Έντυπη Έκδοση

Ετσι & Αλλιώς

Θυμάμαι προδικτατορικά, έφηβος, τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο ως υπερασπιστή των διωκόμενων από αστυνομία και παρακρατικούς φοιτητών της θρυλικής ΕΦΕΕ.

Ακόμα, ως συνήγορο σε διενέξεις καλλιτεχνών, διώξεις κατά του Τύπου ή, χαρακτηριζόμενων ως άσεμνων, βιβλίων, όπως «Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι» του Λόρενς, «Ο τοίχος» του Σαρτρ ή τα «Απαντα» του Λαπαθιώτη. Και ακόμα, με την πτώση της χούντας, ως πρώτο μηνυτή των πρωταιτίων του πραξικοπήματος (σε λίγο, 36 χρόνια από την κατάρρευσή τους).

***

Αυτά και άλλα καταγράφονται στο καλογραμμένο βιβλίο - λεύκωμα «Δικηγορικό γραφείο Λυκουρέζου 1910-2010 - Τα εκατόχρονα μιας οικογένειας νομικών» (εκδ. Λιβάνη), του Γιώργου Π. Μαλούχου. Με τον παππού Κωνσταντίνο, τον πατέρα Παυσανία και τον εγγονό Αλέξανδρο -άπαντες όχι μόνο διαπρεπείς νομικοί, αλλά και πολιτικοί (υπουργοί παππούς και πατέρας, βουλευτής ο εγγονός - με Δεξιά και Κέντρο). Μια εντυπωσιακή συνέχεια στην ασυνέχεια. Ενα βιβλίο, εντέλει, με άγνωστες και ενδιαφέρουσες πτυχές της νεότερης ιστορίας του τόπου. Και, όσον αφορά τον Αλέξανδρο, το πορτρέτο ενός ανθρώπου απρόοπτου και αντιφατικού (ομολογείται άλλωστε και στο βιβλίο) - ενδεικτικά: Ενώ μηνύει και ζητάει την καταδίκη των χουντικών, δεκατέσσερα χρόνια αργότερα προτείνει την αποφυλάκισή τους, κι ενώ διαδηλώνει κατά του πολέμου στο Ιράκ, συντρώει με τον έκπτωτο Κωνσταντίνο. Δεξιά με (και) αριστερές συμπεριφορές.

Και να περάσω στη μουσική, με το νέο cd του Ευάγγελου Ασημακόπουλου «Romanza» (από τη Legend Classic). Ηγουν, φημισμένα κομμάτια -ένα κι ένα- για κλασική κιθάρα, μεταξύ άλλων: Γρανάδος, Τάρεγκα, Μέντελσον, Παγκανίνι, Φερνάντο Σορ. Ακουστική μέθεξη, με τη δεξιοτεχνία και την ευαισθησία του κορυφαίου κιθαρίστα.

Κι ένα cd με την υπογραφή του ποιοτικού Γιώργου Σταυριανού: «Κι η κολοκυθιά έγινε πάλι άμαξα» (κι αυτό της Legend), με μουσική -ποικίλου περιεχομένου- και στίχους δικούς του, και ερμηνευτές τον ίδιο και τους Μανώλη Μητσιά, Παντελή Θαλασσινό, Σοφία Αβραμίδου, Ντίνα Γιακουμάκου. Το τραγούδι που αντιστέκεται.

ΣΗΜ. «Μια δικτατορία μάς χρειάζεται», αποφαίνεται ο ένας. Και ο άλλος, που φαίνεται είχε μελετήσει καλύτερα το πράγμα: «Ενας Χομεϊνί»!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Ετσι κι αλλιώς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Aerosmith
Το ροκ εν ρολ, σαν τη φωτιά, μαζεύει γύρω του τους ανθρώπους
Μουσείο της Ακρόπολης
Α short guide, και πολύ σας πέφτει
Φεστιβάλ Νάξου
Ενας πύργος γεμάτος τέχνη
Κριτική θεάτρου
Ενας κόσμος που πεθαίνει σαν θέαμα
Χιούμορ και μελαγχολία του βωβού κλόουν
Συνέντευξη: Εντμουντ Κίλι
Είμαι ένας αγράμματος με φάτσα νεοελληνιστή
Συνέντευξη: Σαΐκα Τεκάντ
Είμαστε όλοι ένας Αντι-Προμηθέας, αιχμάλωτος του συστήματος
Θέατρο
Ο αντιφατικός Γιώργος Χειμωνάς μέσα από τα μάτια της συντρόφου του
«Τι φόρεμα θέλεις, Λούλα, να φορέσω;»
«Η έντασή του μου προκαλούσε πανικό»