως πάντα
   Στις ιστορίες των λαών δεν υπάρχουν ήρωες. Πρέπει να έρθουμε σε ρήξη με την Ιστορία. Αυτό που μένει είναι το αναίτιο από καταβολής κόσμου αιματοκύλισμα και το διαρκές φλόγισμα του δράκου που καίει τους κακούς. Οσους δεν είναι μ' εμάς.
  • Γυναικείες μορφές στο θέατρο του Σαίξπηρ και της Αναγέννησης
   Η πυκνότητα λόγου και νοημάτων στα έργα του Σαίξπηρ, η απόδοση των σύνθετων χαρακτήρων καθώς και τα σχετικά περιορισμένα βιογραφικά στοιχεία που διαθέτουμε, συνιστούν το πρόσφορο έδαφος, μέσα από το οποίο βλάστησε ο καρπός της αμφισβήτησης και των ατέρμονων συζητήσεων, αναφορικά με τον συμβολισμό, τη διαλεκτική, τις τάσεις, τις προτιμήσεις και τις απόψεις του κορυφαίου Αγγλου δραματουργού.
  • Αποκρυφιστικό, υπαρξιακό θρίλερ
   Η ποίηση ήταν πάντα για μένα η πρώτη «ύλη» η ακατέργαστη των βιβλίων μου, το υπαρξιακό στοιχείο της όρασής μου. Κι ακόμα, ήταν το δομικό υλικό των μυθιστορημάτων μου.
  • Δωρητές και παρακολουθήσεις για μυστήρια ταλέντα
   Σημαντικοί έλληνες και ξένοι διανοητές προσεγγίζουν από διαφορετική οπτική γωνία το φαινόμενο ελέγχου, παρακολούθησης και προστασίας των πολιτών με αφορμή τον φόβο που προκάλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη.
  • Πρωτοποριακά μηνύματα από τις σελίδες της Βίβλου και των βιβλίων
   Με την πεποίθηση ότι η βιβλική παιδεία αποτελεί διαχρονικά στοιχείο αφετηριακό για την προσέγγιση της ανθρώπινης ύπαρξης, ο θεσσαλονικιός δοκιμιογράφος Δημήτρης Τσινικόπουλος (ποιητής και διηγηματογράφος, δικηγόρος στο επάγγελμα), με το καινούριο βιβλίο του αποδεικνύει ότι η Βίβλος, παρά την ηλικία της (πάνω από 2.000 χρόνια) συνεχίζει να παραμένει το πιο «επαναστατικό» βιβλίο της ανθρωπότητας, καθώς συνδυάζει το πρωτοποριακό με το συναρπαστικό.
  • Το αυτοβιογραφικό αφήγημα του μεγάλου Ελληνα αρχιμουσικού Η ψυχή του Δημήτρη Μητρόπουλου
   Ο ενημερωμένος φιλόμουσος αλλά και ο μέσος αναγνώστης, αυτός που απλώς έλκεται από την ευκαιρία να γνωρίσει πώς παρουσιάζει τον εαυτό του και τι απόψεις έχει για την τέχνη του ο Δημήτρης Μητρόπουλος, δύσκολα θα αφήσουν το καινούριο βιβλίο του καθηγητή Απόστολου Κώστιου πριν από την τελευταία σελίδα.
 • Παιδικά βιβλία

  • Τα μάτια της γης με θησαυρούς στον Μαραθώνα
   Αλλά «για να σωθεί η ζωή σε ολόκληρη τη Γη, κανένας μικρός Γήινος δεν πρέπει να σιωπήσει. Μπορεί κανείς να μείνει αδιάφορος σ' έναν τέτοιο πλανήτη;», τελειώνει τον πρόλογό του ο Yann Arthus Bertrand. Στο λεύκωμα έχουν συγκεντρωθεί φωτογραφίες που πάρθηκαν από ψηλά, και μαζί κείμενα και σκίτσα, όχι μόνο κατανοητά στα παιδιά αλλά και ελκυστικά, και βεβαίως συγκλονιστικά, ας μην πούμε και διεγερτικά, καθώς ωθούν σε σκέψεις - είθε και σε αποφάσεις.
 • Συνέντευξη:Γιώργος Αριστηνός

  • Ο Γιώργος Αριστηνός μιλάει για ό,τι τον συγκινεί Επειδή αιχμαλωτίστηκα από τον λόγο
   Με τις επιφυλλίδες του στην Ελευθεροτυπία μίλησε για την τέχνη, για τη σχέση της λογοτεχνίας μες στη ζωή, για ανθρώπους που εκτίμησε και θέλησε να συστήσει στο μεγάλο κοινό.
 • Αφανής αναγνώστης

  • Διά βίου μάθηση
   Ο επιμελητής κειμένων μετεωρίζεται ανάμεσα σ' ένα μετά -και σ' ένα πριν-: μετά τον συγγραφέα και πριν από τον αναγνώστη.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Ντροπή, ένα πανάρχαιο συναίσθημα με λίγους αποδέκτες
   Λίγα συναισθήματα μάς απασχόλησαν τόσο όσο το ελληνικό φαινόμενο της μη ντροπής σε σχέση με τους κοινωνικούς μας θεσμούς, που φαίνεται ότι αποτελεί πια καθημερινή συνήθεια της ελληνικής κοινωνίας.
  • Graham Nash Εγραφε τραγούδια από καρδιάς
   Ο Graham Nash ήταν ένα από τα πολλά παιδιά που γεννήθηκαν στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μεγάλωσαν με τη μουσική του άρχοντα του Skiffle, Lonnie Donegan, που κυριαρχούσε στα μέσα της δεκαετίας του '50, ενώ παράλληλα άκουγαν τα ονόματα που κυριαρχούσαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και διαμόρφωναν τα μουσικά τους πιστεύω.
 • Άλλες ειδήσεις