Έντυπη Έκδοση

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΚΑΤ. ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ, Ο ΚΟΛΠΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Το μαρτύριο συνεχίζεται

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο της Κατερίνας Γκουλιώνη, της κρατούμενης που πρωτοστάτησε στον αγώνα για να μπει τέλος στον εξευτελιστικό κολπικό ελέγχο. Λίγες ημέρες πριν βρεθεί νεκρή κατά τη μεταγωγή της στις φυλακές της Νεάπολης, τον Μάρτιο του 2009, η Κατερίνα είχε στείλει την τελευταία έγγραφη αναφορά της, όπου κατήγγελλε τον εφιάλτη που βίωνε.

Η δημόσια κραυγή της φάνηκε ότι βρήκε ανταπόκριση όταν, ένα χρόνο αργότερα, ο τότε υφυπουργός Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρας ανακοίνωνε την κατάργηση της κολπικής έρευνας των γυναικών κρατουμένων και την επιστροφή στο καθεστώς της νομιμότητας και των εγγυήσεων που παρέχει ο Σωφρονιστικός Κώδικας.

Σύμφωνα όμως με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης, υπάρχουν καταγγελίες κρατουμένων ότι ο κολπικός έλεγχος συνεχίζεται, οι οποίες, όπως σημειώνει, επιβεβαιώνονται και από τον Μάνφρεντ Νόουακ, ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για θέματα βασανιστηρίων, απάνθρωπης, ταπεινωτικής και εξευτελιστικής μεταχείρισης. Στην έκθεσή του μετά την επίσκεψή του στον Κορυδαλλό, αναφέρει ότι σε συνεντεύξεις με κρατούμενες βρήκε ότι η πρακτική συνεχιζόταν σε σταθερή βάση όταν οι κρατούμενες επέστρεφαν μετά τη νόμιμη έξοδό τους από τη φυλακή.

Στη Βουλή

Το υπουργείο Δικαιοσύνης το διαψεύδει, διαβεβαιώνοντας ότι στις περιπτώσεις που γίνεται κολπικός έλεγχος τηρούνται οι προϋποθέσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα. Επίσημη απάντηση, πάντως, θα υποχρεωθεί να δώσει ο Χ. Καστανίδης στη Βουλή.

Σκοτεινό κεφάλαιο παραμένει και ο τραγικός θάνατος της Κατερίνας. Αν και φρουρούμενη, πέθανε αβοήθητη στο πλοίο που την μετέφερε από τη Θήβα στη φυλακή της Νεάπολης. Η επίσημη εξέταση διαπίστωσε ότι η αιτία ήταν τα ναρκωτικά, αλλά το πόρισμα της ΕΔΕ της αστυνομίας για τις συνθήκες του θανάτου της παραμένει άγνωστο. Μια δεύτερη ΕΔΕ που διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάνθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι δεν προμηθεύτηκε τα ναρκωτικά στη φυλακή της Θήβας.

Η Μαριάνθη Πατσελή, κρατούμενη που αγωνίζεται για ανθρώπινες συνθήκες στις φυλακές, γράφει στην «Ε»:

«Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τον άδικο και ξαφνικό χαμό της Κατερίνας Γκουλιώνη. Η Κατερίνα ήταν μια ακτιβίστρια, μια μεγάλη αγωνίστρια των φυλακών για την αδικία, την καταπίεση, την καταπάτηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων και των αδύναμων γενικότερα. Πάλευε ολόψυχα και δεν δίσταζε να ορθώσει το ανάστημά της μπροστά σε κάθε μορφής αδικία και ανισότητα, μαχόταν για τη διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δεν φοβόταν να τα βάλει με όποιον φορούσε στολή και να αντισταθεί στην κατάχρηση εξουσίας. Πολεμούσε για την εφαρμογή των ευνοϊκών διατάξεων των νόμων και διεκδικούσε το αυτονόητο, την αξιοπρέπεια.

Είκοσι χρόνια

»Η τελευταία μάχη που έδωσε ήταν για την κατάργηση των κολπικών ερευνών στις γυναικείες φυλακές, ένα βασανιστήριο που καλά κρατούσε 20 ολόκληρα χρόνια, με μοναδικό σκοπό ύπαρξης τον εξευτελισμό και την ψυχική καταρράκωση των γυναικών κρατουμένων. Και σε αυτή τη μάχη έπεσε, έχασε τη ζωή της. Το σθένος της και η δύναμη της ψυχής της ήταν τεράστια και μεγάλο πρόβλημα για το σύστημα, γροθιά στο κατεστημένο. Η θυσία της δεν πήγε χαμένη.

»Το μεγάλο της όνειρο, όμως, ήταν η αποποινικοποίηση των αδικημάτων του νόμου περί ναρκωτικών που αφορούν εξαρτημένους χρήστες και όπως έλεγε "δεν μπορούν να φυλακίζουν άρρωστους ανθρώπους, δεν μπορούν να τους εξοντώνουν για την επιλογή τους". Η Κατερίνα δεν θα ξεχαστεί, το όνειρό της δεν θα χαθεί». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σωφρονιστικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Ντόμινο καταλήψεων στα σχολεία
Εκαναν τάξη τους την οδό Τσιμισκή
Ερώτηση 20 βουλευτών
Κωφεύουν για τα συγκροτήματα-μαμούθ
Περιβάλλον
Τα συγκοινωνούντα Βαλκάνια
Λειψυδρία, μόνιμη και μη αντιστρεπτή
Κλιματικά σενάρια
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αστυνομικός για χασισόδεντρα
«Κροτίδες και πυροκροτητές»
Η ΔΙΑΣ τους κυνηγούσε, αυτοί έκλεβαν
Υγεία
«Το Παιδοκαρδιοχειρουργικό του Αγία Σοφία σχεδόν έχει κλείσει»
Υπουργείο Επικρατείας
Χτίζει το Ελληνικό, με υπόσχεση για ελεύθερους χώρους αλλού....
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Πριμ σε τετραγωνικά και ορόφους
Φυλακές
Το μαρτύριο συνεχίζεται
Άλλες ειδήσεις
ΙΣΑ καταγγέλλει ΟΠΑΔ: Ταλαιπωρείτε τους πολίτες
Οι οδοντίατροι μεταναστεύουν
Ιός του Νείλου σε μη αποδημητικά πουλιά στην Κεντρική Μακεδονία
Κινητοποίηση κατά των διοδίων
Κηδεύεται σήμερα ο Χρήστος Τσάγκας