Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΑΙΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ Ε.Ε. ΚΑΙ ΔΝΤ ΜΕ ΕΠΙΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Πειραματόζωο η Ελλάδα

Πάμε ή δεν πάμε τελικά στο ΔΝΤ; Τοπίο στην ομίχλη εξακολουθεί να παραμένει το αν θα διασωθεί με παρέμβαση του ΔΝΤ η χώρα μας ή πιθανόν με συνδυασμό γερμανικής, ευρωπαϊκής και παρέμβασης από τον διεθνή οργανισμό.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, παλαιός σοσιαλιστής, Ντομινίκ - Στρος Καν σε πρόσφατη συνέντευξη ανάμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο Τζον Λίπσκι και την εκπρόσωπο εξωτερικών σχέσεων Καρολάιν Ατκινσον Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, παλαιός σοσιαλιστής, Ντομινίκ - Στρος Καν σε πρόσφατη συνέντευξη ανάμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο Τζον Λίπσκι και την εκπρόσωπο εξωτερικών σχέσεων Καρολάιν Ατκινσον Το παράδειγμα ανάλογων παρεμβάσεων σε χώρες της Ε.Ε. (Ουγγαρία, Λετονία) είναι και το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί ως προηγούμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που χώρα-μέλος της ευρωζώνης αντιμετωπίζει προβλήματα πληρωμών.

Ο διεθνής Τύπος («Financial Times», «Observer») κάνει λόγο για γερμανική στροφή υπέρ της λύσης του ΔΝΤ, με το πρακτορείο Dow Jones Wire να μεταδίδει και συγκεκριμένη ημερμηνία (2-4 Απριλίου) για την ελληνική προσφυγή, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Κάτι που διέψευσε πάντως με δηλώσεις του στο Ρόιτερ ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ πάντως Καρολάιν Ατκινσον κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων χθες στην Ουάσιγκτον επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτημα για οικονομική βοήθεια: «Δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα για οικονομική βοήθεια. Αναμένουμε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα θελήσουν και σχεδιάζουν να λύσουν από μόνες τους το πρόβλημα. Εχουμε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Παρέχουμε τεχνική βοήθεια» συνέχισε και πρόσθεσε ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ βρίσκεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο του καθιερωμένου ετήσιου ελέγχου του τραπεζικού συστήματος.

Βερολίνο: Δεν έχουμε αντίρρηση

Με το γρίφο ΔΝΤ ή ευρωπαϊκή βοήθεια να παραμένει άλυτος, η γερμανική πλευρά, που ούτε υπέρ της βοήθειας τασσόταν (αφού δεν τους την έχουμε ζητήσει) αλλά ούτε το ΔΝΤ ήθελε στα πόδια της ευρωζώνης, φαίνεται να αλλάζει στάση υπέρ της δεύτερης λύσης. Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ, επικαλούμενο τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, πηγή που πρόσκειται στη γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η Γερμανία δεν έχει αντίρρηση για παρέμβαση του ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα: «Θα είμαστε ανοιχτοί σε παρέμβαση του ΔΝΤ, αν αυτό κριθεί απαραίτητο».

* Η εφημερίδα «Financial Times» στη χθεσινή της ηλεκτρονική έκδοση υποστηρίζει ότι «ύστερα από εβδομάδες έντονης εσωτερικής διαμάχης, οι νομικοί σύμβουλοι της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ την έχουν πείσει ότι οποιαδήποτε άλλη μορφή οικονομικής βοήθειας (σ.σ. εκτός ΔΝΤ) θα ήταν αδύνατη με βάση τους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ και του γερμανικού Συντάγματος». Ανάλογη πληροφορία μετέδωσε στην ηλεκτρονική του έκδοση χθες και ο «Observer».

