Έντυπη Έκδοση

ΧΡΥΣΗ ΛΙΡΑ

Μεγαλώνει η ψαλίδα και η τιμή αγοράς - πώλησης

Στην Ελλάδα ο κίτρινος πυρετός εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς ήδη από το 2008, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος βρέθηκε έπειτα από πολλά χρόνια αντιμέτωπη με τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για χρυσές λίρες και η Τράπεζα Πειραιώς για ράβδους χρυσού.

Το 2010 και με την απειλή χρεοκοπίας της χώρας να επικρέμαται στις κεφαλές των φοβισμένων Ελλήνων πολιτών, εκτός από την ΤτΕ, που συνεχίζει να κάνει χρυσές δουλειές πουλώντας 700 με 1.000 λίρες κάθε μέρα, πιένες γνωρίζουν και όσοι δραστηριοποιούνται στη «μαύρη αγορά» και στο Internet, καθώς υπολογίζεται ότι δίνουν σχεδόν άλλες τόσες καθημερινά σε ενδιαφερόμενους. Από κοντά και οι έμποροι χρυσού και πολύτιμων λίθων που ξεπουλάνε από σταυρουδάκια και δαχτυλίδια, μέχρι χρυσά ρολόγια και εικόνες σε ανθρώπους που πήραν τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες και τις μετατρέπουν σε κάθε μορφής χρυσαφικό.

Στην αγορά λέγεται ότι οι λίρες νέας κοπής έχουν «εξαφανιστεί», καθώς η ΤτΕ ξεμένει από απόθεμα και αναγκάζεται να βγάζει προς πώληση λίρες παλαιότερης κοπής. Το τελευταίο διάστημα ακούγονται όλο και περισσότερες γκρίνιες από ανθρώπους που πήγαν να πουλήσουν λίρες στην ΤτΕ και οι μισές «κρίθηκαν» λιποβαρείς, με αποτέλεσμα να πληρωθούν 40-50 ευρώ λιγότερα για την κάθε μία.

Η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος πρωτοστατεί στην εκμετάλλευση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Εχοντας την αποκλειστικότητα στην επίσημη διάθεση χρυσών λιρών, χρεώνει πολύ υψηλές προμήθειες για την πώληση μιας χρυσής λίρας. Η ψαλίδα ανάμεσα στην τιμή που αγοράζει η ΤτΕ με αυτή που πουλά ξεπερνά σήμερα τα 45 ευρώ (20%), ενώ η ΤτΕ υποστηρίζει πως διατηρεί ψηλά την ψαλίδα ώστε να αποτρέπει την κερδοσκοπία. Τον Οκτώβριο του 2008 η η διαφορά ανάμεσα στην τιμή αγοράς (157 ευρώ) και της τιμής πώλησης (176 ευρώ) ήταν μόλις 12%.

Η ανοδική πορεία των τιμών της χρυσής λίρας ωστόσο (βλέπε πίνακα), που επηρεάζεται κυρίως από την ισοτιμία του ευρώ και από την τιμή του χρυσού και λιγότερο από το «καπέλο» της ΤτΕ, δείχνει ότι η Κεντρική Τράπεζα σε κάθε περίπτωση επωφελείται της χρυσής μανίας των Ελλήνων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φοροδιαφυγή
Κρίση, λιτότητα ξεσήκωσαν κύμα φορο-καταγγελιών
Eurobank
3 τραπεζοϋπάλληλοι εξαφάνισαν 1 εκατ.
Ελεγκτές
Εφυγαν κι άφησαν πίσω τους συντρίμμια
ΗΠΑ
Χιονοστιβάδα απολύσεων στις ΗΠΑ
Υπουργείο Οικονομίας
500 εκατ. € για δάνεια στους «κομμένους»
Τράπεζα της Ελλάδος
Προβόπουλος: Πρώτες αχτίδες το φθινόπωρο
Δημοσιονομική πολιτική
Κρούγκμαν: Αστήρικτη αριθμητικά η πολιτική της λιτότητας
Χρυσός
Χρυσή αγελάδα, ο φόβος
Ποντάρουν σε πρόσκαιρη μίνι βουτιά
Χρυσή λίρα
Μεγαλώνει η ψαλίδα και η τιμή αγοράς - πώλησης
Τουρισμός
Σωσίβιο στο Διαδίκτυο ψάχνουν οι ξενοδόχοι
Ισοτιμίες
Κίνα: Φθηνό ή ακριβό, το γουάν είναι δικό μας
Τεχνοοικονομικά
Nokia: Ευχαριστούμε την Apple για τον ανταγωνισμό
Το «αφεντικό» δεν... τρελαίνεται πλέον
Κάψτε θερμίδες στον κυβερνοχώρο