Έντυπη Έκδοση

Στις κάλπες από το ευρώ μέχρι το Αφγανιστάν

Η εθνική τραγωδία που άφησε ακέφαλη την Πολωνία στήνει τώρα το σκηνικό των προεδρικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα σε ζητήματα όπως η υιοθέτηση του ευρώ, η μεταρρύθμιση της κοινωνικής πρόνοιας, ακόμη και η αποστολή στο Αφγανιστάν.

Δύο μήνες αφότου ο πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα μαζί με άλλα 95 άτομα, οι Πολωνοί προσέρχονται αύριο στις κάλπες σε πρόωρες προεδρικές εκλογές, προκειμένου να επιλέξουν τον διάδοχό του.

Και οι δύο βασικοί διεκδικητές της προεδρίας είναι άνθρωποι που η αεροπορική τραγωδία επηρέασε τη ζωή τους. Ο ένας είναι ο δίδυμος αδελφός του εκλιπόντος προέδρου, Γιαρόσουαφ Κατσίνσκι και ο άλλος είναι ο Μπρονίσουαφ Κομορόφσκι, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, που όπως προβλέπεται από τον νόμο, ανέλαβε ρόλο προσωρινού προέδρου. Ο Κατσίνσκι, πρώην πρωθυπουργός, γνωστός για τον κοινωνικό συντηρητισμό του και το μαχητικό στιλ, απόλαυσε τις τελευταίες εβδομάδες υψηλά ποσοστά δημοτικότητας στην επαφή του με τους ψηφοφόρους. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Κατσίνσκι δεν θα καταφέρει να αξιοποιήσει αυτή τη συμπάθεια αρκετά για να ξεπεράσει τον Κομορόφσκι, πρώην ακτιβιστή της Αλληλεγγύης και γόνο μιας εκ των παλιότερων αριστοκρατικών οικογενειών της χώρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πολωνία
Σχετικά θέματα: Πολωνία
Ο «σιωπηλός Ιώβ» για πρόεδρος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Φίοντορ Γιουρτσίχιν
«Ολυμπος 1 καλεί Γη, πριγιόμ...»
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Οι Ευρωπαίοι κατάπιαν την «πειρατεία»
Τουρκία
Οταν η Τουρκία «στοχεύει» στη Δύση, «ανοίγεται» προς Ανατολάς...
Οι απόγονοι του σουλτάνου διεκδικούν ακίνητα αξίας 18 δισ. δολαρίων...
Πολωνία
Ο «σιωπηλός Ιώβ» για πρόεδρος
Στις κάλπες από το ευρώ μέχρι το Αφγανιστάν
Ισπανία
Ελευθεροτυπία και στο Διαδίκτυο
Γαλλία
Μάζευε κι ας είν' και... σελίνια