Έντυπη Έκδοση

Βρετανία: μείωση στα κονδύλια των πανεπιστημίων

Αντιμέτωπα με την προοπτική σοβαρών περικοπών στα κονδύλια χρηματοδότησής τους είναι τα πανεπιστήμια της Βρετανίας, καθώς το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο ανακοίνωσε περιστολή κατά μισό δισεκατομμύριο στερλίνες (περίπου 560,4 εκατομμύρια ευρώ) στα ποσά που διατίθενται σε κάποια από τα σπουδαιότερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ είναι μεταξύ εκείνων που θα πληγούν από τις περικοπές, αν και ο μεγάλος χαμένος είναι το London Business School, που θα χρηματοδοτηθεί κατά 11,9 τοις εκατό λιγότερο σε σχέση με πέρυσι. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο Χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση (HEFCE) δείχνουν ότι περισσότερα από τα μισά πανεπιστήμια και κολέγια της Βρετανίας θα πληγούν άμεσα από τα νέα μέτρα. «Η διαχείριση σε καιρούς οικονομικής στενότητας δεν είναι εύκολη, αλλά πιστεύουμε ότι τα πανεπιστήμια και τα κολέγια θα εξακολουθούν να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών, εκείνων που ασχολούνται με την έρευνα, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, όπως έκαναν και στο παρελθόν», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου σερ Αλαν Λάγκλαντς.

Η Ενωση Πανεπιστημίων και Κολεγίων, που είναι το όργανο εκπροσώπησης των ακαδημαϊκών στη Βρετανία, εξέφρασε τον προβληματισμό της, φοβούμενη ότι το μέτρο αυτό μπορεί να σημαίνει απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και αύξηση του αριθμού των φοιτητών στα τμήματα των διαφόρων ακαδημαϊκών σχολών. Μάλιστα οι καθηγητές επισημαίνουν ότι αναπόφευκτα θα πληγεί η ποιότητα σπουδών. «Αν θέλετε να οικοδομήσετε υψηλού επιπέδου, διεθνών προδιαγραφών ανώτατη εκπαίδευση, υψηλή ποιότητα σπουδών για τους φοιτητές και έρευνα που θα έχει απήχηση στην παγκόσμια οικονομία, τότε κάθε περικοπή είναι ένα βήμα στη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου του Λιντς.

Πάντως νέες περικοπές αναμένονται στον τομέα και το 2012.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Παλαιστινιακό
Ρουκέτες-δώρο στον Νετανιάχου
Κρίση στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις; Απαντούν οι Ρ. Φολκ και Ν. Τσόμσκι
Ρωσία
«Δεν είμαστε εχθροί, ούτε φίλοι»
Αρμενία
Σκληρή απάντηση από την Αρμενία στον Ερντογάν
Βρετανία
Βρετανία: μείωση στα κονδύλια των πανεπιστημίων
Γερμανία
Βομβαρδισμός Δρέσδης: οι νεκροί ήταν λιγότεροι...