Έντυπη Έκδοση

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ:

«Εχουμε ήδη λάβει μέτρα τύπου ΔΝΤ»

Η Ελλάδα εντείνει τις πιέσεις στις Βρυξέλλες για συζήτηση και λήψη πολιτικής απόφασης στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας επί του μηχανισμού οικονομικής στήριξης, αλληθωρίζοντας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά οι εταίροι αναμένουν τη φωνή της Ανγκελα Μέρκελ.

«Αν προσφύγουμε στο ΔΝΤ δεν θα μας ζητηθούν πρόσθετα μέτρα, έχουμε ήδη μιλήσει μαζί τους. Ομως προτιμώ μια ευρωπαϊκή λύση» είπε ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στην Επιτροπή Κρίσης του Ευρωκοινοβουλίου «Αν προσφύγουμε στο ΔΝΤ δεν θα μας ζητηθούν πρόσθετα μέτρα, έχουμε ήδη μιλήσει μαζί τους. Ομως προτιμώ μια ευρωπαϊκή λύση» είπε ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στην Επιτροπή Κρίσης του Ευρωκοινοβουλίου Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μίλησε χθες στην επιτροπή χρηματοπιστωτικής κρίσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν ζητεί βοήθεια ή χρήματα από τους Ευρωπαίους φορολογουμένους, αλλά την έκφραση ισχυρής πολιτικής στήριξης». Βέβαια «εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, αλλά εάν καλούμαστε να πληρώνουμε τόσο υψηλά επιτόκια, δεν θα μπορέσουμε τελικά να συγκρατήσουμε το έλλειμμα, παρά τη λήψη των σχετικών μέτρων. Και αυτό σημαίνει ότι όλες αυτές οι προσπάθειες και οι θυσίες θα πάνε χαμένες».

Στο σημείο αυτό, ο Γ. Παπανδρέου βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στην άλλη εναλλακτική λύση: την προσφυγή στο ΔΝΤ. Σήμερα, είπε, «λαμβάνουμε ήδη τα μέτρα του ΔΝΤ, χωρίς τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτό». Και πρόσθεσε ότι «εάν προσφύγουμε στο ΔΝΤ, δεν θα μας ζητηθούν πρόσθετα μέτρα, έχουμε ήδη μιλήσει μαζί τους. Ομως, προτιμώ μια ευρωπαϊκή λύση...».

Προς Μέρκελ

Στη συνέχεια, απάντησε έμεσα στην πρόταση της Ανγκελα Μέρκελ για τη δυνατότητα εκδίωξης μιας χώρας από την ευρωζώνη: «Πρέπει να φροντίσουμε ώστε χώρες με προβλήματα να στηρίζονται στην προσπάθεια επίλυσής τους και όχι να τιμωρούνται ή να εκδιώχνονται, γιατί αυτό θα σήμαινε αποτυχία και της ευρωζώνης... Η ελληνική κρίση είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και γι' αυτό η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει δράση. Είμαστε Νομισματική Ενωση, αλλά και πολιτική... Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε μόνοι μας τους κερδοσκόπους των αγορών και ταυτόχρονα να μειώνουμε το έλλειμμά μας», είπε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Σώματος Γέρζι Μπούζεκ, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε εν όψει της συνόδου κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη ότι «είναι ευκαιρία να πάρουμε απόφαση... Οταν έχεις στη διάθεσή σου το εργαλείο (μηχανισμό στήριξης), αυτό αρκεί ώστε οι αγορές να καταλάβουν ότι πρέπει να σταματήσουν να κερδοσκοπούν και να αφήσουν τη χώρα να κάνει ό,τι κάνει».

