Έντυπη Έκδοση

Δωρητές και παρακολουθήσεις για μυστήρια ταλέντα

* David Lyon, Gary Marx, Kevin Haggerty, Richard V. Ericson, Γιώργος Σ.-Π. Κατρούγκαλος, Μιχάλης Λιανός, Λίλιαν Μήτρου, Γιάννης Πανούσης, Μηνάς Σαματάς, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Οψεις της νέας παρακολούθησης, μτφρ.: Μηνάς Σαματάς, εκδόσεις Βιβλιόραμα, σ. 298, ευρώ 18,99

Σημαντικοί έλληνες και ξένοι διανοητές προσεγγίζουν από διαφορετική οπτική γωνία το φαινόμενο ελέγχου, παρακολούθησης και προστασίας των πολιτών με αφορμή τον φόβο που προκάλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη. Από τη συλλογή δεδομένων που διενεργούν οι εφορίες και οι τράπεζες, στις σύγχρονες τεχνικές εξακρίβωσης της ταυτότητας ενός ατόμου, κι από εκεί στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και στα GPS. Αξιοσημείωτο είναι ότι το βιβλίο λαμβάνει σοβαρά υπόψη του πως η σύγχρονη παρακολούθηση δεν είναι μόνον ένα μέσο αστυνόμευσης, αλλά συμβαίνει και για λόγους μάρκετινγκ, αποσκοπώντας στο κέρδος.

* Γιάννης Ψυχοπαίδης, Polaroids 1977-2010, εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 125, ευρώ 29,80

Λεύκωμα του γνωστού ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη με φωτογραφίες Polaroid, ζωγραφισμένες με έντονα, ζωντανά χρώματα. Ο καλλιτέχνης μεταμορφώνει τις αυτόματες φωτογραφίες της καθημερινότητας σε ζωγραφισμένα κινηματογραφικά καρέ πολύχρωμου ονείρου. Ενα άλλου τύπου ημερολόγιο από το 1977 μέχρι και το 2010. Η έκδοση συμπληρώνεται από κείμενα του Πλάτωνα Ριβέλλη και του Hans Seelenkind στα ελληνικά και στα αγγλικά.

* Λόις Λόουρι, Ο δωρητής, μτφρ.: Φίλιππος Χρυσόπουλος, εκδόσεις Κέδρος, σ. 224, ευρώ 12

Ενα μυθιστόρημα για νέους από 15 ετών με πρωταγωνιστή τον δωδεκάχρονο Τζόνας, ο οποίος ζει σε μια ήσυχη Κοινότητα ανθρώπων. Μια Κοινότητα όπου οι οικογενειακές αξίες είναι πολύ σημαντικές και δεν υπάρχουν φτώχεια, ανεργία, διαζύγια· ούτε όμως έρωτας, ζώα και χρώματα. Η Επιτροπή των Πρεσβύτερων ορίζει τα πάντα και διορίζει σε εργασίες. Αλλά ο Τζόνας δεν θα διοριστεί καθώς έχει επιλεγεί να είναι ο Δέκτης της Μνήμης. Οσα θα μάθει από τον Δωρητή στη διάρκεια της εκπαίδευσής του θα τον κλονίσουν και θα αναλάβει δράση. Ενα ευφάνταστο μυθιστόρημα, ένας «Θαυμαστός Νέος Κόσμος» σε εφηβική εκδοχή.

* Ευάγγελος Θ. Παπαναστασίου, Μια μετά θάνατον ζωή, εκδόσεις Επίκεντρο, σ. 240, ευρώ 12

Συλλογή διηγημάτων που βασίζονται κυρίως στις εμπειρίες και τα βιώματα του συγγραφέα, ο οποίος διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του. Εξέχουσα θέση στη συλλογή έχει το ομότιτλο διήγημα (αγγίζει σε μέγεθος τα όρια της νουβέλας) με το οποίο ανοίγει το βιβλίο. Ιστορίες για θανατοποινίτες, ασθενείς με κιθάρες, μάγειρες, ποντικούς, αριστερούς και ΠΑΟΚτζήδες. Διηγήματα γραμμένα με χιούμορ, ζωντάνια και έξυπνους, φυσικούς διάλογους. Διηγήματα που διψούν για ζωή.

