Έντυπη Έκδοση

Ευρω-χαλινάρι στις τράπεζες

ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΤΟΞΙΚΩΝ - ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ

ΤΑ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ στον τραπεζικό τομέα αναμένεται να φέρει σχέδιο της Κομισιόν σύμφωνα με το όσες τράπεζες κάνουν χρήση των πακέτων βοηθείας από την Ε.Ε. ενδέχεται να προβούν σε αποεπενδύσεις και μειώσεις των δραστηριοτήτων τους εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Φαίνεται πως η Κομισιόν προσπαθεί να βάλει χαλινάρι στις τράπεζες υπό τον φόβο νέας αναταραχής στον χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς οι τελευταίες ενδείξεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι προβληματικές τράπεζες (με τοξικά στους ισολογισμούς τους) είναι περισσότερες από το αναμενόμενο και ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει νέα αναταραχή στις χρηματαγορές τους επόμενους μήνες. Ετσι, στις 23 Ιουλίου η επίτροπος ανταγωνισμού Νέλι Κρους, αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο, οι τράπεζες που λαβάνουν χρηματική βοήθεια, μπαίνουν και σε καθεστώς ιδιότυπης παρακολουθήσης αν και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποιο όργανο θα είναι υπεύθυνο να παίρνει τις αποφάσεις και να δίνει τις εντολές για τις απο-επενδύσεις. Εικάζεται πως τα υπό σύσταση όργανα εποπτείας, μετά και την έγκριση της έκθεσης Λαροζιέρ, θα παίζουν το ρόλο του ρυθμιστή και θα δίνουν τις εντολές, κάτι που απευχόταν η Βρετανία, η οποία ζήτησε να εξαιρεθεί από την οδηγία αυτή.

Σύμφωνα με διαρροές του προσχεδίου, η προσπάθεια είναι στο πλαίσιο τραπεζικής αναδιοργάνωσης αλλά και της λογικής ότι «τα χρήματα των φορολογουμένων που τροφοδότησαν τα πακέτα στήριξης δεν πρέπει να πάνε χαμένα». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά παράγοντας της Κομισιόν, «πρέπει να βρεθεί ξεκάθαρη φόρμουλα ώστε να διαπιστωθεί όχι μόνο ότι η στήριξη που έλαβαν οι τράπεζες χρησιμοποιήθηκε σωστά, αλλά και ότι οι τραπεζικοί ισολογισμοί θα παραμείνουν υγιείς μακροπρόθεσμα».

Εξυγίανση

Ετσι, το σχέδιο αναμένεται να προβλέπει ότι οι τράπεζες που έλαβαν τη βοήθεια πιθανόν να υποχρεωθούν να πωλήσουν ενεργητικά και να συρρικνώσουν τη γεωγραφική και κλαδική τους επέκταση. Επίσης, πρέπει να είναι έτοιμες να «ξεφορτωθούν» χαρτοφυλάκια πελατών, επιχειρησιακές μονάδες αλλά και να αποχωρήσουν από θυγατρικές ή βραχίονές τους, όταν κριθεί από την εποπτική αρχή ότι η επέκταση κάποιας τράπεζας θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία της αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά. Στις τράπεζες θα δίνεται περίοδος 5 ετών για να προσαρμοστούν στις αποφάσεις.

Πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδας απέφυγαν να σχολιάσουν τις επιπτώσεις που θα έχει η οδηγία αυτή στις ελληνικές τράπεζες που έκαναν χρήση των πακέτων στήριξης, λέγοντας απλά «θα δούμε όταν εφαρμοστεί η οδηγία».

Ο θόρυβος που ξέσπασε για τα κρυμμένα τοξικά και η «αθόρυβη» έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι τα «βλαστάρια» δεν είναι τόσο πράσινα όσο αναμενόταν, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, ώθησαν την Βρετανία να δημιουργήσει μπλοκ χωρών που ζητούν από την Ε.Ε. να χαλαρώσει τους κανόνες κρατικοποίησης τραπεζών που είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η κίνηση αυτή δημιούργησε νέους προβληματισμούς στην Κομισιόν, που σπεύδει να προωθήσει μια άλλη οδηγία η οποία θα θέτει κοινούς κανόνες σε όλες τις χώρες-μέλη για τις κρατικοποιήσεις τραπεζών, φοβούμενη αλαλούμ κινήσεων.

Εν τω μεταξύ, τα νέα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι επίσης αντικρουόμενα. Την ώρα που η πολιτική ηγεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθεί να ανατρέψει το κλίμα δυσπιστίας της αγοράς, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), φοβάται ότι άλλες 500 τράπεζες μπορεί να καταρρεύσουν το επόμενο διάστημα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κομισιόν
Ευρω-χαλινάρι στις τράπεζες
Στοιχεία ΕΚΤ
Οι ελληνικές τράπεζες μας χρεώνουν με το παραπάνω
Οικονομικό επιτελείο
Τα αδιέξοδα των άδειων ταμείων
Έκτακτη εισφορά
Πληρώστε τώρα, προσφύγετε μετά
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Με ρυθμό χελώνας η απελευθέρωση υπηρεσιών
Στεγαστικά δάνεια
Ποια επιλογή σάς ταιριάζει
Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Θεμάτων της Κομισιόν
Βόμβα μεγατόνων το εξωτερικό χρέος
ΗΠΑ
Με υποσχετικές πληρώνει τα χρέη η Καλιφόρνια
Τουρκία
Τουρκικά παζάρια με λεφτά του ΔΝΤ
Βουλγαρία
Μία από τα ίδια
Επιχειρήσεις
Από το χονδρεμπόριο στη λιανική
Open Coffee
Καφεδάκι και business deals
Συνέντευξη: Νικήτας Κωνσταντέλλος
Η επέκταση στα Βαλκάνια έφερε έσοδα
Ημιυπαίθριοι χώροι
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ημιυπαίθριων
«Να πληρώσω ή όχι;»
Συγχωροχάρτι στους ασυνεπείς
Αλαλούμ στην πολυκατοικία
Ακτοπλοϊα
Τα εξοχικά αύξησαν την κίνηση
Ισχυροί και περιφερειακοί παίκτες
Η ήττα της Σαμοθράκης
Ανταγωνισμός και τιμές
Δρομολογούν νέα κέρδη οι εταιρείες
Συνέντευξη: Πάτρικ Βόλερ
«Δανειακές εγγυήσεις για μικρομεσαίους»
Χρηματοδότηση
Χρήμα μόνο για τους μεγάλους
Χρηματιστήριο Αθηνών
Πώς ξεκόλλησε η αγορά
Ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Σίτι
Τράπεζες
Ξεπερνούν το βαρίδι των αυξήσεων κεφαλαίου
Βγενόπουλος - Ορφανίδης
Η κόντρα και οι έλεγχοι
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη