Έντυπη Έκδοση

Ανδρέας Παπαδάκης, αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία:

«Μόνη λύση, να χτυπηθεί το πρόβλημα της διακίνησης στη ρίζα του. Τα κοντέινερ δεν ελέγχονται»

«Προτιμώ, αντί να στρέψουμε τους μικροπωλητές στην εγκληματικότητα, να κάνουμε λίγο τα στραβά μάτια. Αλλά μπροστά στη Βιβλιοθήκη, μπροστά στην Ακαδημία, σε μέρη που έχουν μια πολιτιστική και ιστορική αξία να είμαστε αυστηρότεροι.

Εχουμε έρθει σε επαφή με επικεφαλής εκπροσώπων μεταναστών για να κάνουμε μια κουβέντα μαζί τους, μήπως βρούμε ένα κομμάτι στην Αθήνα που να γίνει, ας το πούμε, ένα έθνικ παζάρι και να μαζευτούν οι περισσότεροι εκεί. Δεν έχουμε βρει τον χώρο ακόμα», δήλωνε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης στις 16/5/2008, όπως μαρτυρούν τα πρακτικά δημοτικού συμβουλίου. Αλλά, από τότε μέχρι σήμερα, δεν άλλαξε απολύτως τίποτα.

«Κυκλώματα»

Ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία, Ανδρέας Παπαδάκης, υποστηρίζει ότι, πριν από το περιστατικό αυτοδικίας του περασμένου Σαββάτου, προηγήθηκε υποβολή μηνύσεων: «Η συμπλοκή του περασμένου Σαββάτου βόλευε ορισμένους. Δεν είναι δουλειά κανενός να βγαίνει στον δρόμο βιντεοσκοπώντας και φωτογραφίζοντας κόσμο. Το σκεπτικό κάποιων που διοργάνωσαν αυτή την επιχείρηση δεν ταυτίζεται με την άποψη του εμπορικού κόσμου. Υπέβαλαν μάλιστα και μηνύσεις για το ζήτημα των Αφρικανών μικροπωλητών, αλλά χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Στρέφονται εναντίον του Μιχ. Χρυσοχοΐδη και του Νικ. Κακλαμάνη».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των κατασχέσεων «το 2009 πραγματοποιήθηκαν 16.169 κατασχέσεις με 781.886 τεμάχια και το πρώτο τρίμηνο του 2010 3.786 κατασχέσεις με 141.502 τεμάχια. Τα κατασχεθέντα οδηγούνται σε αποθήκες του δήμου στη Βαρβάκειο Αγορά. Υστερα από απόφαση του δημάρχου, ένα μέρος από αυτά καταστρέφεται και τα υπόλοιπα παραδίδονται σε εκκλησίες και ιδρύματα».

Ο αντιδήμαρχος εκτιμά ότι το πρόβλημα δεν λύνεται, ακόμα κι αν η Δημοτική Αστυνομία εξαντλήσει τις αρμοδιότητές της: «Η Δημοτική Αστυνομία έχει υποχρέωση να πραγματοποιεί κατασχέσεις. Και η πολιτεία να διερευνήσει τα τελωνεία, τις αποθήκες, ελέγχοντας το πρόβλημα στην πηγή του», λέει.

Τι προτείνουν

«Η πρότασή μας είναι να βρεθεί ένας χώρος στον οποίο να μεταφερθούν οι μικροπωλητές. Προηγήθηκαν συναντήσεις με σωματεία νόμιμων μεταναστών, αλλά δεν καταλήξαμε σε κάποια απόφαση. Προφανώς, γιατί οι επιτήδειοι που κερδίζουν εκμεταλλευόμενοι τους μικροπωλητές, τους υποχρεώνουν να περιφέρονται στα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης. Τίθεται το ζήτημα της δημιουργίας αγοράς για μικροπωλητές αλλά τα κυκλώματα τους εμποδίζουν. Ασφαλώς, σε μια αγορά δεν μπορούν να χωρέσουν τόσες χιλιάδες μικροπωλητές», επισημαίνει ο υπεύθυνος της Δημοτικής Αστυνομίας.

«Η μόνη λύση είναι να χτυπηθεί το πρόβλημα της διακίνησης στη ρίζα του. Διότι χώρες εισόδου των εμπορευμάτων είναι η Ισπανία και η Ιταλία, τα κοντέινερ δεν ελέγχονται. Να ελεγχθούν τα κοντέινερ τη στιγμή που ξεφορτώνουν και το ΣΔΟΕ να ελέγχει τις αποθήκες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εμπόριο
Σχετικά θέματα: Απομιμήσεις επώνυμων προϊόντων
Γέμισε... μαϊμούδες η μπανανία
Ο Νότος ευνοεί τις υπαίθριες αγορές
«Θα κινδυνεύσει το πολιτικό σύστημα»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ακτοπλοΐα
Ζητούν βαπόρια για άγονες
Υπουργείο Υποδομών
Μπαίνει μπροστά η ενιαία ΔΕΚΟ - κατασκευαστική
Περιβάλλον
Θέλουν υπόγειο γκαράζ σε πάρκο μέσα στη ζώνη προστασίας Υμηττού
Απομιμήσεις επώνυμων προϊόντων
Γέμισε... μαϊμούδες η μπανανία
«Μόνη λύση, να χτυπηθεί το πρόβλημα της διακίνησης στη ρίζα του. Τα κοντέινερ δεν ελέγχονται»
Ο Νότος ευνοεί τις υπαίθριες αγορές
«Θα κινδυνεύσει το πολιτικό σύστημα»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Υστερα από τη διάψευση, η υπεράσπιση Κορκονέα «βρήκε» συντακτικό... λάθος
«Ζούσα με τον φόβο των εμπόρων σάρκας»
Εντεκα μήνες στο κελί για τα επεισόδια με το Κοράνι
Εκπαίδευση
«Κλειδί» η απεργία στις εξετάσεις
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ανακοίνωσαν την εύρεση 180 κιλών εκρηκτικών
Υπουργείο Εσωτερικών
70% μείωση δαπανών στις κρατικές λιμουζίνες
Ευαγγελινός Αποστολίδης - Σοφοκλής
Μαθαίνοντας ελληνικά τους Αμερικανούς
Μετρό Θεσσαλονίκης
«Χρυσάφι» το μετρό λόγω Ανθιμου
ΑμεΑ
«Συντάξεις με αξιολόγηση αναπηρίας»
Άλλες ειδήσεις
Μητέρα μαθητή χαστούκισε δασκάλα
Οργή από 12 οργανώσεις για το βιασμό