Έντυπη Έκδοση

Graham Nash

Εγραφε τραγούδια από καρδιάς

Ο Graham Nash ήταν ένα από τα πολλά παιδιά που γεννήθηκαν στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μεγάλωσαν με τη μουσική του άρχοντα του Skiffle, Lonnie Donegan, που κυριαρχούσε στα μέσα της δεκαετίας του '50, ενώ παράλληλα άκουγαν τα ονόματα που κυριαρχούσαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και διαμόρφωναν τα μουσικά τους πιστεύω.

Ονόματα όπως οι Everly Brothers και Sam Cooke, που οι επιρροές τους είναι έντονες σε όλους σχεδόν τους Βρετανούς που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην ίδια περίοδο και αποφάσισαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική.

Ο Graham Nash ανήκει στους νέους που στα 15 τους χρόνια αγόρασαν μια φτηνή κιθάρα και έκαναν πρόβες στον καθρέφτη προσπαθώντας να μιμηθούν γνωστούς τραγουδιστές της εποχής και ακόμα φυλάει το εισιτήριο από το σόου που παρακολούθησε με τον Bill Haley και τους κομήτες του στις 11 Σεπτεμβρίου του 1958 στο Μάντσεστερ.

Κάθε Κυριακή βράδυ, ο Graham, που τότε ήταν μόλις 16 ετών, θα ακούει στο κρεβάτι του τα 40 πρώτα τραγούδια της Αμερικής από το Radio Luxebourg και με τις επιτυχίες των Elvis Presley, Sam Cooke, Fats Domino, Everly Brothers, Gene Vincent, Buddy Holly, Little Richard, Platters κ.ά. θα ταξιδεύει μέσα από τα όνειρά του σε διαφορετικούς κόσμους.

Αργότερα, μαζί με τον φίλο του Alan Clarke θα φτιάξουν το 1961 τους Hollies, όνομα που ήταν συνδυασμός του Buddy Holly και των Χριστουγέννων.

Ο Nash γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1942 στο Μπλάκπουλ και από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του, ήταν όταν έγινε 13 ετών και η μητέρα του τού πρότεινε τη δυνατότητα επιλογής, σαν δώρο γενεθλίων, ενός ποδήλατου και μιας κιθάρας και αυτός επέλεξε την κιθάρα.

Κιθάρα είχε στην κατοχή του από μικρός και ο φίλος του Alan Clarke, με τον οποίο ήταν φίλοι από 5 χρόνων. Ετσι μαζί άρχισαν να κάνουν πρόβες παίζοντας γνωστά τραγούδια, όπως το Bye Bye Love των Everly Brothers, που ήταν από αυτά που τους εντυπωσίαζαν ως παιδιά.

Οταν ήταν 14 χρόνων, οι δύο φίλοι έκαναν εμφανίσεις με το όνομα The Two Teens, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα Guytones και Ricky and Dane και να καταλήξουν λίγο αργότερα στο Hollies.

Από το Bye Bye Love των Everly Brothers ήταν επηρεασμένη και η πρώτη δικιά τους σύνθεση, που είχε τίτλο Hey, What's Wrong With Me?, που γράφτηκε όταν ο Nash ήταν 17 ετών.

Με το συγκρότημα των Hollies ο Nash γνώρισε αρκετές επιτυχίες, όπως τα Ι'm Alive, Ι Can't Let Go, Yes Ι Will, Stop Stop Stop, Bus Stop, Carrie-Anne, αλλά η συνεργασία τους έλαβε τέλος όταν σε ένα από τα ταξίδια τους στην Καλιφόρνια ο Nash, μέσω της Cass Elliot των Mama's & The Papa's, γνώρισε τον David Crosby και η φιλία που άρχισε μεταξύ τους οδήγησε στην αποχώρησή του από τους Hollies και στη δημιουργία των Crosby, Stills And Nash.

