Έντυπη Έκδοση

ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ, ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΣΑΜΑΡΑ

Στη δίνη της κρίσης και το 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ

Εν μέσω της μεγαλύτερης μεταπολιτευτικά εθνικής κρίσης, με εχθρικές τις σχέσεις μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων και με υποεκπροσώπηση του ιδιωτικού τομέα, ξεκίνησε χθες βράδυ στη Χαλκιδική το 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Ο Γ. Παναγόπουλος επισήμαινε ότι η Ελλάδα «αποτελεί το "πειραματόζωο" της νεο-συντηρητικής πολιτικής ελίτ...» Ο Γ. Παναγόπουλος επισήμαινε ότι η Ελλάδα «αποτελεί το "πειραματόζωο" της νεο-συντηρητικής πολιτικής ελίτ...» Με χαμηλούς τόνους, σχεδόν σαν σε περισυλλογή, οι 485 σύνεδροι συζητούσαν λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών για την οικονομική και, κυρίως, δημοσιονομκή κρίση, τη νέα φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, την ύφεση και την πρόσθετη ανεργία που φέρουν τα μέτρα «προσαρμογής», την απευκταία περίπτωση εξόδου από το ευρώ.

Και από το βήμα του συνεδρίου ο Γ. Παναγόπουλος επισήμαινε ότι η Ελλάδα «αποτελεί το "πειραματόζωο" της νεο-συντηρητικής πολιτικής ελίτ... που επιχειρεί να τιθασεύσει τις άλλες χώρες κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου». Για να καταλήξει: «Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έφεραν την οικονομία σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούν να την ανατάξουν».

Σήμερα στο συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό τόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου όσο και ο αρχηγός της Ν.Δ. Α. Σαμαράς. Και σε αυτές τις τοποθετήσεις μετακινείται πλέον το ενδιαφέρον. Εάν δηλαδή υπάρξει κάποια δέσμευση για στήριξη των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αν θα ελεγχθούν οι παρανομίες και η αυθαιρεσία των εργοδοτών, πότε θα εκπονηθεί ένα συνεκτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, για το εάν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία και υπό ποιες συνθήκες στην πρωτοφανή επίθεση που εξαπολύθηκε σε βάρος του εργατικού εισοδήματος και την υποτίμηση των μισθών. Πάντως, ενώ θα ανέμενε κανείς η οργή να προέρχεται από τους εκπροσώπους των ΔΕΚΟ που χάνουν δώρα και το 7% των μισθών, η απόγνωση διατυπώνεται από τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος είναι κυριολεκτικά στριμωγμένος.

«Το ζήτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και μπρος» ανέφερε στην «Ε» ο Κ. Καπέλος από τη ΔΕΗ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς Γιάννης Σταθάς (εργάζεται σε βάρδιες στην Πεσινέ) αποδεχόταν με φρίκη ότι «η μοίρα όσων είναι κάτω των 18 θα είναι πολύ πιο δύσκολη». Ενδιαφέρον έχει και η παρατήρηση του προέδρου της ΟΜΕ/ΕΥΔΑΠ Β. Δημούδη. «Στις ΔΕΚΟ καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις για να περικοπούν οι αποδοχές υπέρ των μετόχων και των μερισματούχων. Οι δικές μας θυσίες πάνε στις τσέπες ιδιωτών, όχι υπέρ του ελλειμματικού Δημοσίου».

Σε αυτό το κλίμα με ενδιαφέρον αναμένεται τυχόν επαναπροσέγγιση του οικονομικού προβλήματος, ως προς την ευθύνη της παράταξής του για τη δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας, από τον κ. Σαμαρά. Αλλά και στην υποδοχή που θα έχουν οι δύο άνδρες από τους συνέδρους των άλλων παρατάξεων.

Αναφορικά με την απήχηση των παρατάξεων δεν αναμένονται διαφοροποιήσεις, εκτός ίσως από τις ενδοπαραταξιακές διεργασίες στη ΔΑΚΕ. Η συνδικαλιστική παράταξη της Ν.Δ. εισέρχεται σε νέα εποχή μετά την αποχώρηση τού, ευρωβουλευτή πλέον, Κ. Πουπάκη, με φιλοδοξίες να τον διαδεχθεί κάποιος από τους Φ. Αγαδάκο, Κ. Τσαλικάκη και Α. Μπιρμπιλή. Αλλά μόνο ο τελευταίος είχε τοποθετηθεί ανοικτά υπέρ του κ. Σαμαρά στην εσωκομματική αναμέτρηση του περασμένου Νοεμβρίου, έχει όμως απέναντί του την καταγεγραμμένη αντίθεση του απερχόμενου προέδρου.

Ως προς τη δύναμη των παρατάξεων, η ΠΑΣΚΕ αναμένεται να εκλέξει 21-22 έδρες στη νέα 45μελή διοίκηση (στην απερχόμενη διοίκηση είχε 21), η ΔΑΚΕ 11-12 έδρες (12), το ΠΑΜΕ 10 (10) και η Αυτόνομη Παρέμβαση 2-3 (3).*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΓΣΕΕ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ε.Ε. ή ΔΝΤ;
Πειραματόζωο η Ελλάδα
Σύλληψη Φιτζπάτρικ
Οι Ιρλανδοί συνέλαβαν τον... μακρυχέρη τραπεζίτη
Συνέδριο ΓΣΕΕ
Στη δίνη της κρίσης και το 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ
Ανεργία
Αλλους 4.200 απολύει η Siemens
514.000 οι άνεργοι, οι 222.000 πάνω από 1 χρόνο
Και ο Λοβέρδος την βλέπει στο 12% τον Μάρτιο και φέρνει ημιαπασχόληση
Τράπεζες
Εθνική: Κέρδη 920 εκατ. - τα 400 από Τουρκία
Χρηματιστήριο
Η σύγχυση μάτωσε το Χ.Α. (-3,35%)
Ενέργεια
Σπ. Κουβέλης: Στοίχημά μας η ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας
Άλλες ειδήσεις
Πυρ κατά του γ.γ. Εμπορίου για τα διαφημιστικά δώρα
Στο ευρωδικαστήριο για ΦΠΑ
Στα σκαριά επενδυτικά σχέδια με Αμπου Ντάμπι
Αντιδρούν για τη βενζίνη Βουλγαρίας
Λιγνιτική μονάδα από Elpedison
41% κάτω τα κέρδη «Τιτάν»