Έντυπη Έκδοση

Ο Παπακωνσταντίνου έφυγε, ο Βενιζέλος ήρθε, το μεσοπρόθεσμο μένει

Ιδια συνταγή με άλλο μάγειρα

Διορθωτικές κινήσεις αναζητεί η κυβέρνηση, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας, ώστε να δείξει ότι ο ανασχηματισμός δεν εξαντλήθηκε στην αλλαγή προσώπων. Ο Ευ. Βενιζέλος «ξαναδιαβάζει» το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για να δει τα περιθώρια αλλαγών, με δεδομένο ότι οι στόχοι έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα και δεν πρόκειται να αλλάξουν. Από το Μαξίμου έχει ξεκινήσει προσπάθεια να μην υπάρξουν νέες διαρροές βουλευτών.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Κυβέρνηση

  • Ζητείται (σχέδιο και) ελπίς
   Η κυβέρνηση σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις σε διοίκηση-παιδεία, ενώ ψάχνει τρόπους για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία Κινήσεις με τις οποίες θα επιχειρηθεί να φανεί ότι ο ανασχηματισμός δεν εξαντλήθηκε στην εναλλαγή προσώπων αναζητούν στην κυβέρνηση.
  • ΓΙΑΤΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΧΡΙΣΕ «ΤΣΑΡΟ» ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ Δαχτυλίδι με αγκάθια
   Υψηλού ρίσκου το στοίχημα του Ευ. Βενιζέλου στο πιο δύσκολο υπουργείο Ακόμη και λίγες μέρες πριν από τον ανασχηματισμό οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ είχαν την αίσθηση ότι είναι πιο πιθανό να μείνει εκτός κυβέρνησης ο Ευ. Βενιζέλος παρά να αναβαθμιστεί. Ολα άλλαξαν μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου την Πέμπτη... «Η χειρότερη δουλειά στον κόσμο σήμερα είναι να είσαι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας». Αυτή είναι η άποψη μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας κι αυτή τη δουλειά ανέλαβε να κάνει ο Ευ. Βενιζέλος. «Ούτε ψύλλος στον κόρφο του» λένε με μπόλικη δόση χαιρεκακίας συνάδελφοί του υπουργοί που το 2007 ήταν απέναντι του στη μάχη της διαδοχής.
  • ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΧΗΜΕΙΑ» ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗ - Π. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟ Οι ταιριαστοί, οι αταίριαστοι και οι καυτοί φάκελοι της νέας κυβέρνησης
   Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των αρμοδιοτήτων για την ενέργεια μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μ. Χρυσοχοΐδη και Γ. Παπακωνσταντίνου Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δημιούργησε, όπως είναι επόμενο, προσδοκίες ότι το κυβερνητικό έργο θα προχωρήσει χωρίς άλλες παραφωνίες και παλινδρομήσεις.
  • Οι τεχνοκράτες που δεν έγιναν υπουργοί
   Η πρόθεση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να συμπεριλάβει στο νέο κυβερνητικό σχήμα τεχνοκράτες δεν τελεσφόρησε.
  • ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΑΝ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ Νέο το πόστο, παλιές οι αμαρτίες
   Τις επόμενες κινήσεις του νέου «τσάρου» της οικονομίας περιμένουν πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν. Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, την Τρίτη τα μεσάνυχτα, είναι εξασφαλισμένη. Ο Γ. Παπανδρέου και η νεοσύστατη κυβέρνησή του θα πάρουν μια ανάσα. Το ερώτημα είναι ποιας διάρκειας θα είναι η φιάλη του οξυγόνου με την οποία θα τους εξοπλίσουν οι 155 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Διότι, ώς την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου, δέκα περίπου «πράσινοι» θεωρούσαν ότι ψήφος εμπιστοσύνης και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου είναι δύο ανεξάρτητα θέματα.
  • Ναι στη νέα κυβέρνηση, ίσως στο Μεσοπρόθεσμο
   Επιμένει στη θέση του ο βουλευτής Κοζάνης, Αλ. Αθανασιάδης, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο εάν δεν αλλάξουν τα σχέδια για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
  • ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ, Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ Απ' τη «διάσπαση» στην αποθέωση!
   Πώς γύρισαν όλα τούμπα στην εκρηκτική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ Το μεσημέρι της Πέμπτης οι περισσότεροι βουλευτές έλεγαν ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει. Λίγες ώρες αργότερα όρθιοι χειροκροτούσαν! Πέμπτη 16 Ιουνίου γύρω στις 12 το μεσημέρι η κατάσταση που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι εκρηκτική.
  • Οι «μασέρ» που μαλάκωσαν τους βουλευτές
   Οι «επίλεκτοι» του Μαξίμου που επιστρατεύτηκαν για να τους πείσουν ώστε να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο Στη διαχείριση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ από το μέγαρο Μαξίμου κρίσιμο ρόλο έχουν οι «μασέρ». Στην ανεπίσημη πολιτική ορολογία μασέρ δεν είναι ο χειρομαλάκτης, όπως είναι κυριολεκτικά η έννοια της λέξης, αλλά ο μαλάκτης πολιτικών απόψεων με σκοπό την κάμψη των αντιρρήσεων.
  • ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Τι δήλωνε ο «τσάρος»
   Ζητούσε εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παραδίδει την «ηλεκτρική καρέκλα» στον Ευ. Βενιζέλο, που επιδιώκει την εκτόνωση της κοινωνικής έντασης. Θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, έγκριση από τη Βουλή κάθε αποκρατικοποίησης ξεχωριστά, ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.
  • Ο ξένος τύπος βλέπει ως κλειδί τον Ευάγγελο Βενιζέλο
   Πώς σχολιάστηκε από τα διεθνή μέσα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Από το BBC μέχρι το Al Jazeera, ο ανασχηματισμός ήταν στο επίκεντρο, με έμφαση στον νέο υπουργό Οικονομίας. Ποτέ άλλοτε ένας ανασχηματισμός ελληνικής κυβέρνησης δεν βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας. Τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους, όπως ήταν φυσικό, στην αλλαγή του υπουργού Οικονομικών.
  • Εφυγε, αλλά όχι για το σπίτι του!
   Ενώ εδώ και ένα χρόνο διατύπωνε αντιρρήσεις για τη λειτουργία της κυβέρνησης, κάποιοι σήμερα μιλούν για αποστασία! Πολλοί έλεγαν ότι θα είναι στην κυβέρνηση.
 • Ευρωζώνη

 • ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

  • ΠΩΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ Το 24ωρο που δεν έφερε συγκυβέρνηση
   Κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν περίμενε ότι ο Γ. Παπανδρέου θα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και από πρωθυπουργός. Το βράδυ της Τρίτης ο Γ. Παπανδρέου συσκεπτόταν επί ώρες με στενούς του συνεργάτες στο Καστρί. Την Τετάρτη το μεσημέρι επισκέφθηκε τον Κ. Παπούλια. Ακολούθησαν οι επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς και οι διαρροές από Μαξίμου και Ν.Δ. για τη σύσταση κυβέρνησης με πρόσωπα κοινής αποδοχής, χωρίς τον Γ. Παπανδρέου... Και το θέμα έκλεισε, ελάχιστες ώρες αργότερα με το βραδινό διάγγελμα του πρωθυπουργού την Τετάρτη, όταν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει μόνος του, με ανασχηματισμό της κυβέρνησής του...
 • Νέα Δημοκρατία

  • ΠΩΣ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ Και θέλει, και δεν θέλει
   «Ζητάμε συνεργασία απ' όλους και στήριξη απ' όλους». Αυτή ήταν η κατάληξη της ομιλίας του προέδρου της Ν.Δ. στην έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.
 • Αριστερά

  • Προεκλογικός πυρετός στην αριστερά
   Η φράση «τρία κόμματα, δύο τακτικές», παράφραση του γνωστού συνθήματος του ΚΚΕ «πέντε κόμματα, δύο πολιτικές», αποτυπώνει πιστά την εικόνα που επικρατεί στην αριστερά μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
 • "Αγανακτισμένοι"

  • ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Αλλαι όμως αι βουλαί της πλατείας
   Ο συναισθηματισμός των πρώτων ημερών στις συνελεύσεις δίνει σταδιακά τη θέση του σε δράση για θεσμικές ανατροπές Τα δακρυγόνα πείσμωσαν τον κόσμο της πλατείας, που ετοιμάζεται για νέες ειρηνικές μάχες κατά του μνημονίου.
  • Η λαϊκή οργή ξεχειλίζει σε όλη τη χώρα
   Εικαστική παρέμβαση των ατόμων που παραμένουν στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Για την Τρίτη, που η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, ανανεώνουν το ραντεβού τους οι «αγανακτισμένοι» όλης της χώρας, οργανώνοντας διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις στις κεντρικές πλατείες.
  • Ο καταιγισμός των χημικών δεν πτόησε τους αγανακτισμένους
   Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα της πλατείας Συντάγματος από τα δακρυγόνα των ΜΑΤ, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα ήταν περισσότερο αγανακτισμένος και εξοργισμένος από κάθε άλλη φορά. «Αυτοί που έφεραν τη χώρα σ' αυτή την κατάσταση δεν μπορούν να τη σώσουν.
 • ΛΑΟΣ

  • Πρόωρες κάλπες βλέπει ο ΛΑΟΣ
   Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δηλώνει πρόθυμος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας. «Η δυναμική αυτού του ανασχηματισμού είναι για δέκα μέρες, καθώς τα σοβαρά ζητήματα για τη χώρα, όπως το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, οι εκτελεστικοί νόμοι, η πίεση των πολιτών και της Ε.Ε. συνεχίζουν να βρίσκονται εδώ».
 • Δημοκρατική Συμμαχία

  • Η ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ «ΠΛΑΤΕΙΕΣ» Αρνητική ψήφος Ντόρας
   Η ΔΗΣΥ δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ τη στάση της για το μεσοπρόθεσμο θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή στα μέσα της εβδομάδας Η υψηλή φορολογία θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση εκτιμούν στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη και γι' αυτό δεν θα ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο. Με τις δημοσκοπήσεις να θέτουν τη Δημοκρατική Συμμαχία εκτός Κοινοβουλίου, η Ντόρα Μπακογιάννη επιχειρεί να παρέμβει στα πολιτικά δρώμενα αλλά και να αποσπάσει κομμάτι ψηφοφόρων από τις πλατείες, μεταβάλλοντας στην πράξη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρνητική την ψήφο της επί του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
 • Συνέντευξη: Ετιέν Μπαλιμπάρ

  • ΕΤΙΕΝ ΜΠΑΛΙΜΠΑΡ (Γάλλος φιλόσοφος) «Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη να λύσει το πρόβλημά της»
   Οπαδός μιας νέας δημοκρατικής Ευρώπης, χτισμένης από τους λαούς και τις ζωντανές δυνάμεις της νεολαίας που αντιτάσσονται στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, της λιτότητας και της κυβέρνησης «ειδημόνων», δηλώνει ο γάλλος φιλόσοφος Ετιέν Μπαλιμπάρ, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.
 • ΥΠΕΞ

  • Το ελληνοϊσραηλινό φλερτ πάει να γίνει δεσμός
   Ο Νετανιάχου με τον Παπανδρέου. Το Τελ Αβίβ ζητά από την Αθήνα να εμποδίσει τα πλοία για τη Γάζα. Το δεύτερο μεγάλο βήμα στη συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, η οποία εγκαινιάστηκε πέρσι από τον Γ. Παπανδρέου και τον Μπ. Νετανιάχου, αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιούλιο, με τη συνεδρίαση στην Ιερουσαλήμ του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.
 • Ανθρώπων έργα & ημέρες

  • Οταν ο ελεγχόμενος είναι και ο ελέγχων!
   ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ τον βίο και την πολιτεία των προσώπων πίσω από τις «τρεις σύγχρονες (αν και... γεννήθηκαν πολλά χρόνια πριν) υπερδυνάμεις» του κόσμου, πολύ λίγα πράγματα ανακαλύπτεις, και ακόμα λιγότερα μαθαίνεις.