Έντυπη Έκδοση

Ποντάρουν σε πρόσκαιρη μίνι βουτιά

Πρόκειται αναμφισβήτητα για τα προεόρτια μιας «χρυσής φούσκας», την οποία όμως δεν έχουμε δει να αναπτύσσεται ακόμη, λένε πολλοί αναλυτές, ενώ κάποιοι προειδοποιούν παράλληλα ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η τιμή του χρυσού θα υποχωρήσει σημαντικά, πριν επανέλθει για να καταγράψει νεότερα υψηλά.

Σύμφωνα με προσεγγίσεις εγχώριων αναλυτών, όπως της ομάδας ανάλυσης eZMarket, ακόμη και αν στο προσεχές διάστημα η τιμή του χρυσού κινηθεί προς τα 1.300 δολάρια η ουγκιά, είναι πολύ πιθανό στη συνέχεια να υποστεί «μίνι κατάρρευση» και να υποχωρήσει από 20% μέχρι και 40% από τα ιστορικά υψηλά του, προς την περιοχή των 1.000 ή 850 δολαρίων μέσα στους επόμενους μήνες.

Αντίστοιχη εκτίμηση διατυπώνει και ο τεχνικός αναλυτής Δ. Γονιδάκης σημειώνοντας πως η μεγάλη συσσώρευση της περιόδου Μαρτίου - Οκτωβρίου 2008 είναι αυτή που έχει οδηγήσει σήμερα τον χρυσό στα επίπεδα των 1.250 δολαρίων. Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο μέσος όρος της ζώνης είναι τα 850 δολάρια και το κέρδος που αποκομίζουν οι επενδυτές από εκεί υπολογίζεται στα 400 δολάρια. Κατά την εκτίμησή του, η περιοχή αυτή των 850 θα είναι και ο στόχος της χρυσής αξίας μετά το «σκάσιμό της».

Σε πρόσφατη ανάλυσή της η Societe Generale εκτίμησε ότι η τιμή του χρυσού θα «πιάσει» τα 1.350 δολάρια κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ για όλο το 2010 περιμένει ότι η μέση τιμή θα διαμορφωθεί στα 1.240 δολάρια η ουγκιά. Η τράπεζα εκτιμά ότι το πολύτιμο μέταλλο θα συνεχίσει να επωφελείται τα επόμενα χρόνια από τις ανησυχίες για το πρόβλημα του χρέους.

Από την πλευρά της η Deutsche Bank σε ανάλυσή της την περασμένη εβδομάδα εκτίμησε ότι στο τέλος του έτους ο χρυσός θα κινηθεί στα 1.400 δολάρια και σε μέσο όρο το 2011 θα παραμείνει πάνω από τα 1.450 δολάρια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Σχετικά θέματα: Χρυσός
Χρυσή αγελάδα, ο φόβος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φοροδιαφυγή
Κρίση, λιτότητα ξεσήκωσαν κύμα φορο-καταγγελιών
Eurobank
3 τραπεζοϋπάλληλοι εξαφάνισαν 1 εκατ.
Ελεγκτές
Εφυγαν κι άφησαν πίσω τους συντρίμμια
ΗΠΑ
Χιονοστιβάδα απολύσεων στις ΗΠΑ
Υπουργείο Οικονομίας
500 εκατ. € για δάνεια στους «κομμένους»
Τράπεζα της Ελλάδος
Προβόπουλος: Πρώτες αχτίδες το φθινόπωρο
Δημοσιονομική πολιτική
Κρούγκμαν: Αστήρικτη αριθμητικά η πολιτική της λιτότητας
Χρυσός
Χρυσή αγελάδα, ο φόβος
Ποντάρουν σε πρόσκαιρη μίνι βουτιά
Χρυσή λίρα
Μεγαλώνει η ψαλίδα και η τιμή αγοράς - πώλησης
Τουρισμός
Σωσίβιο στο Διαδίκτυο ψάχνουν οι ξενοδόχοι
Ισοτιμίες
Κίνα: Φθηνό ή ακριβό, το γουάν είναι δικό μας
Τεχνοοικονομικά
Nokia: Ευχαριστούμε την Apple για τον ανταγωνισμό
Το «αφεντικό» δεν... τρελαίνεται πλέον
Κάψτε θερμίδες στον κυβερνοχώρο