Έντυπη Έκδοση

Διεθνές συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολόγων - Παθολόγων

Ελπιδοφόρα μηνύματα

Ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται για την αντιμετώπιση των καρκίνων κεφαλής & τραχήλου. Αν και διαφέρουν βιολογικά από τον καρκίνο του πνεύμονα, οι καρκίνοι αυτοί γενικά προέρχονται από επιθηλιακά κύτταρα που έχουν εκτεθεί σε καρκινογόνους παράγοντες, όπως ο καπνός του τσιγάρου. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατανόηση της μοριακής βιολογίας του καρκίνου, γεγονός που έδωσε ώθηση στην παραγωγή νέων στοχευμένων θεραπειών που καταστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ενώ επηρεάζουν λιγότερο τα φυσιολογικά κύτταρα και ιστούς του οργανισμού, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα ενάντια σε αυξητικούς παράγοντες.

Πλήρες θέμα...

 • Καρκίνος

  • Καινοτόμες θεραπείες κατά καρκίνου κεφαλής και τραχήλου
   Πάνω από 90% των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου ξεκινούν από τα επιθηλιακά «πλακώδη» κύτταρα της επιφάνειας των περιοχών της κεφαλής και του τραχήλου, όπως το στόμα, η μύτη και ο λαιμός και για το λόγο αυτό ονομάζονται «καρκινώματα εκ πλακωδών κυττάρων της κεφαλής και του τραχήλου».
  • Τα μονοκλωνικά στη φαρέτρα της ιατρικής
   Τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν έναν τύπο στοχευμένης θεραπείας, η οποία δρα παρεμποδίζοντας συγκεκριμένα μόρια που είναι απαραίτητα για τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και την αύξηση του μεγέθους του όγκου.
  • Η ενημέρωση του ασθενούς με καρκίνο: Ενα στοίχημα συχνά χαμένο;
   Αν και κάθε σοβαρή νόσος παράγει φόβο, αρκετές δεκαετίες μετά την εισαγωγή αποτελεσματικής θεραπείας και τη δυνητική ιασιμότητα για αρκετά νεοπλάσματα, η ανακοίνωση της διάγνωσης ενός κακοήθους νεοπλάσματος εμπεριέχει ιδιαίτερο φορτίο τρόμου, εν μέρει προερχόμενου από το συλλογικό συνειδητό. Είναι το αρχέγονο ρίγος που προκαλείται από το «κοίταγμα κατάματα του θανάτου».
  • Εργαλείο και στην ιατρική το eye tracking
   Απαραίτητο «εργαλείο» σε πλήθος διαφορετικών εφαρμογών, που εκτείνονται από την επιστημονική έρευνα έως τη διαφήμιση και το marketing, τείνει να αποτελέσει σήμερα η ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία τού eye tracking.
  • Επέμβαση «διά μίας τομής» με την ακρίβεια της ρομποτικής
   Η ρομποτική επέμβαση «μιας τομής» με χρήση του ρομποτικού συστήματος da Vinci Si HD με τεχνολογία Single-Site (tm) πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου μέσω του ομφαλού, με αποτέλεσμα να μην αφήνει ορατή ουλή πουθενά στο σώμα, καθώς η μόλις 2 εκατοστών ουλή κρύβεται με πλαστική μέσα στον ομφαλό. «Για τον ασθενή που επιθυμεί να ελαχιστοποιήσει τις ουλές η ρομποτική «διά μίας τομής» αποτελεί την καλύτερη επιλογή» δηλώνει ο διευθυντής Γενικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και υπεύθυνος Ρομποτικού Προγράμματος, δρ Κ. Κωνσταντινίδης.
 • Οικονομική κρίση

  • Υγεία και Οικονομία
   Η υγεία και συνεπακόλουθα η οργάνωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητήματα που απασχολεί τις σύγχρονες κοινωνίες και αυτό προκύπτει διαχρονικά από πλήθος κοινωνικών ερευνών.
 • Γενετική

  • Τα πλεονεκτήματα των βλαστοκυττάρων του πλακούντα
   Τα βλαστοκύτταρα του ομφαλικού αίματος είναι απόλυτα συμβατά με το ίδιο το παιδί στο οποίο ανήκουν. Για το λόγο αυτόν σήμερα χρησιμοποιούνται σε κλινικές μελέτες για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών, μεταξύ των οποίων και ο σακχαρώδης διαβήτης. Για τον ίδιο λόγο επίσης χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση του εγκεφάλου στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, η οποία προκλήθηκε λόγω επιπλοκών κατά τον τοκετό.
 • Παιδί

  • Ο θηλασμός αντίδοτο στην παιδική επιληψία
   Μια μεγάλη προοπτική έρευνα διενεργήθηκε στη Δανία από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν έναν πληθυσμό 69.750 παιδιών που γεννήθηκαν στη Δανία το χρονικό διάστημα 1997 με 2003. Αυτόν τον Εθνικό Πληθυσμό Γεννήσεων στη Δανία τον παρακολούθησαν μέχρι το 2008, για 5 με 11 χρόνια από τη γέννηση. Ελαβαν πληροφορίες για το θηλασμό ή όχι αυτών των παιδιών μέσα από τηλεφωνικές συνεντεύξεις των γονιών στην ηλικία των 6 και των 18 μηνών. Παράλληλα συνέλεξαν πληροφορίες για τα παιδιά που εμφάνισαν επιληψία από το Εθνικό Νοσοκομειακό Αρχείο της Δανίας.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Γυναίκες και σχέσεις
   Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την κλινικό ψυχολόγο δρα Χαρά Νομικού και τους συνεργάτες της, οι γυναίκες πηγαίνουν στον ψυχολόγο κυρίως για να ζητήσουν βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχέσεις τους.