Ελευθεροτυπία - 19/06/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 19 Ιουνίου 2010
Το «αφεντικό» δεν... τρελαίνεται πλέον
Σε... δίαιτα βρίσκονται οι παχιές αγελάδες στην κινητή τηλεφωνία και τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία των εταιρειών στο δεύτερο τρίμηνο οδηγούν -σχεδόν αβίαστα- στο συμπέρασμα ότι φαινόμενα του τύπου «το αφεντικό τρελάθηκε» δεν πρόκειται να επαναληφθούν.
Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε μια πιο συνετή λογική στις επιδοτήσεις και στα εκπτωτικά προγράμματα; Νομοτελειακά προς τα εκεί οδηγούμαστε. Αλλωστε οι καταναλωτές, που έχουν ήδη δεχτεί μειώσεις μισθών και επιδομάτων, απανωτές αυξήσεις στον ΦΠΑ και τους διάφορους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, φαίνεται να γίνονται πολύ πιο συνετοί στη χρήση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Στελέχη των εταιρειών κάνουν λόγο για υποχώρηση των εσόδων τους κατά 15-20% και φως στο τούνελ δεν φαίνεται. Αντίθετα, αυτό που διαφαίνεται είναι πως ο πόλεμος τιμών των τελευταίων μηνών είχε αρχίσει να επιστρέφει ως μπούμερανγκ απειλώντας κερδοφορία αλλά και θέσεις εργασίας. Για την ώρα και με εξαίρεση ένα μικρής έκτασης πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στη Wind στα τέλη του 2009, δεν υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω μειώσεις προσωπικού ούτε στη συγκεκριμένη εταιρεία ούτε και στις άλλες δύο εταιρείες.
Οπως διαπιστώνεται πλέον, τα ελληνικά νοικοκυριά περιορίζουν τις τηλεπικοινωνιακές δαπάνες τους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν άλλες, βασικότερες ανάγκες. Μπορεί να μην επιστρέφουμε στα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν η κινητή τηλεφωνία θεωρούνταν είδος πολυτελείας, αλλά η κάμψη στις δαπάνες είναι σαφής και δεν είναι τυχαίο που και ο ΟΤΕ χαρακτηρίζει το 2010 δύσκολη χρονιά.
Δραστική μείωση των χρεώσεων δεν θα πρέπει να αναμένεται. Αλλωστε, όπως δηκτικά σημειώνουν στελέχη της αγοράς, κάθε φορά που επιβάλλεται μια αξιόλογη μείωση στα τέλη, έρχεται το κράτος και αναπροσαρμόζει τους φόρους, με αποτέλεσμα στο τέλος ο καταναλωτής να μη βλέπει ουσιαστική διαφορά.
Για την ώρα Cosmote, Vodafone και Wind δεν προσανατολίζονται σε αναθεώρηση των επενδυτικών σχεδίων τους, που προβλέπουν τη διάθεση 1,8 δισ. ευρώ ώς το τέλος του 2012. Ωστόσο μέρος αυτών των σχεδίων ενδεχομένως να μείνει στο συρτάρι, εάν (σ.σ. τι εάν, δηλαδή) η κατάσταση δεν βελτιωθεί.