Ως ενδεικτική της αλλαγής της γερμανικής στάσης θεωρείται και η δήλωση του Γερμανού βουλευτή Μάικλ Μέιστερ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της κ. Μέρκελ στο «Μπλούμπεργκ». «Κανείς, εκτός του ΔΝΤ, δεν έχει αυτά τα εργαλεία (σ.σ. για διάσωση)», προσθέτοντας ότι ελληνική διάσωση χωρίς το ΔΝΤ «θα ήταν πολύ πικρή εμπειρία». Υπέρ της παρέμβασης του ΔΝΤ φέρονται να έχουν ταχθεί Ιταλία, Ολλανδία και Φινλανδία.

Ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να διασωθεί, για να μην επεκταθεί «η πυρκαγιά» σε άλλες χώρες και προκαλέσει ζημιές σε γερμανικές τράπεζες οι οποίες είχαν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγματα ύψους 43,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Σαλγάδο: Σταματήστε

* Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελενα Σαλγάδο κάλεσε τη Γερμανία να σταματήσει να κάνει σχόλια περί πιθανής εξόδου χωρών-μελών από την ευρωζώνη. *

Ευρωσοσιαλιστική συμπαράσταση

Με καπέλο 2,5% πληρώνει τόκους στους διεθνείς κερδοσκόπους η Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλιστών, Πολ Νίραπ Ράσμουσεν.

Ο Δανός πολιτικός, μιλώντας χθες σε συνέδριο στο Λονδίνο, τόνισε: «Θα έλεγα ότι η Ελλάδα πιθανόν πληρώνει τουλάχιστον 2,5% περισσότερο σε επιτόκια απ' όσο θα έπρεπε χωρίς την κερδοσκοπία των hedge funds μέσω των credit default swaps (ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου)».

«Και ποιος κερδίζει από την κερδοσκοπία αυτή με τα credit default swaps; αναρωτήθηκε ο Ράσμουσεν. «Οχι η Ελλάδα, ούτε η Γερμανία... Η Ευρώπη χρειάζεται μία καλύτερη απάντηση από το να αφήσει απλά την Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ». Αντιθέτως, είπε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, θα έπρεπε να δοθεί στην Ελλάδα δάνειο από την Ε.Ε. με «ξεκάθαρους όρους» και να πληρώσει με διαφορά (spread) σε σχέση με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα (bunds).

Διόρθωση

Υψηλόβαθμος Ελληνας αξιωματούχος και όχι πηγή του υπουργείου Οικονομικών, όπως εκ παραδρομής γράφτηκε στο φύλλο της 19ης Μαρτίου, δήλωσε στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στο ΔΝΤ στις 2-4 Απριλίου. Κατά τα άλλα, όσον αφορά την ημερομηνία, τα όσα αναπαρήγαγε η "Ε" ήταν ακριβή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Διεθνείς Οργανισμοί
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ε.Ε. ή ΔΝΤ;
Πειραματόζωο η Ελλάδα
Σύλληψη Φιτζπάτρικ
Οι Ιρλανδοί συνέλαβαν τον... μακρυχέρη τραπεζίτη
Συνέδριο ΓΣΕΕ
Στη δίνη της κρίσης και το 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ
Ανεργία
Αλλους 4.200 απολύει η Siemens
514.000 οι άνεργοι, οι 222.000 πάνω από 1 χρόνο
Και ο Λοβέρδος την βλέπει στο 12% τον Μάρτιο και φέρνει ημιαπασχόληση
Τράπεζες
Εθνική: Κέρδη 920 εκατ. - τα 400 από Τουρκία
Χρηματιστήριο
Η σύγχυση μάτωσε το Χ.Α. (-3,35%)
Ενέργεια
Σπ. Κουβέλης: Στοίχημά μας η ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας
Άλλες ειδήσεις
Πυρ κατά του γ.γ. Εμπορίου για τα διαφημιστικά δώρα
Στο ευρωδικαστήριο για ΦΠΑ
Στα σκαριά επενδυτικά σχέδια με Αμπου Ντάμπι
Αντιδρούν για τη βενζίνη Βουλγαρίας
Λιγνιτική μονάδα από Elpedison
41% κάτω τα κέρδη «Τιτάν»