Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΧΛΙΑΡΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΡΕΣΑΛΤΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Οι Ευρωπαίοι κατάπιαν την «πειρατεία»

Νερωμένο και χωρίς σχέδιο κατά της ατιμωρησίας του Ισραήλ χαρακτηρίστηκε από ευρωβουλευτές της Ενωτικής Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο το ψήφισμα «ήπιας καταδίκης» που ενέκρινε χθες η Ολομέλεια, με 470 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 56 αποχές, σχετικά με την αιματηρή επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο στολίσκο της Ειρήνης, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα.

Οι ευρωβουλευτές δεν άκουσαν τις φωνές των Ευρωπαίων διαδηλωτών ενάντια στην ισραηλινή βία (φωτ. Reuters) Οι ευρωβουλευτές δεν άκουσαν τις φωνές των Ευρωπαίων διαδηλωτών ενάντια στην ισραηλινή βία (φωτ. Reuters) Αποφεύγοντας να χαρακτηρίσουν πειρατεία την πρόσφατη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων και χωρίς καμία αναφορά στο ενδεχόμενο διακοπής της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε.-Ισραήλ, η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Ευρωβουλής ενέκρινε ένα χαλαρό ψήφισμα καταδίκης του Ισραήλ που, όπως ομολογήθηκε, ήταν προϊόν μιας εκτεταμένης διαβούλευσης μεταξύ των εκπροσώπων των πέντε μεγάλων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο ψήφισμα χαρακτηρίζεται ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου η ισραηλινή επίθεση κατά του στολίσκου στα διεθνή ύδατα και ζητείται άμεση, διεθνής και αμερόληπτη έρευνα για τη συγκεκριμένη επίθεση. Με τη λογική των ίσων αποστάσεων, ωστόσο, το ψήφισμα ζητεί μεν από το Ισραήλ να τερματίσει άμεσα τον αποκλεισμό της Γάζας αλλά προειδοποιεί όλους όσοι συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ ότι θα πρέπει να τις σταματήσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Παράλληλα, η Ολομέλεια, χωρίς να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα δράσης, κάλεσε την ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον, να εξασφαλίσει το άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης από και προς τη Γάζα, προκειμένου να επιτραπεί η ανεμπόδιστη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εμπορικών προϊόντων που χρειάζονται για την ανασυγκρότηση, τη ροή συναλλάγματος και την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των προσώπων.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ακόμη ότι τα πρόσφατα γεγονότα έχουν βλάψει σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και ενθαρρύνεται η τουρκική κυβέρνηση να εστιάσει τις διπλωματικές και πολιτικές της προσπάθειες στην απάλυνση των δεινών του παλαιστινιακού λαού και στη συμβολή της στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πλειοψηφήσαντες ευρωβουλευτές δεν έλαβαν υπόψη τους μαρτυρίες που κατατέθηκαν στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ολομέλειας, αγνοώντας κι ένα αποκλειστικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο, παρμένο από ανεξάρτητο δημοσιογράφο, το οποίο ανατρέπει τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών για την προβολή δήθεν βίαιης αντίστασης των ακτιβιστών.

Το φιλμ, τραβηγμένο από τον ακτιβιστή ανεξάρτητο δημοσιογράφο Marcello Faraggi, προβάλλει τις πρώτες στιγμές της επίθεσης εναντίον του «Mavi Marmara», ενώ οι ακτιβιστές Norman Paech (καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αμβούργου) και Fatima El Mourabiti (μέλος της βελγικής επιτροπής του στόλου) είπαν ότι η επίθεση άρχισε γύρω στις τέσσερις η ώρα το πρωί χωρίς καμία προειδοποίηση εκ μέρους των Ισραηλινών και μέχρι να πάει η ώρα εφτά και μισή το πλοίο ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο των Ισραηλινών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισραήλ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Φίοντορ Γιουρτσίχιν
«Ολυμπος 1 καλεί Γη, πριγιόμ...»
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Οι Ευρωπαίοι κατάπιαν την «πειρατεία»
Τουρκία
Οταν η Τουρκία «στοχεύει» στη Δύση, «ανοίγεται» προς Ανατολάς...
Οι απόγονοι του σουλτάνου διεκδικούν ακίνητα αξίας 18 δισ. δολαρίων...
Πολωνία
Ο «σιωπηλός Ιώβ» για πρόεδρος
Στις κάλπες από το ευρώ μέχρι το Αφγανιστάν
Ισπανία
Ελευθεροτυπία και στο Διαδίκτυο
Γαλλία
Μάζευε κι ας είν' και... σελίνια