Έντυπη Έκδοση

Σπ. Κουβέλης: Στοίχημά μας η ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας

«Συμφωνίες για τις οικονομικές σχέσεις της χώρας μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπογράψατε στο πρόσφατο ταξίδι σας στην περιοχή. Το Κατάρ, μάλιστα, προχωράει σε επένδυση μεγάλου έργου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Μέσα στο δυσάρεστο κλίμα της οικονομικής κρίσης, όλα τα παραπάνω είναι κάτι σαν... βάλσαμο. Θα γίνουν, λοιπόν, πράξη;» ρώτησα τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη, «χαμηλών τόνων» μέλος της κυβέρνησης, ο οποίος δηλώνει ενθουσιασμένος με το νέο γι' αυτόν αντικείμενο δουλειάς, την οικονομική διπλωματία.

«Πάμε να ξαναχτίσουμε τη σχέση μας με τον αραβικό κόσμο», λέει ο Σπ. Κουβέλης «Πάμε να ξαναχτίσουμε τη σχέση μας με τον αραβικό κόσμο», λέει ο Σπ. Κουβέλης Ο 45χρονος οικονομολόγος έχει σπουδάσει (στο Reading της Βρετανίας) και έχει ασχοληθεί με την περιβαλλοντική οικονομία, στη WWF, στον ΟΗΕ για το περιβάλλον κ.λπ. Οταν, όμως, τον πήραν τηλέφωνο να του πουν ότι ο Γ. Παπανδρέου τού δίνει το υφυπουργείο Εξωτερικών τα... έχασε. Νόμιζε ότι είχε γίνει λάθος!

«Ευτυχώς μαθαίνω γρήγορα», λέει. Και τώρα βρίσκεται συνεχώς σε ένα αεροπλάνο, ταξιδεύοντας σε μακρινά μέρη της Γης. «Στόχος μας είναι μια εξωστρεφής ελληνική πολιτική σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, που έχει όσο ποτέ ανάγκη τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Το Κατάρ, λοιπόν, στον Αστακό είναι μια αξιοσημείωτη επιτυχία, μια επένδυση αραβική στη χώρα μας ύψους 4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ. Είναι σοβαροί επενδυτές, περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας συνδέονται με το έργο αυτό, που είναι δημιουργία σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής σύγχρονης τεχνολογίας με φυσικό αέριο», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

«Εγινε στοχευμένη δουλειά και με συνέπεια» προσθέτει και «δεν είναι η εικόνα που πολλοί έχουν στον νου τους, με κάποιους Αραβες να μοιράζουν χρυσά ρόλεξ», λέει γελώντας.

Μετά το Κατάρ τι, λοιπόν; Με τις δυσκολίες που έχουμε στην Ε.Ε. κατά πόσο θα αξιοποιηθεί τώρα περισσότερο ο αραβικός κόσμος ή η Κίνα;

«Πάμε να ξαναχτίσουμε τη σχέση μας με τον αραβικό κόσμο. Να την αναθερμάνουμε, να την αναζωογονήσουμε. Σχέση πολιτική και οικονομική, που είχε χαλαρώσει τα τελευταία 10-15 χρόνια. Είναι κάτι παραπάνω από επείγον το χαμένο αυτό έδαφος να καλυφθεί. Σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, οι οιωνοί είναι θετικοί για την οικονομική μας διπλωματία, που φιλοδοξεί να είναι και "πράσινη" όχι μόνο στις αραβικές χώρες αλλά και σε εκείνες της Μεσογείου, τις παρευξείνιες, τις υποκαυκάσιες. Σ' αυτές τις τελευταίες, εκτός το ότι ζουν εκεί πολλοί Ελληνες, είναι και ανερχόμενες ενεργειακά. Εάν δεν πάμε εμείς λοιπόν επιχειρηματικά, θα πάνε κάποιοι άλλοι. Γιατί όχι λοιπόν;».

Η αξιοπιστία μας όμως δεν είναι λίγο χαμένη; Μια χώρα που κινδυνεύει να πτωχεύσει, την εμπιστεύονται;

«Την κρίση μπορούμε να τη δούμε, μάλλον να την κάνουμε πρόκληση. Ευκαιρία».

Αυτό ακούγεται πολύ ωραίο...

«Ακούγεται και είναι. Υπάρχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σε σχέση με γείτονες, που μπορούν να αξιοποιηθούν σε μια παγωμένη περίοδο για την αγορά».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών δεν παραλείπει σε κάθε του κουβέντα, πολιτική, οικονομική ή και προσωπική ακόμη, να αναφέρεται και στα θέματα περιβάλλοντος. Ισως του έχει γίνει συνήθεια, αφού μια ζωή με αυτά ασχολείται. Μας θύμισε, λοιπόν, μια κουβέντα του με τον πρόεδρο του Κουβέιτ, Σεΐχ Σαμπάχ, για τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, που είναι η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συμφώνησε, λοιπόν, ο σεΐχης πρόεδρος, παρά το ότι η χώρα του είναι μεγάλη παραγωγός πετρελαίου.

«Το πετρέλαιο κάποτε τελειώνει, ενώ ο ήλιος και ο άνεμος μένουν για πάντα...».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών έχει αρμοδιότητα και τον απόδημο Ελληνισμό.

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, τους έπιασε το φιλότιμο για έναν κουμπαρά από τους εύπορους Ελληνες του εξωτερικού. Ευπρόσδεκτος δεν είναι;

«Πέρα από τα χρήματα, θέλουμε υποστήριξη. Να βοηθήσουν να στραφεί ο κόσμος προς την Ελλάδα. Να πουλήσουν το "brand name" της Ελλάδας. Κι αυτό, τώρα μέσα στην κρίση, με μια ανάλογη εκστρατεία μπορεί να επιτευχθεί».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Υπουργείο Εξωτερικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ε.Ε. ή ΔΝΤ;
Πειραματόζωο η Ελλάδα
Σύλληψη Φιτζπάτρικ
Οι Ιρλανδοί συνέλαβαν τον... μακρυχέρη τραπεζίτη
Συνέδριο ΓΣΕΕ
Στη δίνη της κρίσης και το 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ
Ανεργία
Αλλους 4.200 απολύει η Siemens
514.000 οι άνεργοι, οι 222.000 πάνω από 1 χρόνο
Και ο Λοβέρδος την βλέπει στο 12% τον Μάρτιο και φέρνει ημιαπασχόληση
Τράπεζες
Εθνική: Κέρδη 920 εκατ. - τα 400 από Τουρκία
Χρηματιστήριο
Η σύγχυση μάτωσε το Χ.Α. (-3,35%)
Ενέργεια
Σπ. Κουβέλης: Στοίχημά μας η ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας
Άλλες ειδήσεις
Πυρ κατά του γ.γ. Εμπορίου για τα διαφημιστικά δώρα
Στο ευρωδικαστήριο για ΦΠΑ
Στα σκαριά επενδυτικά σχέδια με Αμπου Ντάμπι
Αντιδρούν για τη βενζίνη Βουλγαρίας
Λιγνιτική μονάδα από Elpedison
41% κάτω τα κέρδη «Τιτάν»