Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Πριμ σε τετραγωνικά και ορόφους

Πριμ σε τετραγωνικά σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος ως κίνητρο για το γκρέμισμα γερασμένων πολυκατοικιών σε υποβαθμισμένες γειτονιές της πρωτεύουσας και των μεγάλων αστικών κέντρων και τη δημιουργία νέων συγκροτημάτων που θα διαθέτουν περισσότερους ορόφους σε σχέση με τα ισχύοντα με τον σημερινό Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) αλλά θα αφήνουν μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους.

Πρόκειται για πρόγραμμα ανακύκλωσης κτιρίων που είχαν κατασκευαστεί στις δεκαετίες του '50 και του '60 με το σύστημα της αντιπαροχής, στην πλειονότητά τους είναι ενεργοβόρα και απαιτούν σημαντικές επενδύσεις για να εκσυγχρονιστούν και να περιορίσουν τη σπατάλη πόρων.

Βασικός στόχος είναι η αναμόρφωση ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων ή μεγάλων τμημάτων τους, με την ενοποίηση των ακάλυπτων χώρων που σήμερα παραμένουν αχρησιμοποίητοι στο πίσω μέρος των οικοδομών. Αυτό όμως προϋποθέτει συναίνεση τουλάχιστον του 75% των ιδιοκτητών, ώστε να προχωρήσει το «λίφτινγκ» σε επίπεδο γειτονιάς. Οι αλλαγές προβλέπεται να θεσμοθετηθούν στον «πράσινο» ΓΟΚ, που είναι στο στάδιο της εκπόνησης.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που προωθούνται και αναμένεται να θεσμοθετηθούν ώς το τέλος του χρόνου προβλέπουν:

* Αναδιαρθρώνονται εκ βάθρων οι πολεοδομίες, που σήμερα υπολειτουργούν λόγω και του «Καλλικράτη». Προβλέπεται χωριστός μηχανισμός για την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας, που θα είναι η μετεξέλιξη των σημερινών πολεοδομικών γραφείων. Διαφορετικός θα είναι ο μηχανισμός που θα κάνει ελέγχους σε όλες τις φάσεις της κατασκευής. Υπό μελέτη είναι ο θεσμός του ορκωτού μηχανικού, ο οποίος, κατά τα πρότυπα του ενεργειακού επιθεωρητή, θα βεβαιώνει ότι η κατασκευή έγινε με βάση το εγκεκριμένο σχέδιο και θα τιμωρείται με πρόστιμα και αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος σε περίπτωση χορήγησης εσφαλμένων βεβαιώσεων.

* Θεσπίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε οικοδομές αλλά και έτοιμα σπίτια, σε ποσοστό 10% επί των αδειών που χορηγούνται κάθε χρόνο και ύστερα από κλήρωση.

* Επιβραβεύονται με επιδοτήσεις, υπό μορφή κινήτρων ή και επιπλέον τετραγωνικών, τα νέα κτίρια που θα κατασκευάζονται με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

**Απλοποιείται ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο, αλλά έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει να προκηρύξει μελέτες για την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του καθενός από τους 325 καλλικρατικούς δήμους, ώστε να μπουν κανόνες δόμησης ανάλογοι με τη φυσιογνωμία της κάθε περιοχής. Στο τέλος του μήνα προκηρύσσονται οι μελέτες για την αναθεώρηση των 12 περιφερειακών χωροταξικών, ενώ μέσα στον Μάιο θα παρουσιαστεί η πρόταση για το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας, που πλέον θα καλύπτει το σύνολο της Περιφέρειας Αττικής.

Πολλά από τα μέτρα επρόκειτο να ανακοινωθούν χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Σηφουνάκη στο 11ο συνέδριο αρχιτεκτόνων.

Την ώρα που ανέβηκε στο βήμα, ομάδα αρχιτεκτόνων άνοιξε πανό και φώναζε συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και τον ανάγκασαν να αποχωρήσει.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Πολεοδομία και Χωροταξία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Ντόμινο καταλήψεων στα σχολεία
Εκαναν τάξη τους την οδό Τσιμισκή
Ερώτηση 20 βουλευτών
Κωφεύουν για τα συγκροτήματα-μαμούθ
Περιβάλλον
Τα συγκοινωνούντα Βαλκάνια
Λειψυδρία, μόνιμη και μη αντιστρεπτή
Κλιματικά σενάρια
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αστυνομικός για χασισόδεντρα
«Κροτίδες και πυροκροτητές»
Η ΔΙΑΣ τους κυνηγούσε, αυτοί έκλεβαν
Υγεία
«Το Παιδοκαρδιοχειρουργικό του Αγία Σοφία σχεδόν έχει κλείσει»
Υπουργείο Επικρατείας
Χτίζει το Ελληνικό, με υπόσχεση για ελεύθερους χώρους αλλού....
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Πριμ σε τετραγωνικά και ορόφους
Φυλακές
Το μαρτύριο συνεχίζεται
Άλλες ειδήσεις
ΙΣΑ καταγγέλλει ΟΠΑΔ: Ταλαιπωρείτε τους πολίτες
Οι οδοντίατροι μεταναστεύουν
Ιός του Νείλου σε μη αποδημητικά πουλιά στην Κεντρική Μακεδονία
Κινητοποίηση κατά των διοδίων
Κηδεύεται σήμερα ο Χρήστος Τσάγκας