Έντυπη Έκδοση

ΦΙΟΝΤΟΡ ΓΙΟΥΡΤΣΙΧΙΝ Ή ΑΛΛΙΩΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, Ο ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΟΓΙΟΥΖ ΤΜΑ-19

«Ολυμπος 1 καλεί Γη, πριγιόμ...»

«Κατανοώ ότι περνάτε κρίση, όμως δεν θα πάψω να ονειρεύομαι τη μέρα που θα αναλάβω να εκπαιδεύσω έναν κοσμοναύτη από την Ελλάδα», λέει ο Φιόντορ Γιουρτσίχιν, που εκπροσωπεί εκεί «ψηλά» μια άλλη Ελλάδα που «επικοινωνεί» με το μέλλον. Πριγιόμ! (over στα ρωσικά) (φωτ. ΑΠΕ)
«Ολυμπος 1 καλεί Γη!». Η φράση αυτή αναμένεται να ακουστεί πολλές φορές στα ρωσικά τους επόμενους πεντέμισι μήνες στην επικοινωνία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ) με το Κέντρο Διεύθυνσης Πτήσεων στο Καραλιόφ, στα περίχωρα της Μόσχας, και θα την προφέρει στα ρωσικά ο ομογενής κοσμοναύτης Φιόντορ Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλος), που συμπληρώνει ήδη το πρώτο του 24ωρο στον Σταθμό.

Πλήρες θέμα...

 • Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  • ΤΟ ΧΛΙΑΡΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΡΕΣΑΛΤΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ Οι Ευρωπαίοι κατάπιαν την «πειρατεία»
   Οι ευρωβουλευτές δεν άκουσαν τις φωνές των Ευρωπαίων διαδηλωτών ενάντια στην ισραηλινή βία (φωτ. Reuters) Νερωμένο και χωρίς σχέδιο κατά της ατιμωρησίας του Ισραήλ χαρακτηρίστηκε από ευρωβουλευτές της Ενωτικής Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο το ψήφισμα «ήπιας καταδίκης» που ενέκρινε χθες η Ολομέλεια, με 470 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 56 αποχές, σχετικά με την αιματηρή επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο στολίσκο της Ειρήνης, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα.
 • Τουρκία

 • Πολωνία

  • Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΡΟΣΟΥΑΦ ΚΑΤΣΙΝΣΚΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ Ο «σιωπηλός Ιώβ» για πρόεδρος
   «Είναι καθήκον μου να συνεχίσω για όλους εκείνους που χάθηκαν», λέει ο Γιαρόσουαφ Κατσίνσκι, αναφερόμενος στον τραγικό θάνατο του δίδυμου αδελφού του και προέδρου, Λεχ (φωτ. Reuters) Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, με τις προεδρικές εκλογές της 20ής Ιουνίου προ των πυλών, ο υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) για την προεδρία μοιάζει αφηρημένος. Είναι φανερά αδυνατισμένος και χλομός.
  • Στις κάλπες από το ευρώ μέχρι το Αφγανιστάν
   Η εθνική τραγωδία που άφησε ακέφαλη την Πολωνία στήνει τώρα το σκηνικό των προεδρικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα σε ζητήματα όπως η υιοθέτηση του ευρώ, η μεταρρύθμιση της κοινωνικής πρόνοιας, ακόμη και η αποστολή στο Αφγανιστάν.
 • Ισπανία

  • Ελευθεροτυπία και στο Διαδίκτυο
   Ανατρέποντας πρωτόδικη απόφαση που επικρίθηκε έντονα, δικαστήριο της Μαδρίτης αθώωσε δύο διευθυντικά στελέχη του ιδιωτικού ραδιοσταθμού Cadena SER που είχαν καταδικαστεί για «αποκάλυψη μυστικών» στο Διαδίκτυο.
 • Γαλλία

  • Μάζευε κι ας είν' και... σελίνια
   Η σύζυγος του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, Κάρλα Μπρούνι, παραβρέθηκε -μαζί με τον πρόεδρο, φυσικά- στην τελετή, παρουσία και του πρίγκιπα Καρόλου, που έγινε στο Λονδίνο για τα 70 χρόνια από το ραδιοφωνικό διάγγελμα του αείμνηστου στρατηγού Ντε Γκολ, που καλούσε τους Γάλλους πολίτες να αντισταθούν στον ναζισμό και τη γερμανική κατοχή.