Έντυπη Έκδοση

Το «κρυφτούλι» με τα αντιβιοτικά στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης

Επιστημονικές διαμάχες για την ανεξέλεγκτη χρήση τους με στόχο την αύξηση του σωματικού βάρους των παραγωγικών ζώων. Τι ισχύει στη χώρα μας

Το νέο στέλεχος του Ε. coli έχει προκαλέσει έντονη διάσταση απόψεων μεταξύ των μικροβιολόγων. Από τη μια είναι εκείνοι που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις τροφές και τα αντιβιοτικά που δίνονται στα ζώα ώστε να γίνονται περισσότερο παραγωγικά. Και από την άλλη βρίσκονται οι ειδικοί που εμπλέκονται με την κτηνοτροφία και δείχνουν αλλού τον «ένοχο».

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση σε αντιβιοτικά από τους παραγωγούς κτηνοτρόφους. Βέβαια, ειδικά για τη χώρα μας μπορεί να έχει θεσπιστεί νόμος που απαγορεύει τη χρήση αντιβιοτικών για αύξηση του σωματικού βάρους των παραγωγικών ζώων, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για θεραπευτικούς λόγους. Από τη στιγμή, όμως, που ένας παραγωγός μπορεί να προμηθευθεί από μόνος του όποιο αντιβιοτικό θέλει, μάλλον ο νόμος είναι αδύναμος στην εφαρμογή του.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Γ. Ι. Αρσένος είναι απόλυτος: «Υπάρχουν κατηγορίες ζώων που σε ολόκληρη την παραγωγική ζωή τους δεν λαμβάνουν αντιβιοτικά, όπως για παράδειγμα τα αρνιά και τα κατσίκια». Ο καθηγητής θεωρεί πως η χορήγηση των αντιβιοτικών είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας στις εκτροφές και διαβεβαιώνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν γίνεται υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα».

Το επιχείρημά του έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πεποίθηση που υπάρχει σε μια άλλη κατηγορία επιστημόνων, ανάμεσά τους και όσοι εκπροσωπούν τον τομέα της μικροβιολογίας. Χαρακτηριστική η έρευνα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι βακτηρίδια που ισχυροποιήθηκαν από τη χρήση αντιβιοτικών απειλούν την υγεία μας. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου, πάρθηκαν δείγματα κρέατος ή προϊόντων κρέατος από εστιατόρια, σουπερ μάρκετ και κρεοπωλεία της βόρειας Ελλάδας.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε σε αμερικανικό περιοδικό πριν από μερικούς μήνες, περιγράφει μια ζοφερή πραγματικότητα. Η υπεύθυνη της έρευνας, Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, επίκουρος καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δηλώνει στην «Κ.Ε.»: «Στην Ελλάδα μπορεί να έχουμε μια ωραία νομοθεσία, το θέμα όμως είναι ότι δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της δημόσιας υγείας χωλαίνουν». Στην ερώτηση αν και πώς μπορεί να προστατευθεί ο καταναλωτής, η καθηγήτρια είναι απόλυτη: «Ο καταναλωτής δεν μπορεί να προστατευθεί από τα κατάλοιπα φαρμακευτικών αγωγών ή χημικών ουσιών. Δεν είναι όπως συμβαίνει με τους μικροοργανισμούς, οι οποίοι εξαφανίζονται με το βράσιμο ή το ψήσιμο». Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει με το γάλα, καθώς το γάλα ελέγχεται για αντιβιοτικά πριν μπει στη γραμμή παραγωγής.

Αυτό που αντιτείνει ο καθηγητής Γ. Ι. Αρσένος είναι πως πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχει πρωτογενές γενεσιουργό αίτιο σε επίπεδο εκτροφής ή πρόκειται για επιμολύνσεις στην πορεία του προϊόντος. «Το επίπεδο της παραγωγής σήμερα και οι πιέσεις από τη διεθνοποίηση του εμπορίου δεν αφήνουν περιθώρια για τη δράση "επιτήδειων" και "ασυνείδητων" όπως αναφέρεται από πολλούς που βάλλουν κατά της ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων ζωικής προέλευσης χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να έχουν επισκεφθεί οι ίδιοι έστω μία κτηνοτροφική μονάδα» υποστηρίζει ο Γ. Ι. Αρσένος.

