Έντυπη Έκδοση

ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ - ΖΗΤΕΙ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ

Πυρά Καστανίδη με αιχμή τον Ζαγοριανό

Βαρειές κατηγορίες, που σηματοδοτούν ευθεία ρήξη με τον Αρειο Πάγο, εκτοξεύει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδης κατά του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ), με σημείο αιχμής την απόφασή του να μη θέσει προσωρινά εκτός δικαστικού σώματος τον πρώην ανακριτή της Siemens Ν. Ζαγοριανό.

Προσφεύγει στην ολομέλεια του Α.Π. ο υπ. Δικαιοσύνης Προσφεύγει στην ολομέλεια του Α.Π. ο υπ. Δικαιοσύνης Εγκαλεί το ΑΔΣ για υπέρβαση εξουσίας και παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής του φυσικού ποινικού δικαστή, διότι δεν αρκέστηκε να απαντήσει στο ερώτημα του υπουργού αν θα πρέπει να τεθεί ή όχι σε προσωρινή αργία ο Ν. Ζαγοριανός, αλλά εξέτασε, ως μη όφειλε, την ουσία της υπόθεσης, κρίνοντας ότι δεν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και παράβασης καθήκοντος που αντιμετωπίζει σχετικά με τους χειρισμούς του στην ανάκριση του σκανδάλου της Siemens.

Στο έγγραφο που απευθύνει προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδα (προεδρεύει του ΑΔΣ), ο κ. Καστανίδης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους προσφεύγει στην Ολομέλεια του δικαστηρίου προκειμένου να ακυρωθεί η εσφαλμένη απόφαση του ΑΔΣ (ελήφθη με 9-2) και να τεθεί ο διωκόμενος πρωτοδίκης σε προσωρινή αργία μέχρι να αποφανθούν αμετάκλητα τα δικαστήρια. Θυμίζουμε ότι το ΑΔΣ φαίνεται να λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού στο παρελθόν έχει δείξει την πόρτα της εξόδου σε δικαστές που κατηγορούνταν για πλημμέλημα, όπως για μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» από αμέλεια.

Κεντρικό επιχείρημα του υπουργού είναι ότι το ΑΔΣ, αν και συνεδρίαζε ως πειθαρχικό όργανο, έκρινε, απαραδέκτως, ως αβάσιμη την κατηγορία κατά Ζαγοριανού, την ίδια στιγμή που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η ανάκριση σε βάρος του για τις ίδιες πράξεις από εφέτη ανακριτή και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων, λήψης καταθέσεων μαρτύρων κ.λπ. «Η απόφαση για την ενοχή ή μη για αξιόποινες πράξεις ανήκει μόνον στα τακτικά ποινικά δικαστήρια και δεν είναι δουλειά ούτε διοικητικής αρχής ούτε άλλου δικαστηρίου, ούτε πειθαρχικού συμβουλίου στο οποίο μετέχουν ο πρόεδρος, τέσσερις αντιπρόεδροι, ο εισαγγελέας και δύο αντεισαγγελείς του Α.Π.», αναφέρει σε αυστηρό τόνο.

Ευθέως ο κ. Καστανίδης κατηγορεί το ΑΔΣ ότι επιχειρεί να προκαταλάβει την πειθαρχική και ποινική έρευνα σε βάρος του Ν. Ζαγοριανού τονίζοντας ότι «είναι προφανής ο κίνδυνος να εκληφθεί η απόφαση ως έμμεση υπόδειξη προς τους φυσικούς δικαστές, κατώτερους σε βαθμό, ως προς την κρίση που θα πρέπει δικαιοδοτικά να εκφράσουν» και προσθέτει:

* Δεν διαφυλάσσεται το κύρος του δικαστικού σώματος, όταν οι εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί που το συγκροτούν είναι ταυτόχρονα υπόδικοι εξαιτίας ορισμένης αποδιδόμενης σ' αυτούς σοβαρής υπηρεσιακής παραβατικής συμπεριφοράς.

* Η υπόθεσή του αφ' ενός έτυχε ευρύτατης δημοσιότητας στον ημερήσιο Τύπο και γενικά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και εκλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της και αφ' ετέρου, όχι μόνο δεν προκαλεί ως προς το πρόσωπο του υποδίκου δικαστή τον γενικότερο σεβασμό και την αναγνώριση που πρέπει να έχει ένας δικαστικός λειτουργός κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αλλά δίδει επιπλέον αφορμή για ακόμη περισσότερα επικριτικά σχόλια σε βάρος του δικαστικού σώματος και της Δικαιοσύνης.

* Η παραμονή του στο δικαστικό σώμα ενέχει τον κίνδυνο και αυτή η ίδια η δικαιοδοτική του κρίση απέναντι στον κρινόμενο πολίτη, είτε τον κατηγορούμενο είτε τον διάδικο, να εμφανίζεται ή να ερμηνεύεται ως μη πειστική, πράγμα το οποίο θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερες αρνητικές κρίσεις ως προς το κύρος του δικαστικού σώματος. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπόθεση Siemens
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ανοίγουν το Πάσχα
Το «γαϊτανάκι» των Τεμπών
Διαβλέπει ενέργειες εναρμονισμένης πρακτικής
Ο Σηφουνάκης στέλνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού Ο.Α. και Aegean
Ευθεία ρήξη με τον Αρειο Πάγο
Πυρά Καστανίδη με αιχμή τον Ζαγοριανό
Περιβάλλον
Αντιρρύπανση αντί για ανέλκυση
«Χωματερές» στα πεζοδρόμιά μας
Ερχονται ευρωπρόστιμα και για τα πουλιά
4.000.000 κτίρια εκτός «πράσινης» επιδότησης
Υγεία
Εξαιρούνται οι εφημερίες από το «ψαλίδι» του 10%
Ακυρώνονται 2.000 ραντεβού κάθε μέρα
Στήριξη των γιατρών από τη Ν.Δ. με πυρά για «νέα χρέη»
Πλήρωσε με τη ζωή του την έλλειψη παιδιάτρου
Ο γάμος μάς ...χοντραίνει
Άλλες ειδήσεις
32 δικογραφίες για τα μπλόκα
Ο ΟΣΕ «πληρώνει» τα γαλάζια πειράματα
Καλοκαίρι με διόδια στην Εγνατία
Νέο πλοίο-προσμονή για φθηνό εισιτήριο
Η ΔΕΗ κόβει το νερό για να πληρώσει ο δήμος
Επικίνδυνα τρόφιμα στην αγορά
Νέα απόρριψη στις αιτήσεις εξαίρεσης - παραιτήθηκε ο συνήγορος
Χειροπέδες σε αστυνομικό
Βραδιές εμπρησμών
Αξιολόγηση σε τρία ΑΕΙ
Μαθητικά.... τσιγαριλίκια στην πενταήμερη
Παραχαράκτες για να πάνε εκδρομή