Έντυπη Έκδοση

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ... ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΡΟΣΔΟΚΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Προβόπουλος: Πρώτες αχτίδες το φθινόπωρο

Από το φθινόπωρο η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό θα αλλάξει. Και η σταδιακή βελτίωσή της θα οδηγήσει ακόμη και σε εισροή καταθέσεων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος Την αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη για αλλαγή του αρνητικού τώρα κλίματος για την ελληνική οικονομία, τουλάχιστον στο εξωτερικό, «όσο εδραιώνεται η πεποίθηση ότι οι στόχοι του Μνημονίου» για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα επιτευχθούν, διατύπωνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

Επιτυχία στόχων του Μνημονίου

Από το φθινόπωρο, ανέφερε στην «Ε», η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό θα αλλάξει. Και όσο βελτιώνεται, αυτό που παρατηρήθηκε στις αρχές του χρόνου με τις καταθέσεις θα αντιστραφεί και θα σημειωθεί εισροή.

Οι ευνοϊκές προβλέψεις του κεντρικού τραπεζίτη συνδέονται κυρίως με την εκτίμησή του ότι οι στόχοι του Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε. και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) θα επιτευχθούν και ότι στο τέλος του έτους το δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιοριστεί σε 8% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα από 13,6% που ήταν πέρυσι. Στηρίζει δε την εκτίμησή του αυτή στα ακόλουθα θετικά, όπως τονίζει, στοιχεία: Το πρώτο πεντάμηνο τα έσοδα του Δημοσίου αυξήθηκαν με ρυθμό 8,3% έναντι στόχου αύξησης ετήσιας κατά 11,7%.

Αναμένεται απόδοση μέτρων

Η υστέρηση αυτή όμως θα υπερκαλυφθεί, αφού ακόμη δεν έχουν αποδώσει μέτρα, όπως η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και του ΦΑΠ του 2010, η επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, οι αυξήσεις του φόρου στα τσιγάρα κ.ά. Οι δαπάνες εξάλλου στο πρώτο πεντάμηνο μειώθηκαν κατά 13,5% έναντι στόχου ετησίως κατά 4,8%. Ενώ στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό των δαπανών και ο περιορισμός των επιδομάτων αδείας και Χριστουγέννων. Με αυτά τα δεδομένα, προβλέπει ο κ. Προβόπουλος, τα θετικά στοιχεία για τις δημοσιονομικές εξελίξεις θα αυξάνονται μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο πλέον η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό θα έχει βελτιωθεί σημαντικά.

«Να αντέξουμε 2-3 εβδομάδες»

Κρίσιμες ωστόσο για τη βελτίωση της εικόνας αυτής και τις περαιτέρω εξελίξεις θα είναι, κατά την εκτίμησή του, οι επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες κατά τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να «αντέξει» στις πιέσεις και να πείσει ότι οι στόχοι του Μνημονίου οπωσδήποτε θα επιτευχθούν.

Από τις αισιόδοξες προβλέψεις του κ. Προβόπουλου συνάγεται ότι και οι αρνητικές αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους ποικιλώνυμους διεθνείς οίκους, όπως πρόσφατα του Moody's, θα τείνουν να περιοριστούν και η Ελλάδα «να ξεχαστεί» όσο εδραιώνεται η πεποίθηση ότι εφαρμόζεται το Μνημόνιο. Αλλωστε οικονομικοί παράγοντες που θεωρούν ότι και η αρνητική αξιολόγηση του Moody's είναι ένα παιχνίδι κερδοσκοπικό σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά από 2-2,5 χρόνια -το χρέος θα ανέλθει σε 149% του ΑΕΠ κατά την πρόβλεψη της ίδιας της τρόικας- σημείωναν στις τελευταίες δηλώσεις και τις αντιδράσεις τους στελέχη της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.ά. Η τρόικα, υποστηρίζουν οι ίδιοι, ενδιαφέρεται για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματός της για την ελληνική οικονομία, χάριν της δικής της φήμης, του ονόματός της και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Τράπεζα της Ελλάδος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φοροδιαφυγή
Κρίση, λιτότητα ξεσήκωσαν κύμα φορο-καταγγελιών
Eurobank
3 τραπεζοϋπάλληλοι εξαφάνισαν 1 εκατ.
Ελεγκτές
Εφυγαν κι άφησαν πίσω τους συντρίμμια
ΗΠΑ
Χιονοστιβάδα απολύσεων στις ΗΠΑ
Υπουργείο Οικονομίας
500 εκατ. € για δάνεια στους «κομμένους»
Τράπεζα της Ελλάδος
Προβόπουλος: Πρώτες αχτίδες το φθινόπωρο
Δημοσιονομική πολιτική
Κρούγκμαν: Αστήρικτη αριθμητικά η πολιτική της λιτότητας
Χρυσός
Χρυσή αγελάδα, ο φόβος
Ποντάρουν σε πρόσκαιρη μίνι βουτιά
Χρυσή λίρα
Μεγαλώνει η ψαλίδα και η τιμή αγοράς - πώλησης
Τουρισμός
Σωσίβιο στο Διαδίκτυο ψάχνουν οι ξενοδόχοι
Ισοτιμίες
Κίνα: Φθηνό ή ακριβό, το γουάν είναι δικό μας
Τεχνοοικονομικά
Nokia: Ευχαριστούμε την Apple για τον ανταγωνισμό
Το «αφεντικό» δεν... τρελαίνεται πλέον
Κάψτε θερμίδες στον κυβερνοχώρο