Έντυπη Έκδοση

Ανέκδοτος Ψυχάρης

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται παράξενο να δημοσιοποιούνται ακόμη σήμερα «ευρήματα» της γενιάς του 1880. Ιδιαίτερα όταν δεν πρόκειται για έργα κάποιου ελάσσονος εκπροσώπου της, αλλά για λανθάνον διήγημα Παπαδιαμάντη ή για καταχωνιασμένο μυθιστόρημα Ψυχάρη.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Ηλία Λάγιου, πράξεις και πειράματα
   Υπό την επιμέλεια της Αννας Περιστέρη, οι εκδόσεις Ικαρος εξέδωσαν τον τόμο απάντων των ποιημάτων του Ηλία Λάγιου.
  • Στην καρδιά του (σύγχρονου αφρικανικού) σκότους
   Ο τρόπος ταξινόμησης των συμμαχιών μας, που από πολύ νωρίς συγκρούονται μεταξύ τους, ο τρόπος που ξεδιαλύνουμε και αξιολογούμε την αφοσίωσή μας σε αυτές σύμφωνα με την προτεραιότητά τους μέσα μας, έχει σχέση με τη δόμηση του ίδιου μας του εαυτού...
  • Η ξεχωριστή περίπτωση του Γιώργου Ζαμπέτα
   Το «πεσκέσι» αυτή τη φορά προέρχεται από τις εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική και πρόκειται για το βιβλίο του Κώστα Παπασπήλιου μάλιστα, κύριε... Ζαμπέτα, το οποίο ακόμα μυρίζει τυπογραφικό μελάνι.
  • Ιστορίες ακροτελεύτιων ημερών
   Ο Γκι ντε Μωπασάν κατά τη διάρκεια της σπουδής και της «υπεράσπισης» των αρχών του γαλλικού νατουραλισμού συνέθεσε τις «ιστορίες της μέρας και της νύχτας», μια διηγηματική συλλογή που καθιστά τον αναγνώστη συμμέτοχο-δημιουργό και τον ίδιο απλό παρατηρητή, ανατόμο της φύσης και καθρέφτη που αντανακλά την υλική και ηθική εξαθλίωση του ανθρώπινου γένους.
  • Η ανακάλυψη της Ν. Υόρκης
   Κι όμως, εδώ, στον τόπο αυτής της γιγαντιαίας, πυρετικά παλλόμενης μεγαλούπολης, απλωνόταν πριν από τετρακόσια χρόνια η παρθένα φύση.
  • Ορίζεται ο ποιητής; Υπάρχει μέθοδος;
   «Ωστόσο, ό,τι και να πει κανείς, ποιητής είναι εκείνος που γράφει ποιήματα με μέτρο, ρυθμό και ομοιοκαταληξία», είπε ο Μαρσέλ Ντυσάν στα μέσα του περασμένου αιώνα, αντιγράφοντάς το, προφανώς, από κάποια εγκυκλοπαίδεια.
  • ΔΥΟ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΙΒΛΙΟ Το αποκλίνον νόημα του κόσμου
   Είναι προ πολλού γνωστή η κειμενική ταυτότητα του Κώστα Γ. Παπαγεωργίου στο πεδίο των απαιτητικών ποιητικών εφαρμογών: η εμφανέστατη διαστολή της ορθόδοξης σύνταξης, οι συχνές αναδιπλώσεις των αυτοελεγχόμενων δηλώσεων, ο δημιουργικός διάλογος με την υπονοουμένη δομή των παραρτημάτων της καθημερινότητας, η εισαγωγή νέων κυριολεξιών, η αποδελτίωση του ονειρικού στοιχείου της ζωής, η συνταύτιση της ποιητικής ρυθμολογίας με την πεζολογική εξακτίνωση και, κυρίως, η αλλεπάλληλη υπέρβαση των ορίων της παραδοσιακής αναπαράστασης του βιωματικού - μνημονικού γεγονότος συνιστούν, μεταξύ άλλων, τα καταστατικά γνωρίσματά της.
  • Ενα πρόβλημα στην καρδιά της Μεταφυσικής
   Οσοι αντιλαμβάνονται τη φιλοσοφία ως πάθος δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο έναυσμα για τις λεπταίσθητες και σχοινοτενείς μεταφυσικές διερευνήσεις που τους συναρπάζουν από το βιβλίο του διακεκριμένου μεσαιωνολόγου Ετιέν Ζιλσόν (1884-1978), με το οποίο εγκαινιάζεται η νέα φιλοσοφική σειρά των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.
  • Βάκχες: Η ανθρώπινη ψυχή σε διαμάχη με τον εαυτό της
   Την υποδειγματική μετάφραση των Βακχών του Ευριπίδη από το συγγραφικό χέρι του Γιώργου Χειμωνά διαβάσαμε με μεγάλη ευχαρίστηση.
  • Ο φόβος της μετριότητας
   Μεταδίδει από το Βερολίνο ο Βασίλης Κοντόπουλος Υστερα από μία δεκαετία με ήπιους χειμώνες στο Βερολίνο επανήλθε φέτος η εποχή των... παγετώνων για να μας υπενθυμίσει πως μπροστά στο κρύο είμαστε όλοι καμπούρηδες.