* Λέων Τολστόι, Αννα Καρένινα, μτφρ.: Αρης Αλεξάνδρου, εκδόσεις Αγρα, σ. 1.263, ευρώ 30

Ο Λέων Τολστόι, ο ρώσος κλασικός με την ιδιότυπη αναρχοχριστιανική του φιλοσοφία, είναι πολύ περισσότερο από ένας λογοτέχνης· είναι ένας τολμηρός αναμορφωτής της ηθικής. Η αυτοκτονία της Αννας Στεπάνοβα, η οποία έπεσε στις ράγες του τρένου λίγα χρόνια πριν από τη γραφή του έργου, ήταν αναμφίβολα το γεγονός που ενέπνευσε τον συγγραφέα. Η εποχή που γράφτηκε το βιβλίο ήταν μια περίοδος μεγάλων κοινωνικών αναταράξεων και αλλαγών που παρουσιάζονται στο φόντο της ιστορίας. Σε πρώτο πλάνο ο ταραχώδης βίος της αριστοκράτισσας Αννας Καρένινα, την οποία ο συντηρητισμός της ρωσικής κοινωνίας και οι αβάσταχτοι χριστιανικοί ηθικοί κανόνες θα της απαγορέψουν να χαρεί τον έρωτα ελεύθερα, οδηγώντας τη να βάλει τέρμα στη ζωή της. Ενα λογοτεχνικό αριστούργημα σε μετάφραση του Αρη Αλεξάνδρου.

* David Sedaris, Σκίουρος ζητεί βερβερίτσα, μτφρ.: Μυρσίνη Γκανά, εικονογράφηση: Ian Falconer, εκδόσεις Μελάνι, σ.171, ευρώ 13,71

Μια συλλογή χιουμοριστικών μικρών ιστοριών από τον ελληνοαμερικανό συγγραφέα David Sedaris με πρωταγωνιστές τα ζώα. Χαριτωμένα ζωάκια, ζωάκια χωρίς ονόματα (όπως συμβαίνει και στους μύθους του Αισώπου) που μπλέκουν σε αλλόκοτες περιπέτειες, συζητούν μεταξύ τους σαν άνθρωποι με αδυναμίες και αποκαλύπτουν τις ιδιομορφίες του χαρακτήρα τους. Ζωάκια που μας κλείνουν το μάτι· θαρρείς και οι ιστορίες τους έχουν ξεπηδήσει από έναν κόσμο που μοιάζει με τον δικό μας καταπληκτικά. Το μαύρο χιούμορ και η σάτιρα του David Sedaris πανταχού παρόντα. Ιστορίες για μεγάλους που θέλουν να μικροφέρνουν ή, όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας, για παιδάκια που τα τσούζουν.

* Αλαίν ντε Μποττόν, Η παρηγοριά της φιλοσοφίας, μτφρ.: Αντώνης Καλοκύρης, εκδόσεις Πατάκης, σ. 362, ευρώ 15,50

Ο ελβετός συγγραφέας Αλαίν ντε Μποττόν, που έγινε παγκοσμίως γνωστός με το Πώς ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου (2002), επανέρχεται φέτος με το «Η παρηγοριά της φιλοσοφίας». Στο βιβλίο επιχειρεί μέσα από τις ιδέες, τη ζωή και το έργο 6 μεγάλων φιλοσόφων να προσφέρει παρηγοριά στον σύγχρονο αναγνώστη με τα αμέτρητα καθημερινά προβλήματα. Το παράδειγμα του Σωκράτη αναλαμβάνει να μας παρηγορήσει για την πιθανή αντιδημοτικότητά μας, ακολουθεί ο Επίκουρος για την έλλειψη χρημάτων, ο Σενέκας ως παρηγοριά της απογοήτευσης, ο Μονταίνιος ως παρηγοριά στην ανικανότητα, ο Σοπενχάουερ στην ερωτική απογοήτευση και τέλος, ο Νίτσε ως παρηγοριά... έκπληξη.

