Έντυπη Έκδοση

Κρίση στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις; Απαντούν οι Ρ. Φολκ και Ν. Τσόμσκι

Ζητήθηκε από δύο παγκοσμίως καταξιωμένους διανοητές και επί μακρόν επικριτές των αμερικανοϊσραηλινών σχέσεων, τους Νόαμ Τσόμσκι και Ρίτσαρντ Φολκ, να εκφράσουν τις απόψεις τους για τη διπλωματική αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ του κυρίαρχου και του πληρεξούσιού του, για τα σχέδια εποικισμού που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν βρισκόταν στην περιοχή για να ανανεώσει την ειρηνευτική διαδικασία.

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΦΟΛΚ Επίτιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Princeton

Δεν κρύβονται και πολλά πίσω απ' αυτό. Και οι δύο πλευρές σε αυτό το χορό προσπαθούν να εξισορροπήσουν τις εσωτερικές πιέσεις με τις διεθνείς τους ανησυχίες. Η ισραηλινή Ακροδεξιά πιέζει τον Νετανιάχου, ενώ ο Ομπάμα χρειάζεται την επίφαση της ειρηνευτικής διαδικασίας προκειμένου να δώσει στην προσέγγισή του έστω και μια αναλαμπή ευκαιρίας. Ομως, οι διαπραγματεύσεις δεν θα οδηγήσουν πουθενά ακόμη κι αν ασκούνται πιέσεις σε αυτή την κατεύθυνση και δεν υπάρχει προοπτική ο Ομπάμα να ασκήσει πραγματική πίεση στο Ισραήλ. Οπως λένε Ισραηλινοί και οι «παροικούντες την... Ουάσιγκτον», όλο αυτό θα ξεθυμάνει και τίποτα δυστυχώς δεν θα αλλάξει.

ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ Επίτιμος καθηγητής Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του ΜΙΤ

Αυτή η κρίση μάς φέρνει στο μυαλό αυτό που συνέβη πριν από 20 χρόνια, όταν η αλαζονική και αυθάδης συμπεριφορά του Σαμίρ εξαγρίωσε τον Τζέιμς Μπέικερ και ο Μπους επέβαλε ήπιες κυρώσεις (ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει κάτι τέτοιο κι έχει ήδη διαψεύσει ότι διέρχονται κρίση οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ). Το Ισραήλ αντέδρασε αντικαθιστώντας τον Σαμίρ με τον εκλεπτυσμένο Σιμόν Πέρες, που είναι καλύτερα συντονισμένος στη δυτική υποκρισία. Στη συνέχεια, ακολούθησε την ίδια πολιτική, όμως πιο κομψά, και η κρίση ξεπεράστηκε.

Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Εχει σημειωθεί μια σημαντική μετατόπιση προς την υπερ-εθνικιστική Δεξιά του Ισραήλ, ιδίως με τους Ρώσους μετανάστες και το μετά -την-επιχείρηση-στη-Γάζα σύνδρομο, ότι ο-κόσμος-είναι-εναντίον-μας. Κι έχει σημειωθεί μια σημαντική ενίσχυση ενός υπερ-θρησκευτικού μπλοκ που δεν γνωρίζει και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τον κόσμο. Επιπλέον, για πρώτη φορά το Πεντάγωνο ανησυχεί για το ότι η αμερικανική στήριξη προς την ισραηλινή επέκταση και καταστολή δημιουργεί στους Αμερικανούς προβλήματα στην περιοχή. Ετσι, η σύγκρουση είναι πολύ πιο πραγματική από ποτέ. Μπορεί και πάλι να ξεθυμάνει όπως στο παρελθόν. Ή το Ισραήλ μπορεί να στυλώσει τα πόδια. Αν το σύστημα του Πενταγώνου κινητοποιήσει το ισχυρό οπλοστάσιο της προπαγάνδας, θα μπορούσε, αν το επέλεγε, να ξεσηκώσει ένα πραγματικό κύμα αντισημιτισμού στη χώρα, για το πώς οι εξοργιστικοί Εβραίοι απειλούν τη ζωή των γενναίων παιδιών που μας υπερασπίζονται στο Αφγανιστάν κ.λπ. Αυτά τα ξέρουμε πολύ καλά.

Οπότε η εξέλιξη της υπόθεσης είναι απρόβλεπτη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη
ΗΠΑ
Ισραήλ
Σχετικά θέματα: Παλαιστινιακό
Ρουκέτες-δώρο στον Νετανιάχου
Για το ίδιο θέμα
Ρουκέτες-δώρο στον Νετανιάχου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Παλαιστινιακό
Ρουκέτες-δώρο στον Νετανιάχου
Κρίση στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις; Απαντούν οι Ρ. Φολκ και Ν. Τσόμσκι
Ρωσία
«Δεν είμαστε εχθροί, ούτε φίλοι»
Αρμενία
Σκληρή απάντηση από την Αρμενία στον Ερντογάν
Βρετανία
Βρετανία: μείωση στα κονδύλια των πανεπιστημίων
Γερμανία
Βομβαρδισμός Δρέσδης: οι νεκροί ήταν λιγότεροι...