Έντυπη Έκδοση

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Χριστόφιας: Τελευταία θητεία αν δεν λυθεί το Κυπριακό

Εάν δεν λυθεί το Κυπριακό δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία, δήλωσε χθες στη Λευκωσία ο πρόεδρος Χριστόφιας. Σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Κύπρου, ο πρόεδρος Χριστόφιας άνοιξε για πρώτη φορά διάπλατα τα χαρτιά του για το Κυπριακό και τις προοπτικές λύσης του.

Χριστόφιας: Στήριξε υποψηφιότητα Ταλάτ Χριστόφιας: Στήριξε υποψηφιότητα Ταλάτ Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε στη Λευκωσία ιστορική, επειδή για πρώτη φορά ανέδειξε με τόσο ξεκάθαρο τρόπο και τόνο την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις συνομιλίες, λέγοντας πως δεν έχει άλλη ατζέντα κι αν δεν τα καταφέρει θα τελειώσει την πολιτική του καριέρα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε Κύπριους δημοσιογράφους, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχτεί λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως περιγράφεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είπε πως «τις άκουσε με ικανοποίηση». Επιστρέφοντας το μπαλάκι στην τουρκική πλευρά είπε πως αν αυτή η δήλωση δεν αποτελεί μέρος επικοινωνιακού παιχνιδιού από πλευράς της Τουρκίας, τότε «θεωρώ πως διανοίγονται προοπτικές λύσης του Κυπριακού σύντομα».

Ο πρόεδρος απάντησε και στην πρόσκληση της Τουρκίας για τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και αντιπρότεινε διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων. «Αν ο κ. Ερντογάν, με τις δηλώσεις του για διεθνή διάσκεψη, δεν στοχεύει στην αποκόμιση εντυπώσεων, ας πάρει θετική στάση στην πρόταση που εμείς κάνουμε», είπε.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε με έμφαση πως ο παράγοντας χρόνος θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις στο Κυπριακό και αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), ότι η πάροδος του χρόνου δημιουργεί δίκαιο. «Να μη νομίζουν ορισμένοι ότι με τη διχοτόμηση θα έχουμε ελληνικό κράτος. Θα έχουμε τουρκικό κράτος στον Βορρά και μικτό στον Νότο», είπε και εξήγησε ότι οι Τουρκοκύπριοι πολίτες θα έρθουν να εγκατασταθούν στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, χωρίς να μπορεί να τους εμποδίσει κανείς.

Οι διαπραγματεύσεις

Ο πρόεδρος υπερασπίστηκε τις θέσεις που υπέβαλε στις συνομιλίες και μίλησε για πρόοδο. «Οι εντατικοποιημένες διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τον περασμένο Ιανουάριο απέδωσαν, έπειτα από σκληρή και δύσκολη προσπάθεια», είπε, αναφερόμενος στις συγκλίσεις στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης.

Στήριξε σαφέστατα την υποψηφιότητα Ταλάτ στις εκλογές που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα στις 18 Απριλίου και χαρακτήρισε απαράδεκτη την «αιχμή και το υπονοούμενο ότι τάχα κωλυσιεργούμε προσδοκώντας την εκλογή Ερογλου που θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τους σχεδιασμούς μας. Αυτό για μένα αποτελεί ύβρι και προσβολή», είπε και διαβεβαίωσε με έμφαση ότι «τίποτε άλλο δεν καθοδηγεί τη σκέψη και τις προσπάθειές μου, πέρα από την έγνοια για επίτευξη λύσης δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής το συντομότερο». Αφού χαρακτήρισε την επανένωση της Κύπρου «όραμα και στόχο ζωής», είπε τα εξής: «Ξεκάθαρα υπογραμμίζω: αν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μου δεν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, δεν θα επαναδιεκδικήσω δεύτερη θητεία. Η παρούσα θητεία θα είναι η πρώτη και η τελευταία».

Τέλος, κάλεσε τους πρόσφυγες να μην προσφύγουν στην Επιτροπή Περιουσιών, μετά την αρνητική απόφαση του ΕΔΔΑ. «Οι μαζικές προσφυγές δεν θα ωφελήσουν μαζικά τον τόπο, θα τον βλάψουν», είπε και τόνισε ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι πολιτικό και πρέπει να λυθεί με πολιτικά μέσα και με πολιτική συμφωνία. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέο φορολογικό
Αποδείξεις και ακίνητα επιβαρύνουν τις ελαφρύνσεις
Φόρος και σε αποζημιώσεις απειλές για τους ταξιτζήδες
Αναπτυξιακή διάσταση - κίνητρα ζητεί η Κατσέλη
Ε.Ε. ή ΔΝΤ
Χαμηλοί τόνοι για ΔΝΤ
«Εχουμε ήδη λάβει μέτρα τύπου ΔΝΤ»
Παπακωνσταντίνου στον Παπούλια: Τα πράγματα εξομαλύνονται
Τσίπρας: Ο αγώνας να πάρει πανευρωπαϊκές διαστάσεις
Παπαρήγα: Τεχνητό το δίλημμα Ε.Ε. ή ΔΝΤ
Νέα Δημοκρατία
Χωρίς Μεϊμαράκη το προσυνέδριο Ν.Δ.
Αναδιπλώθηκε ο Κ. Τζαβάρας
Κυπριακό
Χριστόφιας: Τελευταία θητεία αν δεν λυθεί το Κυπριακό
Εξοπλισμοί
Αντάλλαξαν πυρά Βενιζέλος - Μεϊμαράκης για το «υποβρύχιο που γέρνει»
Υπόθεση Siemens
«Γουρούνι στο σακί»
Άλλες ειδήσεις
Διευκρινίσεις από τους «7»
Αλλαγές και στην πρόληψη