Ολα άρχισαν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 1967, όταν οι Hollies έκαναν μια δωρεάν εμφάνιση στο γνωστό κλαμπ του Λος Αντζελες Whisky Α Go Go, παρουσία μελών συγκροτημάτων, όπως οι Doors, Beach Boys, Byrds, Buffalo Sprigfield και Mama's & The Papas. Μετά το τέλος του σόου, οι Stephen Stills και David Crosby αντάλλαξαν μεταξύ τους τη σκέψη ποιος από τους δυο τους θα κλέψει τον Nash από τους Hollies.

Ο Nash είχε αρχίσει να κουράζεται με τους Hollies, οι οποίοι δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τα τραγούδια του, έτσι η νέα συνεργασία ήταν έτοιμη να ευδοκιμήσει. Αρκετοί από τους φίλους του εξεπλάγησαν όμως όταν έμαθαν ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει τη σιγουριά της επιτυχίας που γνώριζε με τους Hollies και για τους οποίους είχε γράψει αρκετά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες.

Μέχρι τότε ο Crosby έπαιζε στους Byrds και ο Stills στους Buffalo Springfield. Η δημιουργία των Crosby, Stills and Nash έγινε σε μια περίοδο που ο Nash είχε σχέσεις με την Joni Mitchell, ο Stills με την Judy Collins και ο Crosby με μια κοπέλα που άκουγε στο όνομα Christine.

Η αρχή της δεκαετίας του '70 τους βρίσκει όμως τον Graham χωρίς την Mitchell, τον Stills χωρίς την Collins και τον Crosby χωρίς την Christine, που σκοτώθηκε σε δυστύχημα.

Ετσι το συγκρότημα γίνεται το καταφύγιο για να ξεχάσουν την προσωπική τους ζωή και με την προσθήκη του Neil Young, που ήλθε να καλύψει την αδυναμία του Nash να ανταγωνιστεί τον Stills στην κιθάρα, ηχογραφούν το άλμπουμ Deja Vu, που ήταν αρκετά διαφορετικό από την πρώτη τους δουλειά.

Η συνδρομή του Nash στο συγκρότημα, εκτός από τα εξαιρετικά φωνητικά του που χάριζαν στα τραγούδια τους μια αξέχαστη αρμονία, ήταν η συνθετική προσφορά του με τα Our House, Teach Your Children, Marrakesh Express, ένα τραγούδι που οι Hollies αρνήθηκαν να ηχογραφήσουν, Right Between The Eyes, Just Α Song Before Ι Go, Wasted On The Way κ.ά.

Στα περισσότερα από τα τραγούδια του ο Graham Nash συνήθιζε να έχει αισιόδοξα μηνύματα, είτε τραγουδούσε για τις φάλαινες στο Wade In The Water, που κυκλοφόρησε με τον David Crosby, είτε στο Chicago, που ήταν από τις προσωπικές του επιτυχίες και αναφέρεται στις βιαιότητες που έλαβαν χώρα στην πόλη κατά τη διάρκεια του συνέδριου των Δημοκρατικών εκεί.

Εκείνη την περίοδο ο Nash πήρε ένα τηλεφώνημα από τον Wavy Gravy, τον οποίο εκτιμούσε πολύ και ο οποίος του ζήτησε να παίξει το συγκρότημα σε μια συναυλία συμπαράστασης στους οχτώ που κατηγορούνταν για συνωμοσία στο συνέδριο.

Ο Nash και ο Crosby δέχτηκαν, αλλά οι Stills και Young δεν θέλησαν να πάνε, έτσι ο Nash τραγούδησε στο Chicago απευθυνόμενος στους δυο που αρνήθηκαν ότι πηγαίνοντας εκεί θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο, φράση που πέρασε και στους στίχους και στον τίτλο του συγκεκριμένου τραγουδιού, που κυκλοφόρησε ως Chicago (We Can Change The World).

