Έντυπη Έκδοση

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΜΙΚΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΑΠΟ Ε.Ε. ΚΑΙ ΔΝΤ

Χαμηλοί τόνοι για ΔΝΤ

Χαμήλωσε ελαφρώς τους τόνους όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ ο Γ. Παπανδρέου, κυρίως λόγω του διεθνούς αντίκτυπου που είχε χθες αυτή η προοπτική, ενώ στην κυβέρνηση εκφράζεται από χθες συγκρατημένη αισιοδοξία για λύση εντός των ευρωζώνης με συμμετοχή και του ΔΝΤ.

Παπανδρέου: «Δεν είπαμε ότι θα πάμε στο ΔΝΤ, αλλά αν βρεθούμε σε πλήρες αδιέξοδο δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς» Παπανδρέου: «Δεν είπαμε ότι θα πάμε στο ΔΝΤ, αλλά αν βρεθούμε σε πλήρες αδιέξοδο δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς» «Δεν είπαμε ποτέ ότι θα πάμε στο ΔΝΤ, αλλά αν βρεθούμε σε πλήρες αδιέξοδο δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς» είπε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός κι ενώ το πρωί από τις Βρυξέλλες ήταν πιο κατηγορηματικός. Είπε ακόμη στο υπουργικό ότι «η χώρα θα τα καταφέρει μόνη της, αρκεί να μπορεί να δανείζεται με λογικούς όρους. Υπ' αυτούς τους όρους η χώρα μας δεν ζητά και δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από κανέναν. Ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ούτε πολύ περισσότερο από το ΔΝΤ, που θα ήταν η ύστατη επιλογή μας». Συνεργάτες του έλεγαν πάντως ότι η θέση δεν αλλάζει και το ΔΝΤ είναι μια δυνατότητα στο τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η ηπιότερη λεκτική απογευματινή αναφορά του Γ. Παπανδρέου για την προσφυγή στο ΔΝΤ οφείλεται στις διαστάσεις που πήρε χθες στην Ευρώπη το θέμα. Συγκεκριμένα υπήρξε αρχικά ένα δημοσίευμα του Dow Jones, που αναπαρήχθη από πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης και οδήγησε σε νέα άνοδο των σπρεντ, πτώση των χρηματιστηρίων και μείωση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η Ελλάδα μεταξύ 2 και 4 Απριλίου θα προσφύγει στο ΔΝΤ, επειδή δεν ελπίζει σε παροχή βοήθειας από την Ευρώπη. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «αστειότητες» το δημοσίευμα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν χθες το μεσημέρι πολλά τηλεφωνήματα στο μέγαρο Μαξίμου από ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία θεωρούσαν δεδομένο ότι η Ελλάδα αποφάσισε να προσφύγει στο ΔΝΤ.

Στο οικονομικό επιτελείο εκφράζεται από χθες συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά θα υπάρξει εντός της Ε.Ε. σχέδιο διάσωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών χθες φέρεται να εκτίμησε ενώπιον των βουλευτών ότι τελικά θα υπάρξει σχέδιο με δανεισμό ή από την Ε.Ε. χωρίς τη συμμετοχή της Γερμανίας ή διμερής δανεισμός.

Μια λύση που εξετάζεται είναι ένας μικτός δανεισμός από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, με πρωτοβουλία της Ενωσης.

Ο κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τελικά θα βρεθεί λύση μέσα στην Ευρώπη, υπογράμμισε ότι το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας σήμανε μια σημαντική στροφή, καθώς ισχυροποίησε τη στήριξη της χώρας μας από τους εταίρους μας. «Αναμένουμε όμως το σήμα στήριξης να επιβεβαιωθεί και πάλι και να ισχυροποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας» είπε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Ε.Ε. ή ΔΝΤ
«Εχουμε ήδη λάβει μέτρα τύπου ΔΝΤ»
Παπακωνσταντίνου στον Παπούλια: Τα πράγματα εξομαλύνονται
Τσίπρας: Ο αγώνας να πάρει πανευρωπαϊκές διαστάσεις
Παπαρήγα: Τεχνητό το δίλημμα Ε.Ε. ή ΔΝΤ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέο φορολογικό
Αποδείξεις και ακίνητα επιβαρύνουν τις ελαφρύνσεις
Φόρος και σε αποζημιώσεις απειλές για τους ταξιτζήδες
Αναπτυξιακή διάσταση - κίνητρα ζητεί η Κατσέλη
Ε.Ε. ή ΔΝΤ
Χαμηλοί τόνοι για ΔΝΤ
«Εχουμε ήδη λάβει μέτρα τύπου ΔΝΤ»
Παπακωνσταντίνου στον Παπούλια: Τα πράγματα εξομαλύνονται
Τσίπρας: Ο αγώνας να πάρει πανευρωπαϊκές διαστάσεις
Παπαρήγα: Τεχνητό το δίλημμα Ε.Ε. ή ΔΝΤ
Νέα Δημοκρατία
Χωρίς Μεϊμαράκη το προσυνέδριο Ν.Δ.
Αναδιπλώθηκε ο Κ. Τζαβάρας
Κυπριακό
Χριστόφιας: Τελευταία θητεία αν δεν λυθεί το Κυπριακό
Εξοπλισμοί
Αντάλλαξαν πυρά Βενιζέλος - Μεϊμαράκης για το «υποβρύχιο που γέρνει»
Υπόθεση Siemens
«Γουρούνι στο σακί»
Άλλες ειδήσεις
Διευκρινίσεις από τους «7»
Αλλαγές και στην πρόληψη