Ελευθεροτυπία - 19/06/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 19 Ιουνίου 2010
ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ G20
Κίνα: Φθηνό ή ακριβό, το γουάν είναι δικό μας
Μην ανακατεύεστε με το γουάν, διαμηνύει η Κίνα στους εταίρους της στο G20.
Την ίδια στιγμή εκδηλώνονται νέες απεργιακές κινητοποιήσεις σε κινεζικά εργοστάσια.
«Το ρέμινμπι (σ.σ. άλλη ονομασία του γουάν) είναι το νόμισμα της Κίνας, δεν πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει να γίνει διεθνής συζήτηση γι' αυτό», δήλωσε ο Κούι Τιανκάι, υφυπουργός Εξωτερικών και εκπρόσωπος της Κίνας στην Ομάδα των 20 πιο Αναπτυγμένων Κρατών του Κόσμου (G20), εν όψει της συνόδου κορυφής του οργανισμού στον Καναδά στις 26-27 του μήνα.
Η κυβέρνηση του Πεκίνου δέχεται πιέσεις από τους εταίρους της, κυρίως τις ΗΠΑ, να προχωρήσει σε ανατίμηση του γουάν ώστε να μειωθεί το τεράστιο αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα. Το θέμα ενδέχεται μάλιστα να μπει στην ατζέντα της συνόδου του G20, γεγονός που προκάλεσε την έντονη κινεζική αντίδραση χθες.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο Ζχανγκ Τάο, επικεφαλής του τμήματος διεθνών υποθέσεων της κεντρικής τράπεζας, τόνισε ότι από όσο γνωρίζει το θέμα του γουάν δεν έχει ποτέ συζητηθεί σε προηγούμενες συνόδου του G20. «Η κινεζική κυβέρνηση θα αποφασίσει για την πολιτική συναλλαγματικών ισοτιμιών με βάση τόσο την εσωτερική όσο και τη διεθνή οικονομική κατάσταση», υποστήριξε ο Ζχανγκ.
«Υποτιμημένο έως 40%»
Η Κίνα έχει διατηρήσει το γουάν ή ρέμινμπι σταθερό στην ισοτιμία των 6,83 ανά δολάριο τα δύο τελευταία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει τους εξαγωγείς της να αντεπεξέλθουν στη διεθνή οικονομική κρίση. Πολλοί Δυτικοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το γουάν είναι υποτιμημένο έως και 40%.
**Εκτός από το γουάν, την Κίνα απασχολεί και το αυξανόμενο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων. Οι αυξανόμενες διεκδικήσεις για αύξηση μισθών θεωρούνται «προεόρτια» του τέλους του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Κίνας ως κέντρου φθηνής εργασίας, παρ' όλο που οι μισθοί αντιστοιχούν μόνο στο 5% του συνολικού εργατικού κόστους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ρόιτερ», ορισμένες επιχειρήσεις ήδη μεταφέρουν την παραγωγή τους σε χώρες ακόμη πιο φθηνές, όπως είναι το Βιετνάμ ή το Μπανγκλαντές.
Στο νέο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων προστέθηκαν από προχθές οι εργαζόμενοι στην Toyoda Gosei, θυγατρική της ιαπωνικής Toyota στην πόλη Τιανζίν στον κινεζικό βορρά. Είναι η δεύτερη απεργία μέσα στην εβδομάδα. Οπως μεταδίδει το «Ρόιτερ», εθεάθησαν μάλιστα αστυνομικοί να εισέρχονται στο εργοστάσιο, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως περιπολικά της αστυνομίας ήταν σταθμευμένα έξω από το εργοστάσιο. Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν και οι εργαζόμενοι στη ζυθοποιία Chongqing, θυγατρική της δανέζικης Carlsberg.