Έντυπη Έκδοση

Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΡΟΣΟΥΑΦ ΚΑΤΣΙΝΣΚΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ

Ο «σιωπηλός Ιώβ» για πρόεδρος

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, με τις προεδρικές εκλογές της 20ής Ιουνίου προ των πυλών, ο υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) για την προεδρία μοιάζει αφηρημένος. Είναι φανερά αδυνατισμένος και χλομός.

«Είναι καθήκον μου να συνεχίσω για όλους εκείνους που χάθηκαν», λέει ο Γιαρόσουαφ Κατσίνσκι, αναφερόμενος στον τραγικό θάνατο του δίδυμου αδελφού του και προέδρου, Λεχ (φωτ. Reuters) «Είναι καθήκον μου να συνεχίσω για όλους εκείνους που χάθηκαν», λέει ο Γιαρόσουαφ Κατσίνσκι, αναφερόμενος στον τραγικό θάνατο του δίδυμου αδελφού του και προέδρου, Λεχ (φωτ. Reuters) Ο Γιαρόσουαφ Κατσίνσκι, παλαιότερα μαχητικός λαϊκιστής και δεινός πολιτικός ρήτορας, έγινε άλλος άνθρωπος μετά τον τραγικό χαμό του δίδυμου αδελφού του, Λεχ. Εγκατέστησε το εκλογικό του γραφείο στο ξενοδοχείο «Europejski» στον αριστοκρατικό δρόμο του «Προαστίου της Κρακοβίας», απ' όπου καλεί τους συμπατριώτες του να τον στείλουν αύριο στο κοντινό προεδρικό μέγαρο. «Είναι καθήκον μου να συνεχίσω», λέει, «για όλους εκείνους που χάθηκαν (στο αεροπορικό δυστύχημα) και ιδιαιτέρως για τον αδελφό μου».

Ορισμένες δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων φέρουν τον Γιαρόσουαφ Κατσίνσκι μόνον έξι ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον υποψήφιο της φιλελεύθερης-συντηρητικής «Πλατφόρμας των Πολιτών». Ομως, το πλεονέκτημα του Μπρονίσουαφ Κομορόφσκι, συγχρόνως προέδρου της πολωνικής Βουλής και υψηλού αξιωματούχου της μεταβατικής περιόδου, χάνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Οι αδελφοί Κατσίνσκι πάντοτε πριν από τις εκλογές εμφανίζονταν χαμηλότερα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων απ' όσο συγκέντρωναν τελικώς. Και ο Κομορόφσκι κωλύεται συναισθηματικώς να επιτεθεί σ' ένα άτομο που έχασε τόσο πρόσφατα τόσο προσφιλές του πρόσωπο. Ο Γιαρόσουαφ Κατσίνσκι -«ο σιωπηλός Ιώβ», όπως τον αποκαλούν τα φύλλα της Βαρσοβίας- απολαμβάνει τη συμπόνια των συμπολιτών του.

Οι Κατσίνσκι, αχώριστοι και στην προσωπική τους ζωή, ήταν επί πολλά χρόνια ένα κάπως «ευτράπελο» δίδυμο της Ευρώπης. Ο Λεχ, κοινωνικότερος των δύο, αναλάμβανε συνήθως τα αξιώματα, ενώ για σύντομο διάστημα οι δυο τους ήταν ταυτοχρόνως πρόεδρος και πρωθυπουργός της Πολωνίας. Ο Γιαρόσουαφ ήταν ο διανοητής, που κατέστρωνε τη στρατηγική, δημιουργούσε πόλωση και θόρυβο. Σχημάτισε μέτωπο κατά των μεταστραφέντων κομμουνιστών και των συμπαθούντων, εναντίον διεφθαρμένων γιατρών και δημοσίων υπαλλήλων, κατηγόρησε τη Γερμανία για υπερβολική ανάλυση της Ιστορίας και τη Ρωσία για ιμπεριαλιστικές τάσεις. Η πολιτική Κατσίνσκι διατηρούσε την Πολωνία σε μια διαρκή κατάσταση ανάγκης και υπήρξε ένας αγώνας εναντίον εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών της χώρας.

Στόχος, η συνοχή

Η προεκλογική περίοδος δεν ήταν γι' αυτόν αγώνας, αλλά «διάλογος για την Πολωνία». Προτείνει στην κυβέρνηση «βελτιώσεις» -μεταξύ άλλων, να διδαχθούν από τις τελευταίες πλημμύρες, να στηρίξουν την επαρχία, να δρομολογήσουν μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας «ανεξαρτήτως βαλαντίου των πολιτών». Και κυρίως να ασκήσουν πιέσεις, ώστε η χώρα να εισέλθει στον Ομιλο των G-20. «Επιθυμώ να αξιοποιήσω την έκρηξη καλών συναισθημάτων που εκδηλώνεται στη χώρα μας μετά την τραγωδία του Σμολένσκ», τονίζει, ενώ για τις, όχι πάντοτε ομαλές, σχέσεις με τη Γερμανία θεωρεί ότι «πρέπει να σκεφθούμε το μέλλον».

«Πολλοί Πολωνοί επιθυμούμε διακαώς τη συνοχή στην πολιτική ζωή», διευκρινίζει ο Πολωνός κοινωνιολόγος Αντζεϊ Ρίχαρντ, «καθώς οι διενέξεις στη χώρα κατέληγαν πολύ συχνά σε πολιτική σφαγή αντί σε πολιτισμένες συζητήσεις». Από τότε που ο Γ. Κατσίνσκι σταμάτησε να διχάζει τη χώρα σε καλούς και κακούς, η παράταξή του αύξησε τη δύναμή της κατά σχεδόν 40%. Αυτό λέει πολλά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πολωνία
Σχετικά θέματα: Πολωνία
Στις κάλπες από το ευρώ μέχρι το Αφγανιστάν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Φίοντορ Γιουρτσίχιν
«Ολυμπος 1 καλεί Γη, πριγιόμ...»
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Οι Ευρωπαίοι κατάπιαν την «πειρατεία»
Τουρκία
Οταν η Τουρκία «στοχεύει» στη Δύση, «ανοίγεται» προς Ανατολάς...
Οι απόγονοι του σουλτάνου διεκδικούν ακίνητα αξίας 18 δισ. δολαρίων...
Πολωνία
Ο «σιωπηλός Ιώβ» για πρόεδρος
Στις κάλπες από το ευρώ μέχρι το Αφγανιστάν
Ισπανία
Ελευθεροτυπία και στο Διαδίκτυο
Γαλλία
Μάζευε κι ας είν' και... σελίνια