Ελευθεροτυπία - 19/03/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010
ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΕΕ: Η ΒΡΟΧΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΚΡΑΙΑ, ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟΥΣ
Το «γαϊτανάκι» των Τεμπών
Πολιτικο-τεχνικό «γαϊτανάκι» έχει στηθεί γύρω από την κατολίσθηση των Τεμπών. Χθες αποκαλύφθηκε ότι η βροχή δεν ήταν ακραία και ότι δεν υπήρχαν καταγραφές από σεισμογράφους κατά το επίμαχο διάστημα στο γειτονικό εργοτάξιο όπου χρησιμοποιούνται εκρηκτικά για την κατασκευή των σηράγγων.
«Καιρού επιτρέποντος» στα μέσα της Μ. Εβδομάδας, πιθανότατα τη Μ. Πέμπτη, θα ανοίξουν τα Τέμπη για να εξυπηρετηθούν οι ταξιδιώτες του Πάσχα
«Καιρού επιτρέποντος», στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας, πιθανότατα τη Μ. Πέμπτη, θα ανοίξουν τα Τέμπη για να εξυπηρετηθούν οι ταξιδιώτες του Πάσχα. Μετά τις γιορτές θα ξανακλείσουν για να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών διευκρινίζεται ότι η πολιτική βούληση του Δημήτρη Ρέππα ήταν από την πρώτη στιγμή να ανοίξουν τα Τέμπη για το Πάσχα. Η τελική απόφαση όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα σε τεχνικό επίπεδο, με βάση τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.
«Στάση ευθύνης»
«Ο δρόμος είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με αυτή που υπήρχε πριν από την κατολίσθηση», διευκρίνισαν στην «Ε» συνεργάτες του υπουργού και ζήτησαν «να επιδείξουν στάση ευθύνης ακόμη και όσοι πλήττονται».
Χθες παρουσιάστηκε το πόρισμα της ομάδας ειδικών που έχει συγκροτήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο για να διερευνήσει τα αίτια της κατολίσθησης. Ο Σπύρος Καβουνίδης, γεωτεχνικός μηχανικός, που την παρουσίασε έκανε λόγο για συνδυασμό παραγόντων:
* Τα γνωστά από δεκαετίες γεωλογικά προβλήματα των Τεμπών, παρά το γεγονός ότι ώς τώρα δεν είχαν την έκταση του φαινομένου της 17ης Δεκεμβρίου. Η μεγάλη κατολίσθηση αφορούσε πτώση βράχων συνολικού βάρους 800 τόνων. Η τελευταία σημαντική κατάπτωση βράχων είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2007, περίπου ένα μέτρο από αυτή του περασμένου Δεκεμβρίου και αφορούσε βράχους περίπου 300 κιλών. Τον Αύγουστο του 2008 είχε συνταχθεί μελέτη για τη συγκράτηση των πλευρών της κοιλάδας στο επίμαχο τμήμα της κατολίσθησης, που περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις των αναδόχων του έργου.
* Οι βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν των βραχοπτώσεων, παρά το γεγονός ότι οι σταθμοί μέτρησης που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις δεν έδειξαν ακραία φαινόμενα. Συγκεκριμένα, στον Πυργετό (5 χλμ. από τα Τέμπη) το επίμαχο διάστημα δεν σημειώθηκαν αξιοσημείωτες βροχές. Οι καταγραφές στη Σπηλιά (11 χλμ.) ήταν κοντά στο μέγιστο, αλλά κατά καιρούς έχουν σημειωθεί πολύ υψηλότερες.
* Οι εκρήξεις που γίνονται σε απόσταση περίπου 750 μέτρων από την κατολίσθηση, για τα έργα στις σήραγγες, παρά το γεγονός ότι για το επίμαχο διάστημα δεν υπάρχουν καταγραφές σεισμογράφων. Οπως αποκαλύφθηκε χθες, τα όργανα άρχισαν να μετρούν τις δονήσεις τέσσερις ημέρες αργότερα, ενώ για το επίμαχο διάστημα υπάρχουν στοιχεία από άλλο σεισμογράφο στη βόρεια έξοδο της σήραγγας, σε αρκετή απόσταση από την κατολίσθηση.
Ο Σπύρος Καβουνίδης είπε ότι έγιναν υπολογισμοί για την επίδραση με μεγάλη ποσότητα δυναμίτιδας και διαπιστώθηκε ότι η επίδραση είναι μικρή. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι συμβάλλει στη διεύρυνση των οπών των πετρωμάτων, όπου διαπιστώνεται συγκράτηση των νερών της βροχής που δευτερογενώς προκαλούν αποσάθρωση των βράχων. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν τα Τέμπη μπορούν να ανοίξουν για το Πάσχα διευκρίνισε ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη και τόνισε ότι «έχει ρίσκο» και ότι οι αποφάσεις θα είναι ευκολότερες με καλές καιρικές συνθήκες. Είπε όμως ότι έχει διαταραχθεί η ισορροπία στο τμήμα της κατολίσθησης.
Απουσίες
Στη χθεσινή συνέντευξη στο ΤΕΕ δεν ήταν παρόντες οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Γ. Γκαζέτας, Δ. Ρόζος και Γ. Τσιαμπάος που συνυπογράφουν το πόρισμα. Εχει αποχωρήσει λόγω φόρτου εργασίας ο καθηγητής Π. Μαρίνος. Παραβρέθηκε όμως ο πρύτανης Κ. Μουτζούρης, ο οποίος επικαλούμενος την εμπειρία από ένα υπόγειο έργο που προγραμμάτιζε το Πολυτεχνείο στις εγκαταστάσεις στο Λαύριο τόνισε ότι προηγήθηκαν δοκιμαστικές εκρήξεις για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις σε λιθόκτιστο κτίριο. *