Έντυπη Έκδοση

Τα πάθη του παθητικού καπνιστή

Εξι φορές τη ρύπανση μιας εθνικής οδού με μεγάλη ροή αυτοκινήτων παράγει το παθητικό κάπνισμα, όταν υπάρχει συσσωρευμένος καπνός σε ένα γεμάτο εστιατόριο, ο οποίος έχει υψηλότερα επίπεδα από πολλά δηλητήρια απ' ό,τι ο καπνός που αναπνέεται άμεσα από το τσιγάρο.Σημειώνεται ότι στα συστατικά του αναμμένου τσιγάρου που καίγεται περιέχονται περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, 200 δηλητήρια και περισσότερα από 60 καρκινογόνα.

Πλήρες θέμα...

 • Παθητικό κάπνισμα

  • Γρίπη, πνευμονία και κάπνισμα
   Η γρίπη από τον ιό Η1Ν1 είναι πάλι σε παρόξυνση. Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους λόγω των επιπλοκών που προκαλεί, ενώ πολλοί ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς εμφανίζουν πνευμονία σε συνδυασμό με τη γρίπη Η1Ν1.
  • Πείτε όχι στο τσιγάρο πριν αποφασίσετε να γίνετε μητέρα
   Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και το παθητικό κάπνισμα, ενοχοποιείται για πλήθος επιπλοκών της κύησης. Ενέχει κινδύνους όχι μόνο για τη μητέρα αλλά κυρίως για το έμβρυο, οι οποίοι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν πριν η γυναίκα αποφασίσει να μείνει έγκυος. Επειδή λοιπόν κάθε γυναίκα θέλει να φέρει στη ζωή ένα υγιές παιδί, καλό είναι να διακόψει το κάπνισμα 4-5 μήνες πριν από τη σύλληψη.
  • Η αντικαπνιστική νομοθεσία και οι Ελληνες, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση Βάλτε τέλος στο παθητικό κάπνισμα
   Ως γνωστόν, τα νέα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους νομοθετήθηκαν να ισχύουν στην Ελλάδα εδώ και κάποιους μήνες.
  • Νέοι σύγχρονοι τρόποι βοήθειας για τη διακοπή του καπνίσματος
   Με στόχο τη βοήθεια των καπνιστών που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα αλλά δεν μπορούν, έχουν οργανωθεί τα Ειδικά Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος, που λειτουργούν επιτυχώς και στον ελληνικό χώρο πλέον των 10 ετών.
  • Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Ελεγχο του Καπνίσματος Οι ελληνίδες άρχισαν να το κόβουν
   Για πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες, παρατηρείται στη χώρα μας μείωση στον επιπολασμό του καπνίσματος κατά 2% έως 3%, στην ετήσια κατάναλωση τσιγάρων κατά 2 εκατομμύρια και στη μικροσωματιδιακή (ΡΜ 2,5), καπνιστικής αιτιολογίας, ρύπανση στους κλειστούς χώρους διασκέδασης και εστίασης περίπου κατά 43%, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον Ελεγχο του Καπνίσματος, με θέμα «Μαθαίνω να μην καπνίζω».
  • Οταν το μπούκωμα επιμένει
   Οι περισσότεροι από εμάς ταλαιπωρούμαστε αυτή την εποχή από τα συνηθισμένα συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως το μπούκωμα της μύτης και η καταρροή.
  • Διώξτε τα σημάδια της κούρασης με φυτικά εκχυλίσματα
   Η μη ισορροπημένη διατροφή, το κάπνισμα, η ρύπανση και το στρες που προκαλείται από τη συνεχή προσπάθεια των γυναικών να ανταποκριθούν σε όλους τους τομείς της ζωής τους αποτελούν παράγοντες οι οποίοι επιδεινώνουν τα σημάδια κούρασης που παρατηρούν οι γυναίκες στο πρόσωπό τους.
  • Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια Ο «τσιγαρόβηχας» δεν ειναι πάντα αθώος
   Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι ένα από τα πλέον συχνά και θανατηφόρα νοσήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Κατά την παρούσα φάση υπολογίζεται ότι 210 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ΧΑΠ και περίπου 3 εκατομμύρια πεθαίνουν ετησίως.
 • Άλλες ειδήσεις