Έντυπη Έκδοση

Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΕΝΑΝ ΤΑΪΛΑΝΔΟ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ «ΑΛΛΟΘΙ» ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Ρουκέτες-δώρο στον Νετανιάχου

Σε όνειρο απατηλό, που συνεχώς απομακρύνεται, αναδεικνύεται η υπόθεση της παλαιστινιακής αυτοδιάθεσης μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών, παρά τις διεθνείς διπλωματικές διεργασίες που σε αυτή τη φάση κορυφώνονται στη σημερινή σύνοδο του Κουαρτέτου για το Μεσανατολικό στη Μόσχα, παρόντων και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Ισραηλινός στρατιώτης μαζί με άντρες των δυνάμεων ασφαλείας πάνω από το πτώμα του άτυχου Ταϊλανδού εργάτη, που σκοτώθηκε από τα θραύσματα της ρουκέτας (φωτ. Reuters) Ισραηλινός στρατιώτης μαζί με άντρες των δυνάμεων ασφαλείας πάνω από το πτώμα του άτυχου Ταϊλανδού εργάτη, που σκοτώθηκε από τα θραύσματα της ρουκέτας (φωτ. Reuters) Μία ρουκέτα (η πρώτη) από τη Λωρίδα της Γάζας, που για πρώτη φορά από την περσινή ισραηλινή επίθεση προκάλεσε ανθρώπινη απώλεια μέσα στο Ισραήλ -ενώ επισκεπτόταν την περιοχή η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, βαρόνη Κάθριν Αστον-, προκάλεσε τις πολεμικές ιαχές αντεκδίκησης από την κυβέρνηση Νετανιάχου: η οποία έτσι και αλλιώς δεν δείχνει να «συμμορφώνεται» προς τις επιταγές της Ουάσιγκτον να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα προς όφελος της ειρήνης, παρά και το ότι αυτοπροσώπως ο Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε να αποσοβήσει την προϊούσα διπλωματική κρίση ΗΠΑ-Ισραήλ με δηλώσεις του σε αυστηρό μεν, φιλικό δε τόνο στο τηλεοπτικό δίκτυο «Fox News».

Εναν Ταϊλανδό εργάτη στα θερμοκήπια του εβραϊκού κιμπούτζ Νετίβ Χα'ασάρα, σχεδόν δίπλα στα συρματοπλεγμένα σύνορα στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας με την ισραηλινή επικράτεια, σκότωσαν θραύσματα της ρουκέτας. Την ευθύνη για την εκτόξευση, 30ή από την αρχή της χρονιάς, ανέλαβε η Ανσαρ αλ Σούνα (Στρατιώτες των Παραδόσεων του Προφήτη), οργάνωση προσκείμενων στην Αλ Κάιντα Σαλαφιστών της Γάζας, που όλο και περισσότερο αψηφούν την επιτόπια κυριαρχία της Χαμάς.«Ενας σιωνιστής έποικος σκοτώθηκε. Αυτή η επίθεση τζιχάντ είναι απάντηση στη σιωνιστική επίθεση εναντίον του τεμένους Αλ Ακσα, των Αγίων Τόπων και του λαού μας στην Ιερουσαλήμ» αναφέρει ανακοίνωσή τους. «Πέρασαν την κόκκινη γραμμή και το Ισραήλ δεν το ανέχεται. Η ισραηλινή απάντηση θα είναι προσηκόντως ισχυρή» ανταπάντησε ο Ισραηλινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σιλβάν Σαλόμ.

Η βαρόνη Αστον καταδίκασε...

Η βαρόνη Αστον, που μπήκε χθες από το μεθοριακό πέρασμα του Ερέτζ στη Γάζα όχι για να συναντήσει αξιωματούχους της Χαμάς, αλλά για να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της UNRWA, τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, είπε μπροστά στις κάμερες «καταδικάζω κάθε μορφή βίας» μόλις έμαθε τα της ρουκέτας. Τάχτηκε δε υπέρ της επανέναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών.

Στην Ουάσιγκτον ο Ομπάμα υποστήριζε στο «Fox» ότι παραμένουν εμπόδια στις ειρηνευτικές συνομιλίες οι επεκτεινόμενοι εβραϊκοί οικισμοί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά το Ισραήλ παραμένει πάντα ο κυριότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή: «Οι φίλοι διαφωνούν αρκετές φορές» είπε.

Εν τω μεταξύ και μία δεύτερη ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας πέφτοντας στο νότια του Ισραήλ χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές, όπως ανακοίνωσε ο Ισραηλινός στρατός. Την ευθύνη ανέλαβε πάλι η οργάνωση Ανσαρ αλ Σούνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισραήλ
Παλαιστίνη
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: Παλαιστινιακό
Κρίση στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις; Απαντούν οι Ρ. Φολκ και Ν. Τσόμσκι
Για το ίδιο θέμα
Κρίση στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις; Απαντούν οι Ρ. Φολκ και Ν. Τσόμσκι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Παλαιστινιακό
Ρουκέτες-δώρο στον Νετανιάχου
Κρίση στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις; Απαντούν οι Ρ. Φολκ και Ν. Τσόμσκι
Ρωσία
«Δεν είμαστε εχθροί, ούτε φίλοι»
Αρμενία
Σκληρή απάντηση από την Αρμενία στον Ερντογάν
Βρετανία
Βρετανία: μείωση στα κονδύλια των πανεπιστημίων
Γερμανία
Βομβαρδισμός Δρέσδης: οι νεκροί ήταν λιγότεροι...