Έντυπη Έκδοση

Το «αφεντικό» δεν... τρελαίνεται πλέον

Σε... δίαιτα βρίσκονται οι παχιές αγελάδες στην κινητή τηλεφωνία και τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία των εταιρειών στο δεύτερο τρίμηνο οδηγούν -σχεδόν αβίαστα- στο συμπέρασμα ότι φαινόμενα του τύπου «το αφεντικό τρελάθηκε» δεν πρόκειται να επαναληφθούν.

Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε μια πιο συνετή λογική στις επιδοτήσεις και στα εκπτωτικά προγράμματα; Νομοτελειακά προς τα εκεί οδηγούμαστε. Αλλωστε οι καταναλωτές, που έχουν ήδη δεχτεί μειώσεις μισθών και επιδομάτων, απανωτές αυξήσεις στον ΦΠΑ και τους διάφορους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, φαίνεται να γίνονται πολύ πιο συνετοί στη χρήση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Στελέχη των εταιρειών κάνουν λόγο για υποχώρηση των εσόδων τους κατά 15-20% και φως στο τούνελ δεν φαίνεται. Αντίθετα, αυτό που διαφαίνεται είναι πως ο πόλεμος τιμών των τελευταίων μηνών είχε αρχίσει να επιστρέφει ως μπούμερανγκ απειλώντας κερδοφορία αλλά και θέσεις εργασίας. Για την ώρα και με εξαίρεση ένα μικρής έκτασης πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στη Wind στα τέλη του 2009, δεν υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω μειώσεις προσωπικού ούτε στη συγκεκριμένη εταιρεία ούτε και στις άλλες δύο εταιρείες.

Οπως διαπιστώνεται πλέον, τα ελληνικά νοικοκυριά περιορίζουν τις τηλεπικοινωνιακές δαπάνες τους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν άλλες, βασικότερες ανάγκες. Μπορεί να μην επιστρέφουμε στα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν η κινητή τηλεφωνία θεωρούνταν είδος πολυτελείας, αλλά η κάμψη στις δαπάνες είναι σαφής και δεν είναι τυχαίο που και ο ΟΤΕ χαρακτηρίζει το 2010 δύσκολη χρονιά.

Δραστική μείωση των χρεώσεων δεν θα πρέπει να αναμένεται. Αλλωστε, όπως δηκτικά σημειώνουν στελέχη της αγοράς, κάθε φορά που επιβάλλεται μια αξιόλογη μείωση στα τέλη, έρχεται το κράτος και αναπροσαρμόζει τους φόρους, με αποτέλεσμα στο τέλος ο καταναλωτής να μη βλέπει ουσιαστική διαφορά.

Για την ώρα Cosmote, Vodafone και Wind δεν προσανατολίζονται σε αναθεώρηση των επενδυτικών σχεδίων τους, που προβλέπουν τη διάθεση 1,8 δισ. ευρώ ώς το τέλος του 2012. Ωστόσο μέρος αυτών των σχεδίων ενδεχομένως να μείνει στο συρτάρι, εάν (σ.σ. τι εάν, δηλαδή) η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Σχετικά θέματα: Τεχνοοικονομικά
Nokia: Ευχαριστούμε την Apple για τον ανταγωνισμό
Κάψτε θερμίδες στον κυβερνοχώρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φοροδιαφυγή
Κρίση, λιτότητα ξεσήκωσαν κύμα φορο-καταγγελιών
Eurobank
3 τραπεζοϋπάλληλοι εξαφάνισαν 1 εκατ.
Ελεγκτές
Εφυγαν κι άφησαν πίσω τους συντρίμμια
ΗΠΑ
Χιονοστιβάδα απολύσεων στις ΗΠΑ
Υπουργείο Οικονομίας
500 εκατ. € για δάνεια στους «κομμένους»
Τράπεζα της Ελλάδος
Προβόπουλος: Πρώτες αχτίδες το φθινόπωρο
Δημοσιονομική πολιτική
Κρούγκμαν: Αστήρικτη αριθμητικά η πολιτική της λιτότητας
Χρυσός
Χρυσή αγελάδα, ο φόβος
Ποντάρουν σε πρόσκαιρη μίνι βουτιά
Χρυσή λίρα
Μεγαλώνει η ψαλίδα και η τιμή αγοράς - πώλησης
Τουρισμός
Σωσίβιο στο Διαδίκτυο ψάχνουν οι ξενοδόχοι
Ισοτιμίες
Κίνα: Φθηνό ή ακριβό, το γουάν είναι δικό μας
Τεχνοοικονομικά
Nokia: Ευχαριστούμε την Apple για τον ανταγωνισμό
Το «αφεντικό» δεν... τρελαίνεται πλέον
Κάψτε θερμίδες στον κυβερνοχώρο