Ρωτήσαμε σχετικά την κυρία Παπαδοπούλου και μας απάντησε πολύ απλά πως: «Εγώ αυτό που βρήκα ήταν κατάλοιπα φαρμακευτικών αγωγών σε κρέατα που ήταν στο εμπόριο».

Ενδιαφέρον, όμως, έχει και το παρασκήνιο μετά τη δημοσίευση της επίμαχης έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε σε ένα από τα πλέον κορυφαία αμερικανικά περιοδικά. Τη δημοσίευση ακολούθησε ένα οργισμένο τηλεφώνημα από υπάλληλο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ζήτησε από την Χ. Παπαδοπούλου να του πει πού βρήκε τα αντιβιοτικά! Απαντά η ίδια: «Μα εγώ δεν έψαξα αντιβιοτικά, τις αντοχές έλεγξα». Και αναρωτιόμαστε: αν οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιούν ελέγχους, γιατί δεν τους αναρτούν on line μαζί με τα αποτελέσματά τους όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες;

Οπως και να 'χει, αυτό που προκύπτει από την έρευνα του θέματος είναι ότι η χώρα μας, με τη μη εφαρμογή των νόμων, τους μη επαρκείς ελέγχους ή τους ελέγχους που αμφισβητούνται σε επιστημονικό επίπεδο έχει καταφέρει αυτή την στιγμή να πλήξει από μόνη της την πλέον σημαντική της βιομηχανία, που είναι η κτηνοτροφία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γ. Ι. Αρσένο, η χώρα μας εισάγει σχεδόν πάνω από το μισό του ποσοστού των τροφίμων που καταναλώνει, αν εξαιρέσουμε τα προϊόντα της πτηνοτροφίας και το αιγοπρόβειο γάλα. Διαθέτει ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής της κτηνοτροφίας στη συνολική αξία της γεωργικής παραγωγής, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ε.Ε. «Στην παρούσα οικονομική συγκυρία, η κτηνοτροφία θα μπορούσε να αποτελέσει φλέβα χρυσού για την οικονομία μας» σχολιάζει ο καθηγητής.

«Την τελευταία δεκαετία, παρατηρούμε μια συρρίκνωση της παρουσίας εγχώριων κτηνοτροφικών προϊόντων στην ελληνική αγορά. Αν και έπρεπε να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών προϊόντων ζωικής προέλευσης υποστηρίζοντας την παραγωγή και ενισχύοντας τον εξαγωγικό προσανατολισμό της, εντούτοις, διαπιστώνεται ότι η εγχώρια κτηνοτροφική παραγωγή απαξιώνεται, η εμπορικότητα των εγχώριων προϊόντων περιορίζεται με θεσμικές παρεμβάσεις και "καταδικαστικές" έρευνες και ενισχύονται οι εισαγωγές από εταιρείες με μονοπωλιακές ορέξεις» δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο Γ. Ι. Αρσένος. Καταλήγει μάλιστα λέγοντας πως: «Αν στοχεύαμε στην αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής για κάλυψη των εθνικών αναγκών, τότε θα εξοικονομούσαμε μερικά δισ. ευρώ σε ετήσια βάση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διατροφή και Διαιτολογία
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Σχετικά θέματα: Διατροφικές επιδημίες
Οι «ένοχες» πηγές των διατροφικών επιδημιών
Τι δείχνει η διεθνής βιβλιογραφία
Για το ίδιο θέμα
Οι «ένοχες» πηγές των διατροφικών επιδημιών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πανελλαδικές
Το έξυπνο μηχανογραφικό
Διατροφικές επιδημίες
Οι «ένοχες» πηγές των διατροφικών επιδημιών
Το «κρυφτούλι» με τα αντιβιοτικά στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης
Τι δείχνει η διεθνής βιβλιογραφία
Συνέντευξη: Γιώργος Χρόνης
«Ξεπουλούν σε ιδιώτες τα φιλέτα της έρευνας»
Μήνυμα αλληλεγγύης
Μάθημα 1ο: Το εμείς πάνω απ' το εγώ
Ερημοποίηση
Χάνει έδαφος η Ελλάδα!
Ναρκωτικά
ΕΛ.ΑΣ. Ελλήνων μη εξαρτημένων
ΕΣΥ
Λιγότεροι στα επείγοντα, περισσότεροι στις κλίνες
Η μετάφραση που σώζει ζωές
Βιοτεχνολογία
Μια έκθεση που διχάζει
Άλλες ειδήσεις
Διευκρινίσεις από τη Μονή Ξηροποτάμου