Έντυπη Έκδοση

500 εκατ. € για δάνεια στους «κομμένους»

Χαμηλότοκα μικροδάνεια προς άνεργους, μεγάλους σε ηλικία επιχειρηματίες και γυναίκες, αλλά και μεγαλύτερες πιστώσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις προωθεί εντός του Ιουλίου το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. «Ενδιάμεσος» στη διανομή των χρηματοδοτήσεων, που υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 500 εκατ. ευρώ θα είναι οι τράπεζες, κίνηση η οποία ερμηνεύεται από κύκλους της αγοράς και ως προσπάθεια να... χρυσωθεί το «χάπι» της αποβολής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ που πρόσφατα αποφασίστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα θα «τρέξουν» δύο προγράμματα πιστώσεων:

* Στα 30 εκατ. ευρώ φτάνει ο προϋπολογισμός των μικροδανείων (έως 25.000 ευρώ) που θα διατίθενται σε στοχευμένες ομάδες πληθυσμού, οι οποίες υπό τις σημερινές συνθήκες δεν μπορούν να λάβουν πίστωση από τις τράπεζες για να αναπτύξουν ή να ξεκινήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. μακροχρόνια άνεργοι, ώριμοι ηλικιακά, γυναίκες κ.λπ.).

* Ακόμη 60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο «Funded Risk Sharing». Το πρόγραμμα αφορά χορήγηση δανείων (έως 100.000 ευρώ) σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις σύμφωνα με την έννοια των κοινοτικών κανονισμών. Τα δάνεια θα χρηματοδοτούνται κατά 50% από κεφάλαια του JEREMIE και κατά 50% από τραπεζικά κεφάλαια. Εμφαση θα δοθεί σε νέες τεχνολογίες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για τις τράπεζες που θα αναλάβουν το έργο αξιολόγησης των επενδύσεων. Το «ατού» των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι ότι αφενός καλύπτουν περισσότερους αποδέκτες, αφού πρόκειται για ανακυκλούμενες πιστώσεις και αφετέρου βοηθούν την απορρόφηση του ΕΣΠΑ: από τη στιγμή διάθεσης του δανείου θεωρείται ότι το ποσό έχει απορροφηθεί (500 εκατ. ευρώ).

Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (Θυγατρική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) προωθείται ένα ακόμη πρόγραμμα ενίσχυσης αποκλειστικά επιχειρήσεων νέων τεχνολογιών (πληροφορικής, επικοινωνιών κ.λπ.) αξίας περίπου 150 εκατ ευρώ. Θα αφορά δάνεια σε επιστήμονες και σε μικρές εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες.

Με την ίδια μέθοδο θα διατεθούν ακόμη 200 εκατ. ευρώ από το δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε., το JESSICA. Θα δοθούν για δράσεις αστικών αναπλάσεων, για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και ενεργειακής αποδοτικότητας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή άλλων μορφών. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι οι υπογραφές των συμβάσεων θα γίνουν εντός του Ιουλίου.

Στην αρχή του μήνα θα γίνει στην Αθήνα και η υπογραφή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τον δανεισμό του Δημοσίου με 2 δισ. ευρώ με στόχο την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ. Η ΕΤΕπ επέλεξε να μετάσχει σε «ώριμα» σιδηροδρομικά έργα, περιφερειακά έργα υποδομών (περιφερειακοί οδικοί άξονες, έργα πολιτισμού, τουρισμού και ναυτιλίας), περιβαλλοντικά έργα, δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, δράσεις απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας και ψηφιακής σύγκλισης. Εχει καθοριστεί και ένα «απόθεμα» εναλλακτικών έργων τα οποία θα ενταχθούν σε περίπτωση που κάποια καθυστερήσουν. Με την υπογραφή θα δοθεί ως προκαταβολή το 30% του συνολικού δανείου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Επιχειρήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φοροδιαφυγή
Κρίση, λιτότητα ξεσήκωσαν κύμα φορο-καταγγελιών
Eurobank
3 τραπεζοϋπάλληλοι εξαφάνισαν 1 εκατ.
Ελεγκτές
Εφυγαν κι άφησαν πίσω τους συντρίμμια
ΗΠΑ
Χιονοστιβάδα απολύσεων στις ΗΠΑ
Υπουργείο Οικονομίας
500 εκατ. € για δάνεια στους «κομμένους»
Τράπεζα της Ελλάδος
Προβόπουλος: Πρώτες αχτίδες το φθινόπωρο
Δημοσιονομική πολιτική
Κρούγκμαν: Αστήρικτη αριθμητικά η πολιτική της λιτότητας
Χρυσός
Χρυσή αγελάδα, ο φόβος
Ποντάρουν σε πρόσκαιρη μίνι βουτιά
Χρυσή λίρα
Μεγαλώνει η ψαλίδα και η τιμή αγοράς - πώλησης
Τουρισμός
Σωσίβιο στο Διαδίκτυο ψάχνουν οι ξενοδόχοι
Ισοτιμίες
Κίνα: Φθηνό ή ακριβό, το γουάν είναι δικό μας
Τεχνοοικονομικά
Nokia: Ευχαριστούμε την Apple για τον ανταγωνισμό
Το «αφεντικό» δεν... τρελαίνεται πλέον
Κάψτε θερμίδες στον κυβερνοχώρο