Το ίδιο τραγούδι χρησιμοποίησαν οι Orb στον δίσκο που κυκλοφόρησαν μαζί με τον David Gilmour των Pink Floyd στο Hymns Το The Sun, στο πρόσφατο άλμπουμ τους Metalic Spheres.

Ανάλογα αισιόδοξα μηνύματα είχε και το Teach Your Children, που το έγραψε ένα βράδυ σ' ένα μοτέλ στην πόλη του Leeds, όπου είχε πάει να παίξει με τους Hollies σε μια από τις τελευταίες συναυλίες του μαζί τους.

Ενα άλλο γνωστό τραγούδι του είναι το Military Madness, που γράφτηκε το 1971 και στο οποίο προσπάθησε να περιγράψει τις συνθήκες οι οποίες επικρατούσαν στο Μπλάκπουλ όταν γεννήθηκε, κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Graham Nash από τα τέλη της δεκαετίας του '70 ήλθε να προστεθεί στην ομάδα καλλιτεχνών, όπως οι Pete Seeger, Joan Baez, Bob Dylan κ.ά., που με τα τραγούδια τους περνούσαν πολιτικά μηνύματα στους νέους, ξεφεύγοντας από την απλή μουσική ψυχαγωγία.

Εκτός από τις συνεργασίες του με τους David Crosby, Stephen Stills και Neil Young, ο Nash το 2006 συμμετείχε στο άλμπουμ του David Gilmour On An Island· ο Gilmour μάλιστα εκείνη τη χρονιά συμμετείχε τραγουδώντας στην περιοδεία που έκαναν ο Nash με τον Crosby στη Βρετανία.

Ο Graham Nash έχει τιμηθεί δύο φορές με την είσοδό του στο Rock And Roll Hall Of Fame, μία ως μέλος των CSN&Υ και μία ως μέλος των Hollies.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Λογοτεχνία
Σχετικά θέματα: Από τις 4:00 στις 6:00
Ντροπή, ένα πανάρχαιο συναίσθημα με λίγους αποδέκτες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Λογοτεχνία
Πειραιάς
La Chunga, του Mario Vargas Liosa
Για τους ποιητές της δράσεως και του λόγου
Ο βυσσινόκηπος
Στο ντιβάνι του Δισκαναλυτή
Το εγχείρημα της χειραφέτησης του πνεύματος στον αιώνα του Διαφωτισμού
Κριτική βιβλίου
Συγκομιδή μιας δεκαετίας
Αρχαίες και νεότερες ημέρες τέχνης
Η θεμελιακή διαστροφή του δυτικού πολιτισμού
Οταν το πνεύμα μας δομείται πάνω σε αντιθέσεις
Νόημα και θεμέλια της ορθολογικότητας
Πιστός στις αντιφάσεις του
Μονόδρομος μιας παράλογης ειμαρμένης
Τα χαμένα χρόνια. Ελληνες εναντίον Ελλήνων όπως πάντα
Γυναικείες μορφές στο θέατρο του Σαίξπηρ και της Αναγέννησης
Αποκρυφιστικό, υπαρξιακό θρίλερ
Δωρητές και παρακολουθήσεις για μυστήρια ταλέντα
Πρωτοποριακά μηνύματα από τις σελίδες της Βίβλου και των βιβλίων
Η ψυχή του Δημήτρη Μητρόπουλου
Παιδικά βιβλία
Τα μάτια της γης με θησαυρούς στον Μαραθώνα
Συνέντευξη:Γιώργος Αριστηνός
Επειδή αιχμαλωτίστηκα από τον λόγο
Αφανής αναγνώστης
Διά βίου μάθηση
Από τις 4:00 στις 6:00
Ντροπή, ένα πανάρχαιο συναίσθημα με λίγους αποδέκτες
Εγραφε τραγούδια από καρδιάς
Άλλες ειδήσεις
Μονόλογος της λογικής για την τρέλα (όψη κι ανάποδη)
Οίκτος σε κοινή θέα