Έντυπη Έκδοση

«Τα βακτήριά μου θα σώσουν τον κόσμο»

Craig Venter: ο γκουρού της «νεοφιλελεύθερης βιοτεχνολογίας»
Πριν από τρεις εβδομάδες, από τη στήλη αυτή παρουσιάσαμε με αρκετές λεπτομέρειες την είδηση της δημιουργίας στο εργαστήριο τής «Σύνθια», του πρώτου συνθετικού οργανισμού (βλ. «Ε» 29-5-10). Με δεδομένο τον ασίγαστο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, κρίναμε σκόπιμο να επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα, δίνοντας αυτή τη φορά τον λόγο στον πρωταγωνιστή αυτής της εντυπωσιακής είδησης, αλλά και σε οχτώ διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς, οι οποίοι άσκησαν κριτική τόσο στις επιστημονικές υπερβολές όσο και στις προπαγανδιστικές τακτικές που επελέγησαν για την προβολή της.

Πλήρες θέμα...

 • Ανοσολογία

  • ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ Ανακάλυψαν νέα λειτουργία των αντισωμάτων
   Απέδειξαν ότι ορισμένα από αυτά εμπλέκονται και σε βασικές λειτουργίες ανάπλασης του νευρικού ιστού Τα αντισώματα δεν χρησιμεύουν μόνο για την ανίχνευση και την καταστροφή ουσιών και μικροοργανισμών που επιτίθενται στον οργανισμό, αλλά συμμετέχουν ενεργά και στην «ανάπλαση» των ιστών που βλάπτονται από την επίθεση.
 • Επιστήμη του ύπνου

  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ Τα μάτια είναι οι «θεατές» των ονείρων μας
   Γάλλοι απέδειξαν ότι τα μάτια μας κινούνται όταν κοιμόμαστε επειδή «βλέπουν» τα όνειρά μας Οταν κοιμόμαστε, κάποιες στιγμές τα μάτια μας κινούνται πολύ γρήγορα. Πρόκειται για τον λεγόμενο «ύπνο με ταχείες κινήσεις των οφθαλμών» ή ύπνο REM (Rapid Eye Movement Sleep), που καταλαμβάνει περίπου το 20% με 25% του συνολικού χρόνου του ύπνου και συνοδεύεται από έντονη ονειρική δραστηριότητα.