* Donatella Della Porta & Mario Diani, Κοινωνικά κινήματα, μια εισαγωγή, μτφρ.: Ξενοφών Γιαταγάνας, πρόλογος-επιμέλεια: Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδης, εκδόσεις Κριτική, σ. 528, ευρώ 40

Ενημερωμένη και αναλυτική εισαγωγή στη θεωρία των Κοινωνικών Κινημάτων, δηλαδή σε εκείνες τις συλλογικότητες που, κατά τους συγγραφείς, λειτουργούν σε αντιπαράθεση με τις «υφιστάμενες θεσμικές κανονικότητες». Τις συλλογικότητες που δεν αποτελούν κοινωνικό εταίρο, αλλά συγκρουσιακές διεκδικητικές κοινότητες ατόμων. Το βιβλίο εξετάζει, μεταξύ των άλλων: τις κοινωνικές αλλαγές και την αλληλεπίδρασή τους με τα κινήματα, το παρελθόν και το παρόν των κινημάτων, τη συλλογική και ατομική ταυτότητα, τις μορφές δράσης και αστυνόμευσης, τον εκδημοκρατικό ρόλο των κινημάτων.

* Philippe Askenazy & Daniel Cohen, Οικονομική κρίση: αίτια και προοπτικές, μτφρ.: Μπάμπης Παπαδημητρίου, εκδόσεις Πόλις, σ. 300, ευρώ 18

Μια συλλογή άρθρων που μοιάζει με μια από κοινού εμπεριστατωμένη μελέτη πάνω στα αίτια της οικονομικής κρίσης, αλλά και στο τι μπορεί να προκύψει στο άμεσο οικονομικό μας μέλλον. Αρχικά, παρουσιάζεται και αναλύεται το ιστορικό της κρίσης, από την περίοδο ευφορίας στον πανικό του Αυγούστου του 2007 και ό,τι ακολούθησε. Στη συνέχεια στο πώς η χρηματοοικονομική κρίση μετατράπηκε σε παγκόσμια οικονομική κρίση και κατά πόσο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ανταγωνισμού οφείλει να αλλάξει. Στα τελευταία κείμενα αναζητούνται οι υπεύθυνοι της κατάστασης και διερευνάται η μετάδοση της κρίσης στις χώρες του Νότου, αλλά και το πώς επηρεάζεται το μεταναστευτικό ζήτημα. Ενα βιβλίο-εργαλείο κατανόησης της οικονομικής κρίσης.

* Τζέραλντ Αλαν Κοέν, Γιατί όχι σοσιαλισμός;, μτφρ.: Νικόλας Βρούσαλης, εκδόσεις Εκκρεμές, σ. 112, ευρώ 11

Ο Τζέραλντ Αλαν Κοέν ήταν ένας από τους σημαντικότερους μαρξιστές πολιτικούς φιλοσόφους του περασμένου αιώνα. Στο βιβλίο αυτό επιχειρεί εν συντομία να καταδείξει την αναγκαιότητα του Σοσιαλισμού σήμερα. Τον θεωρεί εφικτό και τα εμπόδια προς την υλοποίησή του υπερτιμημένα. Σημειώνει, βέβαια, ότι η προσπάθεια προς τον σοσιαλισμό αναπόφευκτα σκοντάφτει στην καπιταλιστική δύναμη και στον ανθρώπινο εγωισμό, που αναπαράγει σε πολλαπλάσιο βαθμό το σύστημα. Ο συγγραφέας θεωρεί ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του σοσιαλισμού πρέπει να προωθηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα αλλά και σαφήνεια το περιεχόμενό του.

* Βαγγέλης Σακκάτος, Παντελής Πουλιόπουλος, ο θεμελιωτής του μαρξισμού στην Ελλάδα, εκδόσεις Δρόμων, σ. 336, ευρώ 18