  • Εκκλήσεις τώρα
   Η γραμμή κατειλημμένη, βουίζει μονότονα, κανείς δεν το σηκώνει, εκείνος δεν κατεβάζει το ακουστικό, επιμένει να καλεί τον αριθμό, καταλήγοντας να περνά τις ημέρες του μέσα σε τηλεφωνικούς θαλάμους όπου οι προσδοκίες του ψυχορραγούν.
  • Οι θησαυροί της μοναξιάς
   Η αλληλογραφία ενός μεγάλου ποιητή στοχεύει σε κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι τα σημειωματάρια και τα ημερολόγιά του. Με τις επιστολές του ο ποιητής συγκεντρώνει προσχέδια, ιδέες που θα καταστούν αργότερα ο σπόρος ενός ποιήματος.
  • Η επανάσταση των ταπεινών και η ελευθερία του καλλιτέχνη
   Εκείνες οι πινελιές στο κάμποτ και τα σώματα που έρχονται στην επιφάνεια και μπαίνουν ανάμεσά μας και παίρνουν ζωή και πνεύμα. Εκείνα τα σοβαρά πρόσωπα των ανδρών περασμένων εποχών, που είναι όμως και σύγχρονα δεν είναι μόνο ζωγραφική, είναι και χωμάτινα είδωλα, γιατί ο Ελληνας από τα αρχαία χρόνια είναι πλησίον του θανάτου και τον ερευνά.
  • Οι αρπαγείσες περιουσίες των Εβραίων της Ελλάδας
   Ενα από τα θέματα που συχνά ανακινούνται και συνεχίζουν να απασχολούν τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, καθώς και την κοινή γνώμη στην Ελλάδα, είναι αυτό των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων που δόθηκαν στην Ελλάδα για τις ζημιές, τις καταστροφές και τις λεηλασίες τού πάσης φύσεως εθνικού πλούτου που έγιναν από τις γερμανικές Αρχές Κατοχής κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Οι ιστορικές εκδόσεις Δ.Ν.Παπαδήμα
   Οι ιστορικές εκδόσεις Δ. Ν. Παπαδήμα υπηρετούν τα Γράμματα εδώ και πέντε δεκαετίες, με ορμητήριό τους το γνωστό βιβλιοπωλείο της οδού Ιπποκράτους, απ' όπου περάσαμε όλοι, ως φοιτητές, με το δέος του νεοφώτιστου που εισέρχεται σε έναν ναό.
  • Συνομιλώντας με τυπογραφία και πνεύματα της πέτρας
   Ενα μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό ντοκουμέντο υψηλής αισθητικής για την ελληνική τυπογραφία, κομμάτι πλέον του νεοελληνικού πολιτισμού, εξέδωσαν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων (ΕΕΤΣ).
  • ΟΙ «ΚΛΑΣΙΚΟΙ» ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ - Εργα του 21ου αιώνα που θα αφήσουν εποχή Διαιρεμένη σελίδα και διχασμένος εαυτός
   Ο Κούτσι είναι από τους λίγους συγγραφείς που, μετά την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2003, συνεχίζει να πειραματίζεται με νέες αφηγηματικές μεθόδους, να προωθεί την τέχνη του μυθιστορήματος και να πασχίζει να απαντήσει στα ερωτήματα που έχει θέσει σε προηγούμενα έργα του: Ποια είναι η θέση ενός διανοούμενου συγγραφέα αυτή τη νέα χιλιετία;
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Η μηχανή του χρόνου στο τραγούδι
   Μία από τις μεγαλύτερες φαντασιώσεις του ανθρώπου είναι το να μπορέσει να κατασκευάσει μία μηχανή που θα του παρέχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει στον χρόνο.
  • Tom Petty
   Σύντομα εξηντάρης... Σε μερικούς μήνες, στη μεγάλη παρέα των μουσικών του ροκ που ξεπέρασαν τα 60 χρόνια τους και συνεχίζουν να γνωρίζουν επιτυχίες, θα προστεθεί και ο Αμερικανός συνθέτης, κιθαρίστας και τραγουδιστής Tom Petty.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Περί «καταραμένων ποιητών»
   Τι σημαίνει «καταραμένος ποιητής»; Απολύτως τίποτε. Οι ποιητές είναι σπουδαίοι ή τίποτε. Το δέος απέναντι στο θαύμα της απόλυτης ταύτισης της ζωής και του έργου είναι που δημιούργησε αυτό το σύνθημα.
  • Εβδομάδα ποίησης στο Bacaro
   Ποίηση και τζαζ στο Bacaro, Σοφοκλέους 1, 15 με 21 Μαρτίου 2010, κάθε βράδυ στις 8 **Δευτέρα 15/3, ποιητές από τα περιοδικά Κουκούτσι, Μανδραγόρας και το Poetry Now.
  • Η περιπέτεια των χειρογράφων του Walter Benjamin και πώς επέζησε το πρώτο ποίημα επί δεκαετίες
   «Κατά τη διάρκεια των φωτογραφίσεων, όπου και αν προσήλωνα το βλέμμα μου, έβλεπα τον εαυτό μου περικυκλωμένο από παραβάν, μαξιλαράκια και βάθρα που με απληστία επιζητούσαν την εικόνα μου, όπως οι σκιές του Αδη επιζητούν το αίμα του θυσιασμένου ζώου.