Ο Γ. Μπούζεκ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι «οι Ελληνες δεν είναι μόνοι τους στην κρίση». «Η αλληλεγγύη θέλει υπευθυνότητα, την οποία έχει επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Η συζήτηση για την ελληνική περίπτωση, όμως, εξακολουθεί να μη θεωρείται σίγουρη από την Κομισιόν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Ολι Ρεν επανέλαβε ότι «θα πρέπει να υπάρξει αίτημα για βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση για να γίνει συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Βέβαια, είπε, η Επιτροπή επιθυμεί ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα, αλλά αν η ελληνική κυβέρνηση δεν τη λάβει, τότε είναι «φυσιολογικό και λογικό» να σχεδιάζει προσφυγή στο ΔΝΤ.

Ο λόγος στους ηγέτες

Η δήλωση αυτή δείχνει ότι τόσο η Επιτροπή όσο και οι περισσότεροι εταίροι τάσσονται υπέρ της λήψης πολιτικής απόφασης από τους ηγέτες των 27 την ερχόμενη εβδομάδα για τη λειτουργία ενός μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Αναμένουν, όμως, την οριστική απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ. Ακόμη και η Γαλλία, που ήταν επικεφαλής της ομάδας που τάχθηκε από την αρχή της κρίσης στο πλευρό της Ελλάδας, περιμένει τη φωνή του Βερολίνου. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες ότι «δεν υπάρχει καμία γαλλογερμανική διαφορά» σχετικά με το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. «Εχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους Γερμανούς» στο θέμα αυτό, είπε η Κ. Λαγκάρντ... Μάλιστα, μίλησε για «απολύτως συμβατές θέσεις» με την Ανγκελα Μέρκελ... Και πέταξε το μπαλάκι στους ηγέτες των 27 για τη λήψη πολιτικής απόφασης επί του μηχανισμού στήριξης...

«Θλιβερές»

Στο μεταξύ αρχίζουν και υψώνονται φωνές κατά της Μέρκελ για τις προχθεσινές δηλώσεις της κατά της επίδειξης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα από την Ε.Ε. και τη δυνατότητα εκδίωξης μιας χώρας της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο,πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις της καγκελαρίου «θλιβερές»...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Διεθνείς Οργανισμοί
Σχετικά θέματα: Ε.Ε. ή ΔΝΤ
Χαμηλοί τόνοι για ΔΝΤ
Παπακωνσταντίνου στον Παπούλια: Τα πράγματα εξομαλύνονται
Τσίπρας: Ο αγώνας να πάρει πανευρωπαϊκές διαστάσεις
Παπαρήγα: Τεχνητό το δίλημμα Ε.Ε. ή ΔΝΤ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέο φορολογικό
Αποδείξεις και ακίνητα επιβαρύνουν τις ελαφρύνσεις
Φόρος και σε αποζημιώσεις απειλές για τους ταξιτζήδες
Αναπτυξιακή διάσταση - κίνητρα ζητεί η Κατσέλη
Ε.Ε. ή ΔΝΤ
Χαμηλοί τόνοι για ΔΝΤ
«Εχουμε ήδη λάβει μέτρα τύπου ΔΝΤ»
Παπακωνσταντίνου στον Παπούλια: Τα πράγματα εξομαλύνονται
Τσίπρας: Ο αγώνας να πάρει πανευρωπαϊκές διαστάσεις
Παπαρήγα: Τεχνητό το δίλημμα Ε.Ε. ή ΔΝΤ
Νέα Δημοκρατία
Χωρίς Μεϊμαράκη το προσυνέδριο Ν.Δ.
Αναδιπλώθηκε ο Κ. Τζαβάρας
Κυπριακό
Χριστόφιας: Τελευταία θητεία αν δεν λυθεί το Κυπριακό
Εξοπλισμοί
Αντάλλαξαν πυρά Βενιζέλος - Μεϊμαράκης για το «υποβρύχιο που γέρνει»
Υπόθεση Siemens
«Γουρούνι στο σακί»
Άλλες ειδήσεις
Διευκρινίσεις από τους «7»
Αλλαγές και στην πρόληψη