Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΤΑ 1.260 ΔΟΛ. ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΟΥΓΚΙΑ, ΕΝΩ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ

Χρυσή αγελάδα, ο φόβος

Χρυσοθήρες στην άγρια Δύση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σπεύδουν να γίνουν όλο και περισσότεροι επενδυτές και απλοί αποταμιευτές διεθνώς, ξορκίζοντας τους φόβους και την ανασφάλεια από το σκάσιμο της φούσκας των κρατικών χρεών με μαζικές αγορές ράβδων, νομισμάτων, συμβολαίων χρυσού και μετοχών εταιρειών που διαχειρίζονται ορυχεία.

Στην Ευρώπη ο «κίτρινος πυρετός» εξαπλώνεται σαν επιδημία όχι μόνο στις τάξεις των μεγαλοεπενδυτών, αλλά κυρίως πλέον ανάμεσα στους απλούς πολίτες που στρέφονται στα χρυσά νομίσματα ή τις ράβδους. Στη Γερμανία και την Ελβετία τραπεζίτες αναφέρουν πως η ζήτηση για κάθε μορφή του πολύτιμου μετάλλου έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς «παππούδες και γιαγιάδες τρέχουν να αγοράσουν χρυσό και ασήμι» επηρεασμένοι από τον φόβο ότι το ευρώ θα καταρρεύσει. Η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου πωλούνται μέχρι και 1.500-2.000 χρυσές λίρες την ημέρα στην επίσημη και τη μαύρη αγορά, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, δεν διαφέρει πολύ.

«Μπουμ» στη ζήτηση

Η ζήτηση για χρυσό ακόμη και σε φυσική μορφή είναι τόσο μεγάλη που μεγάλες τράπεζες διεθνώς, όπως η Goldman Sachs, η Deutsche Bank κ.ά. ανακοινώνουν ότι δημιουργούν νέους αποθηκευτικούς χώρους και θυρίδες για να «φιλοξενήσουν» -έναντι υψηλών προμηθειών- το χρυσάφι που τους φέρνουν σε φυσική μορφή απλοί αποταμιευτές, αλλά κυρίως μεγάλα επενδυτικά funds. Την περασμένη εβδομάδα το SPDR Gold Trust, το δεύτερο μεγαλύτερο fund χρυσού στον κόσμο, έφτασε -σύμφωνα με τους «Financial Times»- να κατέχει 42 εκατ. ουγκιές χρυσού αξίας άνω των 51,5 δισ. δολαρίων. Το συγκεκριμένο fund είναι ο έκτος μεγαλύτερος κάτοχος αποθεμάτων χρυσού στον κόσμο. Συνολικά τα επενδυτικά funds παγκοσμίως αναφέρεται ότι κατέχουν πάνω από 1.200 τόνους χρυσού έναντι 600 τόνων το 2007.

Μεγάλα ορυχεία παγκοσμίως έχουν διπλασιάσει πλέον την παραγωγή τούς τελευταίους 18 μήνες, ενώ η μεγαλύτερη εταιρεία κοπής του νοτιοαφρικανικού χρυσού νομίσματος Krugerrand (Rand Rafinery Ltd) έχει αυξήσει την εβδομαδιαία παραγωγή σε υψηλά 25ετίας.

Στην αγορά παραγώγων χρυσού, όπου παίζεται και το «χοντρό παιχνίδι», τα συμβόλαια έχουν εκτιναχτεί σε επίπεδα-ρεκόρ. Σύμφωνα με στοιχεία της μεγαλύτερης αγοράς παραγώγων CME Group Inc στο Σικάγο, στις αρχές Ιουνίου διαπραγματεύονταν πάνω από 4,82 εκατ. συμβόλαια χρυσού έναντι 4,7 εκατ. συμβολαίων τον Ιανουάριο.

Με το πολύτιμο μέταλλο να διανύει φέτος τη δέκατη συνεχόμενη χρονιά ανόδου έχοντας ενισχυθεί πάνω από 350% από τις αρχές της δεκαετίας (από τα 270 δολάρια το 2001 αγγίζει σήμερα τα 1.260 δολάρια η ουγκιά), πολλοί αναλυτές προειδοποιούν πως ο «κίτρινος πυρετός» έχει όλα τα φόντα να πυροδοτήσει στα επόμενα χρόνια τη μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών για τον χρυσό. Μια φούσκα που αρκετοί πιστεύουν πως θα έχει ανάλογα χαρακτηριστικά σε ένταση και επενδυτική παραφροσύνη με εκείνη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (dot.com bubble) στη Wall Street, η οποία έσκασε με πάταγο στα τέλη του 2001.

Στρώνουν το έδαφος

Το έδαφος έχει αρχίσει να στρώνεται με αναλύσεις επιφανών οικονομολόγων και επενδυτικών οίκων, που προβλέπουν πως σύντομα η τιμή του χρυσού θα διπλασιαστεί, καθώς την άνοδο τροφοδοτούν θεμελιώδεις αιτίες με κυριότερες τον φόβο για την αξία του χρήματος στο μέλλον, τον πληθωρισμό και την κερδοσκοπία. Τα προβλήματα της Ελλάδας προβάλλονται ως κυριότερη αφορμή για την εκτίναξη της ζήτησης χρυσού και νομισμάτων από ιδιώτες στις σημερινές υψηλές τιμές.