Ο Παντελής Πουλιόπουλος διετέλεσε γραμματέας του ΚΚΕ από το 1924 έως το 1927 και στη συνέχεια ηγέτης του «Σπάρτακου», της ΟΚΔΕ και της ΕΟΚΔΕ, καθώς στη σύγκρουση μεταξύ Στάλιν και Τρότσκι επέλεξε να ακολουθήσει το ιδεολογικό μονοπάτι του ηττημένου. Μέσα από τα Τετράδια της Ακροναυπλίας και άλλα κείμενα ιδεολογικού περιεχομένου που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, αναδεικνύεται η σύγκρουση τροτσκισμού και σταλινισμού εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Ταυτόχρονα όμως παρουσιάζεται ο ρόλος (και ο βίος) ενός εκ των σημαντικότερων θεμελιωτών του μαρξισμού στην Ελλάδα, του Παντελή Πουλιόπουλου, ο οποίος συκοφαντήθηκε αδίκως από το ΚΚΕ και υπέστη διωγμούς από τα φασιστικά καθεστώτα της εποχής, μέχρις ότου σβήσει στο γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα.

* Irvin D. Yalom, Κάθε μέρα λίγο πιο κοντά, μτφρ.: Ευαγγελία Ανδριτσάνου, εκδόσεις Αγρα, σ. 384, ευρώ 22,50

Ο γνωστός συγγραφέας και ψυχίατρος Irvin Yalom γράφει αυτό το βιβλίο από κοινού με τη νεαρή και ελπιδοφόρα συγγραφέα Ginny Elkin (πρόκειται για ψευδώνυμο λόγω ιατρικού απορρήτου, καθώς η Elkin πάσχει από ψυχική ασθένεια). Γράφουν χωριστά τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα τους από κάθε συνεδρία, δημιουργώντας έτσι ένα υλικό που θυμίζει έντονα μυθιστόρημα επιστολικού χαρακτήρα. Τα κείμενά τους αποκαλύπτουν τη σταδιακή προσπάθεια για οικειότητα μεταξύ των δύο πλευρών, την προσέγγιση βήμα βήμα, το χτίσιμο της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενούς, την τόσο απαραίτητη για την ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

* Τάσος Βενετσανόπουλος, Istanbul - Εις την Πόλιν, η αιώνια πρωτεύουσα, Eurasia Publications, σ. 174, ευρώ 30,89

Ασπρόμαυρο φωτογραφικό λεύκωμα του γνωστού φωτογράφου Τάσου Βενετσανόπουλου για τις διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής στην Κωνσταντινούπολή. Ο Βενετσανόπουλος στον αντίποδα των φωτογραφικών καρτ ποστάλ ή άλλων διαφημιστικού τύπου φωτογραφιών της Κωνσταντινούπολης αποκαλύπτει με τον φακό του άγνωστες πτυχές της Πόλης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους απλούς ανθρώπους και στις καθημερινές τους συνήθειες, σε ένα ρεαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα ασπρόμαυρο-ονειρικό φόντο.

* Gpo is the law, εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 108, ευρώ 10

Ασπρόμαυρο λεύκωμα με φωτογραφίες των έργων τέχνης που δημιούργησε η ομάδα Gpo πάνω στο λευκό φόντο των άδειων διαφημιστικών πινακίδων που πλημμύρισαν την Αθήνα, λόγω του σχετικού νόμου που τις απαγορεύει.

Μια έξυπνη εικαστική ιδέα, αλλά και μια καλλιτεχνική καταγγελία για τον ρόλο της διαφήμισης. Ενας από τους πλέον ευφάνταστους και εναλλακτικούς τρόπους παρέμβασης της σύγχρονης street art στις νέες συνθήκες που αναπτύσσονται στην πόλη.

* Alan Bradley, Η Φλάβια και τα μυστήρια ταλέντα της, μτφρ.: Νίκη Προδρομίδου, εκδόσεις Λυχνάρι, σ. 368, ευρώ 18

«Η Φλάβια και τα μυστήρια ταλέντα της» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της σειράς μυστηρίου του βραβευμένου καναδού συγγραφέα Alan Bradley. Πρωταγωνίστρια η εντεκάχρονη Φλάβια, ένα πανέξυπνο, παράξενο, τολμηρό και ταλαντούχο κορίτσι, το οποίο έχει ιδιαίτερη έφεση στα δηλητήρια. Η Φλάβια ανακαλύπτει ένα πτώμα στον κήπο του σπιτιού της και, όντας ατρόμητη, αποφασίζει να αναλάβει η ίδια τον ρόλο του ντετέκτιβ. Κάνοντας χρήση του ταλέντου της στη χημεία, της ευρηματικότητάς της και ενός ποδηλάτου επιδίδεται στο κυνήγι του δολοφόνου. Ενα μυθιστόρημα μυστηρίου με μια μικρή, αλλά δαιμόνια ντετέκτιβ.

