Έντυπη Έκδοση

Ν. ΜΠΑΡΔΗΣ διευθύνων σύμβουλος

«Ασύμφορη για το Δημόσιο η πώληση της ΕΥΔΑΠ»

«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ν. Μπάρδης, γιατί τη θεωρεί οικονομικά ασύμφορη για το Δημόσιο, που κατέχει σήμερα το 61%, χωρίς το 10% τής υπό κρατικό έλεγχο Αγροτικής Τράπεζας.

Εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι αν διατεθεί στην αγορά το 10% των μετοχών, τα δημόσια ταμεία θα εξασφαλίσουν έσοδα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, αφού με τα χρηματιστηριακά δεδομένα η εταιρεία αποτιμάται σε 567 εκατ. ευρώ. Σημείωσε ότι η πραγματική αξία της ΕΥΔΑΠ με τα δίκτυα και τις εγκαταστάσεις της ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία εισηγείται προς το υπουργείο Υποδομών να παραμείνουν σταθερά τα τιμολόγια νερού, παρά το γεγονός ότι κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, όπως είπε χαρακτηριστικά, άφησε όμως ανοιχτό το θέμα του «Ψυτταλειόσημου», που ώς τώρα βαρύνει τον προϋπολογισμό της ΕΥΔΑΠ. Παρά την οικονομική κρίση, οι απλήρωτοι λογαριασμοί παραμένουν στο 1%. Σε σύνολο 2 εκατ. παροχών υπάρχουν 350.000 «κλειστά» ρολόγια, που συστηματικά παρουσιάζουν μηδενική χρήση. Εκτιμάται ότι πρόκειται για ακατοίκητα ακίνητα και για κομπίνες με προβληματικά ρολόγια.

«Η πραγματική ανάπτυξη της εταιρείας θα έρθει με νέες πρωτοβουλίες που ετοιμάζονται», είπε χαρακτηριστικά, παρ' όλο που παραδέχτηκε ότι είναι πλέον μετέωρο το μεγάλο άνοιγμα προς Λιβύη όπου, σε συνεργασία με κρατική εταιρεία της Κίνας, είχαν δηλώσει συμμετοχή σε πρόγραμμα ύδρευσης-αποχέτευσης ύψους 6 δισ. ευρώ. Οι πρωτοβουλίες της ΕΥΔΑΠ στο εσωτερικό της χώρας αφορούν:

* Υδροδότηση των νησιών, όπου βρίσκεται σε τελικό στάδιο η υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας με τα υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας. Θα ξεκινήσει από 15 μικρά νησιά των Κυκλάδων και θα αφορά την αντιμετώπιση της ύδρευσης, με αξιοποίηση των τοπικών υδατικών αποθεμάτων και εφαρμογή συστημάτων αφαλάτωσης. Θα συνδυάζεται με δίκτυα αποχέτευσης και επανάχρησης του νερού από την επεξεργασία των λυμάτων σε διάφορες χρήσεις. Το κόστος εκτιμάται γύρω στα 2,8 ευρώ ανά κυβικό, όταν σήμερα το Δημόσιο ξοδεύει για μεταφορά με υδροφόρες ή άλλες λύσεις 10,2 ευρώ.

* Αξιοποίηση μέρους των 750.000 κυβικών νερού που παράγονται σε καθημερινή βάση στις εγκαταστάσεις της Ψυττάλειας και σήμερα καταλήγουν στον Σαρωνικό, συμβάλλοντας στην απορρύπανσή του. Εχει αποφασιστεί η μεταφορά του στο ηπειρωτικό τμήμα της Αττικής για να καλυφθούν οι ποσότητες για πότισμα νέων χώρων πρασίνου στο παραλιακό μέτωπο, το Ελληνικό και το Ποικίλο όρος, καθώς και για άλλες χρήσεις, όπως ο καθαρισμός γιοτ και οι υδροβολές στα ναυπηγεία. Για τη μεταφορά και την κατασκευή παράλληλου δικτύου απαιτούνται 55 εκατ. ευρώ.

* Είσπραξη ανεξόφλητων λογαριασμών από δήμους, που χρωστάνε 170 εκατ. ευρώ, 50 εκατ. περισσότερα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

* Ανασχεδιασμό του ενεργοβόρου ξηραντηρίου λάσπης στην Ψυττάλεια, για το οποίο -όπως είπε- ήταν λάθος επιλογή. Ανέφερε ότι μόνον για την κατανάλωση ενέργειας, η εταρεία επιβαρύνεται με 4,5 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΥΔΑΠ
Αποκρατικοποιήσεις
Σχετικά θέματα: Αποκρατικοποιήσεις
Πράσινοι με «κόκκινες γραμμές» για τις αποκρατικοποιήσεις
Αμοιβή 1,1 εκατ. για το σύμβουλο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αποκρατικοποιήσεις
Πράσινοι με «κόκκινες γραμμές» για τις αποκρατικοποιήσεις
Αμοιβή 1,1 εκατ. για το σύμβουλο
«Ασύμφορη για το Δημόσιο η πώληση της ΕΥΔΑΠ»
Βουλή
ΟΠΑΠ: Πληρώνει και ιδιωτικά σχολεία
Αλληλοκατηγορίες για θατσερισμό και συντηρητισμό
Εικονικό το λίφτινγκ για τη δίωξη υπουργών
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Επί ποδός κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ
Επίθεση με γιαούρτια
Γιαούρτια στον Πάγκαλο
Θ. Πάγκαλος - ΣΥΡΙΖΑ
Σύγκρουση με ΣΥΡΙΖΑ μέσω ανακοινώσεων
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Μήνυμα Παπούλια προς την Αγκυρα
Νέα Δημοκρατία
Σαμαράς: Θα έχουμε περισσότερα λουκέτα
Ν.Δ. - ΛΑΟΣ
Χάθηκε στη Συγγρού... μεταξύ Ν.Δ. και ΛΑΟΣ
Δημοκρατική Συμμαχία
Η φίλη της Ντόρας ενάντια στα «μειράκια» της Ν.Δ.
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πόρισμα ΣΔΟΕ για τις μίζες υποβρυχίων
Ακης Τσοχατζόπουλος
Ασφαλιστικά μέτρα Ακη κατά «Spiegel»
Τουρκία
Τα σχολεία, τα παιδιά και τα ντουβάρια της Πόλης
Βιβλίο
Πολιτική ανυπακοή και διανοούμενοι
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Φανοποιός ύποπτος για τη «χρεοκοπία» της χώρας...
Άλλες ειδήσεις
«Μεγάλη προσπάθεια»