Ελευθεροτυπία - 19/03/2011
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 19 Μαρτίου 2011
Κηδεύεται σήμερα ο Χρήστος Τσάγκας
Ενας σημαντικός καρατερίστας, ο Χρήστος Τσάγκας, ο Ταλθύβιος («Τρωάδες») του Γιάννη Τσαρούχη και ο Μάτι («Ο Πούντιλα και ο Μάτι» του Μπρεχτ) του Μίνου Βολανάκη, ηθοποιός με μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές του ελληνικού θεάτρου, βρέθηκε νεκρός προχτές στο σπίτι του.
Τον πρόδωσε η καρδιά του. Ηταν 72 ετών και ακόμη επί των θεατρικών επάλξεων. Τελευταία σκηνοθεσία του φέτος ήταν το «Υπόγειο» του Ντοστογέφσκι, στο θέατρο «Βαφείο-Λάκης Καραλής».
Απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, ο ρολίστας Χρήστος Τσάγκας διένυσε μακρά διαδρομή στη σκηνή ερμηνεύοντας σπουδαίους χαρακτήρες στο αρχαία δράμα, το σύγχρονο διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο - συνεργαζόμενος με το Εθνικό Θέατρο, το θίασο Παξινού-Μινωτή, το Θέατρο Τέχνης και το Θέατρο της Νέας Ιωνίας: από τους «Πέρσες», τον «Αίαντα» και τους «Ορνιθες» μέχρι το «ο Ανθρωπος, το κτήνος και η αρετή» του Πιραντέλο, το «Πανηγύρι» του Κεχαΐδη και το «Χάσαμε τη θεία, Στοπ» του Διαλεγμένου.
Λόγω της βαθιάς φωνής του είχε σπικάρει πολλά ντοκιμαντέρ, είχε δουλέψει στο ραδιόφωνο -εκτός απ' την τηλεόραση που τον είχε κάνει ευρέως γνωστό- και είχε απαγγείλει και ηχογραφήσει, με δικά του χρήματα, τα 154 ποιήματα του Καβάφη.
Από νωρίς στράφηκε και στη σκηνοθεσία. Το 1978 ίδρυσε το θίασο «Παλκοσένικο» και από το 1985, μαζί με τον επίσης ηθοποιό αδελφό του, Λάμπρο Τσάγκα, το θέατρο «Κνωσσός».
Επαιξε επίσης αρκετά και στο σινεμά («Εβδομη μέρα της Δημιουργίας», '52, του Β. Γεωργιάδη, «Η δίκη των δικαστών», '74, του Π. Γλυκοφρύδη κ.ά.).
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στη 1 στη γενέτειρά του, την Ανάληψη Βοιωτίας.