* Μιχαήλ Ε. Πατέλης, Αλεξανδρούπολη, οικονομίας πανόραμα 1870-1970, εκδόσεις Πέλτη, σ. 345

Ενα ενδιαφέρον λεύκωμα που αποκαλύπτει το οικονομικό γίγνεσθαι της Αλεξανδρούπολης από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι και το 1970. Μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τις καρτ ποστάλ, τις διαφημίσεις, τις εμπορικές πληροφορίες, τα τιμολόγια και άλλα έγγραφα σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές, αλλά και τα συνοδευτικά κείμενα του συγγραφέα, το βιβλίο αποκαλύπτει με μεγάλη επιτυχία την εμπορική ζωή του τόπου. Με ξεχωριστά κεφάλαια για ιδιαίτερες γωνιές της Αλεξανδρούπολης, όπως ο φάρος, το λιμάνι, ο σιδηρόδρομος, το αεροδρόμιο, παρουσιάζεται ανάγλυφα η οικονομική ιστορία της ακριτικής πόλης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Συγκομιδή μιας δεκαετίας
Αρχαίες και νεότερες ημέρες τέχνης
Η θεμελιακή διαστροφή του δυτικού πολιτισμού
Οταν το πνεύμα μας δομείται πάνω σε αντιθέσεις
Νόημα και θεμέλια της ορθολογικότητας
Πιστός στις αντιφάσεις του
Μονόδρομος μιας παράλογης ειμαρμένης
Τα χαμένα χρόνια. Ελληνες εναντίον Ελλήνων όπως πάντα
Γυναικείες μορφές στο θέατρο του Σαίξπηρ και της Αναγέννησης
Αποκρυφιστικό, υπαρξιακό θρίλερ
Πρωτοποριακά μηνύματα από τις σελίδες της Βίβλου και των βιβλίων
Η ψυχή του Δημήτρη Μητρόπουλου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Λογοτεχνία
Πειραιάς
La Chunga, του Mario Vargas Liosa
Για τους ποιητές της δράσεως και του λόγου
Ο βυσσινόκηπος
Στο ντιβάνι του Δισκαναλυτή
Το εγχείρημα της χειραφέτησης του πνεύματος στον αιώνα του Διαφωτισμού
Κριτική βιβλίου
Συγκομιδή μιας δεκαετίας
Αρχαίες και νεότερες ημέρες τέχνης
Η θεμελιακή διαστροφή του δυτικού πολιτισμού
Οταν το πνεύμα μας δομείται πάνω σε αντιθέσεις
Νόημα και θεμέλια της ορθολογικότητας
Πιστός στις αντιφάσεις του
Μονόδρομος μιας παράλογης ειμαρμένης
Τα χαμένα χρόνια. Ελληνες εναντίον Ελλήνων όπως πάντα
Γυναικείες μορφές στο θέατρο του Σαίξπηρ και της Αναγέννησης
Αποκρυφιστικό, υπαρξιακό θρίλερ
Δωρητές και παρακολουθήσεις για μυστήρια ταλέντα
Πρωτοποριακά μηνύματα από τις σελίδες της Βίβλου και των βιβλίων
Η ψυχή του Δημήτρη Μητρόπουλου
Παιδικά βιβλία
Τα μάτια της γης με θησαυρούς στον Μαραθώνα
Συνέντευξη:Γιώργος Αριστηνός
Επειδή αιχμαλωτίστηκα από τον λόγο
Αφανής αναγνώστης
Διά βίου μάθηση
Από τις 4:00 στις 6:00
Ντροπή, ένα πανάρχαιο συναίσθημα με λίγους αποδέκτες
Εγραφε τραγούδια από καρδιάς
Άλλες ειδήσεις
Μονόλογος της λογικής για την τρέλα (όψη κι ανάποδη)
Οίκτος σε κοινή θέα