Έντυπη Έκδοση

Επί προσωπικού

*ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΜΠΟΥΣ

«3.096 μέρες»

(μετ. Α. Σακκά,

εκδ. Παπαδόπουλος)

------------

Η περιπέτειά της συγκλόνισε όλο τον κόσμο: Θύμα απαγωγής στα δέκα της, έμεινε φυλακισμένη επί οχτώ χρόνια, κι όχι μόνο κατόρθωσε να δραπετεύσει αλλά αναδύθηκε από τον εφιάλτη της πιο δυνατή. Εξίσου συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία της. Παρά τις κακουχίες και τις ταπεινώσεις που υπέστη, βρήκε ένα modus vivendi με τον δράστη, εκμεταλλευόμενη κάθε ρωγμή του ταραγμένου του ψυχισμού. «Ενας άνθρωπος ήταν κι αυτός», γράφει, αρνούμενη να δεχτεί τις απόλυτες διαχωριστικές γραμμές της κοινωνίας ανάμεσα στο Καλό και το Κακό.

*ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

«Μνήμη από μελάνι»

(εκδ. Διόπτρα)

Γραμμένη το '90 και πρωτοδημοσιευμένη το '99 («Η μνήμη επιστρέφει με λαστιχένια πέδιλα»), η αυτοβιογραφία του Βασιλικού μπορεί να κερδίζει αναγνώστες εις το διηνεκές. Από τα νεανικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη μέχρι τη θητεία του στην ΕΡΤ κι από την παρθενική του εμφάνιση στα γράμματα μέχρι τη διεθνή επιτυχία του «Ζ», όλα ξετυλίγονται εδώ αυθόρμητα, συνειρμικά, πότε σε πρώτο πρόσωπο, πότε σε τρίτο, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος της πρόσφατης ιστορίας μας. Στα ατού του βιβλίου τα σχόλια για πλήθος προσωπικοτήτων που γνώρισε ο ίδιος από κοντά: Γκάτσος, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Γκίνσμπεργκ, Καλβίνο, Ντιράς, Μελίνα, Α. Παπανδρέου, Παναγούλης, Φαλάτσι, Καζαντζίδης, Ιόλας, Ειρήνη Παπά...

*ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ

«Από τη ζωή στη λογοτεχνία»

(εκδ. Καστανιώτη)

Συγκεντρώνοντας σ' έναν τόμο άρθρα και ομιλίες της από το 1997 και μετά, η Γαλανάκη δίνει μια γερή γεύση από τη διαδρομή της μεταξύ Ηρακλείου, Πάτρας και Αθήνας, ιστορίας και λογοτεχνίας, Δύσης και Ανατολής. Ποιος τη γαλούχησε με τις αξίες του Διαφωτισμού; Πώς μυήθηκε στα ελληνικά του «Ερωτόκριτου» και στον άγραφο κρητικό πολιτισμό; Πώς έφτασε να κλεφτεί πριν καλά καλά ενηλικιωθεί; Πώς βίωσε την περίοδο της δικτατορίας; Γραμμένα τα περισσότερα μ' εξομολογητική διάθεση, τα κείμενά της αποτίουν φόρο τιμής στους δασκάλους και τους συνοδοιπόρους της σε δύσκολες εποχές, αναδεικνύοντας παράλληλα και τις συγγραφικές της εμμονές.

*ΚΑΡΟΛ ΣΕΪΜΟΥΡ- ΤΖΟΟΥΝΣ

«Επικίνδυνη σχέση»

(μετ. Β. Δέμου,

εκδ. Αγκυρα)

Από την πρώτη τους συνάντηση το καλοκαίρι του 1929 κι επί μισόν αιώνα, ο Ζαν Πολ Σαρτρ και η Σιμόν ντε Μποβουάρ μοιράστηκαν μια έντονη, παθιασμένη, συχνά οδυνηρή και πάντα ελεύθερη σχέση. «Η περιβόητη συμφωνία τους έμελλε ν' αλλάξει το πρότυπο του αξιοπρεπούς γάμου, εισάγοντας την έννοια της ελευθερίας ενός άντρα και μιας γυναίκας που ζουν ως ζευγάρι και συνάπτουν ερωτικές σχέσεις με τρίτα άτομα, χωρίς αυτό να επηρεάζει την αφοσίωση του ενός προς τον άλλο», επισημαίνει η Σέιμουρ-Τζόουνς. Η ογκώδης βιογραφία της, ωστόσο, μάλλον απομυθοποιητικά λειτουργεί για το διάσημο ζεύγος, καθώς το φέρνει στο επίκεντρο ποικίλων δολοπλοκιών και προδοσιών -ερωτικών, κοινωνικών, πολιτικών.

*ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

«Κρυμμένο στο Αιγαίο»

(εκδ. Πατάκη)

Το όνομα Μιχάλης Κουτλάκης σε κάποιον που δεν έχει σχέση με την Κάσο δεν λέει τίποτα. Διαβάζοντας όμως κανείς το σύντομο βίο του (1922-1944), αντιλαμβάνεται γιατί άξιζε να γραφτεί ένα βιβλίο γι' αυτόν. Γόνος ευκατάστατης οικογένειας, γεννήθηκε και πέθανε ως ιταλός πολίτης του Αιγαίου. Κατατάχτηκε όμως κρυφά ως εθελοντής στον πόλεμο του '40, συνελήφθη έπειτα στο νησί από «μιλημένους» ιταλούς στρατιώτες, κι έπρεπε να περάσουν εδβομήντα χρόνια για να μάθουν οι δικοί του ότι κατόρθωσε να δραπετεύσει, να ενωθεί με τους αντάρτες και ν' αφήσει την τελευταία του πνοή σε βουνοκορφή της Φωκίδας απ' τα πυρά των Γερμανών. Ηταν ένα παλικαράκι που τα είχε όλα, αλλά διάλεξε να παλέψει για ένα ιδανικό.

*ΒΑΝΑ ΚΑΙ ΜΙΧΑΕΛ ΜΠΟΥΣΕ

«Ανέκδοτες επιστολές της Βασίλισσας Αμαλίας στον πατέρα της, 1836-1853»

(εκδ. Εστία)

Πραγματικό «περιβόλι» για τους ιστορικούς οι επιστολές αυτές, καθώς περιγράφουν λεπτομερώς μια σειρά από πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές κρίσεις που ταλάνισαν το νεαρό κρατίδιο της Ελλάδας επί Οθωνα και υπό την ασφυκτική πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων. Τα γράμματα της Αμαλίας προς τον «αγγελικό πατέρα» της αποτελούν και για τους... κοινούς θνητούς ένα γοητευτικό ανάγνωσμα, σφραγισμένο από την ευφυΐα, την ειλικρίνεια και τον αυθορμητισμό της, κάτι ανάμεσα σε ημερολόγιο και χρονικό, με διεξοδικές περιγραφές του παλατιού και του Εθνικού Κήπου, όσο διαμορφωνόταν, με ενθουσιώδεις εντυπώσεις από τις ομορφιές της ελληνικής φύσης και με σπαρταριστά σχόλια για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

*ΑΡΙΑΝ ΜΝΟΥΣΚΙΝ

«Η τέχνη του τώρα»

(μετ. Γ. Βουδικλάρης,

εκδ. Κοάν)

Και πώς δεν την έχουν χαρακτηρίσει! Βασίλισσα, λέαινα, ιέρεια, γυναίκα-τύραννο, Πασιονάρια... Γεγονός είναι πως εδώ και μισό αιώνα η Μνουσκίν καθοδηγεί με πάθος και χωρίς συμβιβασμούς το «Θέατρο του Ηλιου», οι παραστάσεις του οποίου, τροφοδοτημένες από παραδόσεις αλλά σε ανοιχτή επικοινωνία με το σήμερα, ενσαρκώνουν μια μοναδική πνευματική περιπέτεια. Ο τόμος περιλαμβάνει σειρά συζητήσεων της ίδιας με τη γαλλίδα δημοσιογράφο Φαμπιέν Πασκό μεταξύ 2002 -2004, οι οποίες ανατρέχουν τόσο στην προσωπική της διαδρομή όσο και στην ιστορία του κοινοβιακού αυτού θιάσου που μόλις εμφανίστηκε στο Ελληνικό Φεστιβάλ με τους «Ναυαγούς της τρελής ελπίδας».

*ΛΙΝΤΕ ΖΑΜΠΕΡ

«Φρίντα Κάλο»

(μετ. Σ. Παπαδάκη,

εκδ. Μελάνι)

Μια νέα βιογραφία για την περίφημη Μεξικάνα, η ζωγραφική της οποίας ήταν «σαν κορδέλα τυλιγμένη γύρω από μια βόμβα», κατά τον Μπρετόν. Η γερμανίδα ψυχαναλύτρια που την υπογράφει αρνείται να υιοθετήσει τις μονοδιάστατες ερμηνείες του έργου της Κάλο από το φεμινιστικό κίνημα (θεωρήθηκε ο δημιουργικός καρπός) μιας πολύ βασανισμένης γυναίκας). Γι' αυτό κι εστιάζει στη στενή της σχέση με το μεξικανικό πολιτισμό, την πίστη της σε πολιτικές λύσεις που ξεκινούν από αισθήματα συλλογικότητας, τις έμμονες ιδέες και τα όρια που προσπάθησε να ξεπεράσει μέσω της τέχνης, και τις συνθήκες μέσα στις οποίες εξελίχθηκε και διακρίθηκε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Καταφύγιο στα βιβλία
Κρίσεις για την κρίση
Ιστορίες έρωτα και εξουσίας
Αγκαλιά με τον δολοφόνο
Τα παιδία διαβάζει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Το κράτος κάνει φάλτσα
Πάθη και λάθη στη σκηνή...
Το αύριο των ορχηστρών
Φεστιβάλ Αθηνών
Χριστός πάσχων
Θέατρο
Υπόθεση εργασίας
Κριτική βιβλίου
Καταφύγιο στα βιβλία
Κρίσεις για την κρίση
Ιστορίες έρωτα και εξουσίας
Αγκαλιά με τον δολοφόνο
Επί προσωπικού
Τα παιδία διαβάζει