Επιπλέον επικρατεί η άποψη πως ο χρυσός είναι μια αξία που, επειδή χειραγωγείται από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις, δεν πρόκειται να αφεθεί να καταρρεύσει. Ενα σταθερό επιχείρημα είναι η περίφημη «Συμφωνία της Ουάσιγκτον» (1999), η οποία ήρθε να βάλει φραγμό στις αθρόες πωλήσεις χρυσού από κρατικές τράπεζες ώστε να ελέγχεται η πτώση της τιμής του.

Οι περισσότεροι συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο χρυσός θα ξεπεράσει τα επόμενα χρόνια τα 2.500 δολάρια, ενώ άλλοι μιλούν για 4.000 ή ακόμη και για 8.000 ή 10.000 δολάρια αν η τιμή του ακολουθήσει σε άνοδο τις παραδοσιακές φούσκες του παρελθόντος, όπως τις τιμές των ακινήτων, του πετρελαίου ή των μετοχών τεχνολογίας.

Με τα ομόλογα να μη θεωρούνται πλέον ασφαλής επένδυση, τις μετοχές να καταρρέουν και τα άλλοτε ισχυρά νομίσματα να εγκαταλείπονται εξαιτίας των συσσωρευμένων κρατικών χρεών, ο χρυσός αρχίζει, παρά την εντυπωσιακή ανατίμησή του, να προβάλλεται μόλις τώρα ως το πιο αξιόπιστο καταφύγιο για την προστασία αποταμιεύσεων, επενδύσεων, ακόμη και αποθεματικών ολόκληρων κρατών.

Φήμες έλλειψης

Η προσπάθεια συνοδεύεται από φήμες για την έλλειψη χρυσού στην αγορά, δυσκολίες που προβάλλουν οι τράπεζες στην πώλησή του, την τεράστια διαφορά στην τιμή πώλησης και αγοράς από τα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και τις συνεχείς ανακοινώσεις κεντρικών τραπεζών ότι αυξάνουν τη συμμετοχή του χρυσού στα αποθεματικά τους . Η Ινδία προέβη πρόσφατα σε μεγάλες αγορές χρυσού (200 μετρικούς τόνους) μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πληρώνοντας σε δολάρια, ενώ σε αύξηση αποθεμάτων σε χρυσό έχουν προχωρήσει επίσης η Ρωσία και ο Μαυρίκιος, με την Κίνα να πιθανολογείται ότι αγοράζει μεγάλες ποσότητες από τα ορυχεία της. Η ζήτηση του χρυσού από την Κίνα αυξάνεται σταθερά από το 1992 αντιπροσωπεύοντας το 2009 το 11% της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ ενδεικτική της στροφής που αναμένεται να κάνουν αναπτυσσόμενες οικονομίες ως προς τα αποθεματικά τους, που σήμερα εκφράζονται ακόμη σε δολάρια, είναι η εκτίμηση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council) που προβλέπει ότι η ζήτηση για χρυσό θα διπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια από 14 δισ. δολάρια σε περίπου 30 δισ. δολάρια. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Σχετικά θέματα: Χρυσός
Ποντάρουν σε πρόσκαιρη μίνι βουτιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φοροδιαφυγή
Κρίση, λιτότητα ξεσήκωσαν κύμα φορο-καταγγελιών
Eurobank
3 τραπεζοϋπάλληλοι εξαφάνισαν 1 εκατ.
Ελεγκτές
Εφυγαν κι άφησαν πίσω τους συντρίμμια
ΗΠΑ
Χιονοστιβάδα απολύσεων στις ΗΠΑ
Υπουργείο Οικονομίας
500 εκατ. € για δάνεια στους «κομμένους»
Τράπεζα της Ελλάδος
Προβόπουλος: Πρώτες αχτίδες το φθινόπωρο
Δημοσιονομική πολιτική
Κρούγκμαν: Αστήρικτη αριθμητικά η πολιτική της λιτότητας
Χρυσός
Χρυσή αγελάδα, ο φόβος
Ποντάρουν σε πρόσκαιρη μίνι βουτιά
Χρυσή λίρα
Μεγαλώνει η ψαλίδα και η τιμή αγοράς - πώλησης
Τουρισμός
Σωσίβιο στο Διαδίκτυο ψάχνουν οι ξενοδόχοι
Ισοτιμίες
Κίνα: Φθηνό ή ακριβό, το γουάν είναι δικό μας
Τεχνοοικονομικά
Nokia: Ευχαριστούμε την Apple για τον ανταγωνισμό
Το «αφεντικό» δεν... τρελαίνεται πλέον
Κάψτε θερμίδες στον κυβερνοχώρο