Έντυπη Έκδοση

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ

Τα συγκοινωνούντα Βαλκάνια

Με φωτεινή εξαίρεση τη συνάντηση, πέρυσι, εκπροσώπων βαλκανικών χωρών στη Θεσσαλονίκη για το θέμα των διακρατικών νερών, η Ελλάδα εμπλέκεται στα ζητήματα συνδιαχείρισης υδάτων, όχι πάντα με επιτυχία (όρος επιεικής), όπως δείχνουν άλλωστε και οι επαναλαμβανόμενες πλημμύρες στον Εβρο.

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, 22 Μαρτίου, αναδεικνύουμε μια ξεχασμένη για μας, αλλά επικίνδυνη πλευρά, εκείνη της συνδιαχείρισης των νερών με τις γειτονικές μας χώρες, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι για άλλα κράτη σημαίνει και casus belli. «Ενδιαφέρον σημείο», όπως μας αναφέρει ο Γεώργιος Στουρνάρας, καθηγητής Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «είναι η διατύπωση στο αμυντικό δόγμα του Ισραήλ: κάθε παρενόχληση της ροής των νερών του ποταμού Ιορδάνη συνιστά αιτία πολέμου... Να θυμηθούμε ακόμη τη διαχείριση νερών των Τίγρη και Ευφράτη, που προκάλεσε ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αποτέλεσε σύμβολο του τουρκικού εθνικισμού. Το έργο άρχισε με προϋπολογισμό 21 δισ. δολάρια, σε μια περιοχή που κατοικείται από περίπου πέντε εκατομμύρια Κούρδους. Η διαχείριση των νερών του Ευφράτη στο φράγμα «Ατατούρκ», προκάλεσε πίεση στη Συρία, με ό,τι ακολούθησε και στο ζήτημα Οτσαλάν».

Για μας έχει ιδιαίτερη σημασία να τεθούν ουσιαστικές βάσεις στο θέμα της διαχείρισης των υδατικών συστημάτων, με δεδομένο ότι τα ποτάμια της Βόρειας Ελλάδας, Εβρος, Νέστος, Στρυμόνας, Αξιός ξεκινούν από τις γειτονικές χώρες και καταλήγουν στο ελληνικό έδαφος και τις θάλασσές μας, με αντίθετη περίπτωση εκείνη του Αώου, που ξεκινά από το έδαφός μας και καταλήγει στην Αλβανία.

Η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, που προηγήθηκε του διεθνούς συνεδρίου της UNESCO τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι και έγινε με πρωτοβουλία του καθηγητή έδρας της UNESCO για τα νερά, Ιάκωβου Γκανούλη, και του INWEB (International Network of Water - Environment Centers of the Balkans) ήταν απλώς ένα πρώτο βήμα, όπως το χαρακτηρίζει ο συμμετέχων καθηγητής Γεώργιος Στουρνάρας, για την επαφή των βαλκανικών χωρών.

Οσο εύκολα αντιληπτή γίνεται η σημασία των επιφανειακών υδάτων, άλλο τόσο εύκολα αντιληπτή είναι και για τα υπόγεια νερά, «μια περίπτωση δυσκολότερα προσεγγίσιμη. Αριθμοί για τα υπόγεια νερά παγκοσμίως δεν έχουν ακόμα με ακρίβεια διατυπωθεί, όπως συμβαίνει με τα επιφανειακά», λέει ο καθηγητής Γεώργιος Στουρνάρας: «Ο παγκόσμιος άτλας των διακρατικών νερών εμφανίζει 261 σημαντικούς διακρατικούς ποταμούς σε 145 έθνη. Επομένως, ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας συμμετέχει στη χρήση διακρατικών επιφανειακών υδάτων, κάτι που δεν συμβαίνει με τα υπόγεια. Σε μερικές περιοχές, συχνά είναι και η μόνη πηγή πόσιμου νερού, ιδιαιτέρως σε ξερές ή ημίξερες περιοχές, όπου η ζήτηση αυξάνει με μεγάλη ταχύτητα. Αξίζει», συνεχίζει, «να δώσουμε βάση στο ότι η χρήση του νερού, από την άλλη πλευρά, υπόκειται σε κοινωνικοοικονομικές καθιερωμένες, νομικές, πολιτιστικές, ηθικές και πολιτικές θεωρήσεις. Εν πάση περιπτώσει, η ωφέλιμη χρήση του αντιστρατεύεται από ασθενείς κοινωνικές και καθιερωμένες ικανότητες και φτωχά νομικά και πολιτικά πλαίσια. Αυτή η παρατήρηση μπορεί να αποβεί σημαντική στην περίπτωση των υπόγειων νερών, λόγω των αντιφατικών ικανοτήτων και καθιερωμένων πλαισίων στην κάθε πλευρά των συνόρων. Για μια ωφέλιμη χρήση του νερού απαιτείται η εκτίμηση και χαρτογράφηση όλων των δυνητικών επιπτώσεων της υδατικής διαχείρισης. Προς αποφυγή προβλημάτων, τους υδατικούς πόρους πρέπει να τους διαχειριστούμε με ολοκληρωμένο τρόπο, βασισμένο στην ανάλυση και κοινή χρήση κάθε αξιόπιστης πληροφορίας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο».

Η Ελλάδα εμπλέκεται στο θέμα των διακρατικών νερών με διμερείς επιτροπές, σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών, που ρυθμίζουν σε γενικές γραμμές τη συνδιαχείριση. Πρέπει πλέον να σταματήσει μόνο να... εμπλέκεται και να δραστηριοποιηθεί ουσιαστικά προς την κατεύθυνση εκείνη που θα συνεισφέρει και στην ασφάλεια της χώρας μας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Περιβάλλον
Λειψυδρία, μόνιμη και μη αντιστρεπτή
Κλιματικά σενάρια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Ντόμινο καταλήψεων στα σχολεία
Εκαναν τάξη τους την οδό Τσιμισκή
Ερώτηση 20 βουλευτών
Κωφεύουν για τα συγκροτήματα-μαμούθ
Περιβάλλον
Τα συγκοινωνούντα Βαλκάνια
Λειψυδρία, μόνιμη και μη αντιστρεπτή
Κλιματικά σενάρια
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αστυνομικός για χασισόδεντρα
«Κροτίδες και πυροκροτητές»
Η ΔΙΑΣ τους κυνηγούσε, αυτοί έκλεβαν
Υγεία
«Το Παιδοκαρδιοχειρουργικό του Αγία Σοφία σχεδόν έχει κλείσει»
Υπουργείο Επικρατείας
Χτίζει το Ελληνικό, με υπόσχεση για ελεύθερους χώρους αλλού....
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Πριμ σε τετραγωνικά και ορόφους
Φυλακές
Το μαρτύριο συνεχίζεται
Άλλες ειδήσεις
ΙΣΑ καταγγέλλει ΟΠΑΔ: Ταλαιπωρείτε τους πολίτες
Οι οδοντίατροι μεταναστεύουν
Ιός του Νείλου σε μη αποδημητικά πουλιά στην Κεντρική Μακεδονία
Κινητοποίηση κατά των διοδίων
Κηδεύεται σήμερα ο Χρήστος Τσάγκας