Έντυπη Έκδοση

Ποια επιλογή σάς ταιριάζει

ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟΥ Ή ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ

ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ επιτόκιο με υψηλό spread ή ακριβό σταθερό επιτόκιο; Το μη χείρον καλούνται αυτή την περίοδο να επιλέξουν όσοι προσέρχονται -έστω και διστακτικά- στις τράπεζες για την εκταμίευση νέου στεγαστικού δανείου.

Η τελική επιλογή δεν είναι εύκολη, καθώς τα μηνύματα με τα οποία βομβαρδίζονται οι υποψήφιοι δανειολήπτες είναι αντιφατικά. Από τη μία προαναγγέλλεται αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων (ενδεχομένως και απότομη) με το που θα τελειώσει η κρίση, κάτι που από τους περισσότερους αναλυτές τοποθετείται χρονικά εντός του 2010.

Από την άλλη, όμως, οι τράπεζες εμφανίζονται εξαιρετικά διστακτικές στο να μειώσουν τα σταθερά επιτόκια, τα οποία, παρά τις όποιες προσφορές, παραμένουν σε επίπεδα άνω του 5% (ειδικά αν η διάρκειά τους υπερβαίνει τα 3 χρόνια).

Οσοι εκταμίευσαν στεγαστικό δάνειο τις τελευταίες εβδομάδες (οι χορηγήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν περιοριστεί στα 200 εκατ. ευρώ το μήνα) έχουν δύο επιλογές:

**Το κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το euribor τριμήνου και προσαυξημένο με ένα περιθώριο κέρδους το οποίο κυμαίνεται από 1,8% και σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει στο 3%. «Για να εξασφαλίσεις spread χαμηλότερο του 1,8% πρέπει να ζητήσεις δάνειο που να αντιστοιχεί στο 60% της αξίας του ακινήτου», αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος. Με το euribor τριμήνου να διαμορφώνεται αυτή την περίοδο κοντά στο 1%, το τελικό κόστος για τον δανειολήπτη κυμαίνεται στο 2,8-3,5%. Λόγω κρίσης το euribor έχει περιοριστεί πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο ιστορικά.

Οι πιθανότητες να ακολουθήσει ανοδική πορεία, ειδικά μετά το πρώτο εξάμηνο του 2010, είναι αυξημένες. Το ερώτημα, όμως, στο οποίο πρέπει να απαντήσει ο δανειολήπτης έχει να κάνει με την έκταση αυτής της αύξησης. Τα υψηλότερα επίπεδα (άνω του 5%), το euribor τα κατέγραψε το 2008, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση. Αν επαναληφθεί η ιστορία, ο δανειολήπτης με το κυμαινόμενο επιτόκιο θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα τελικό επιτόκιο της τάξεως του 7-8%.

**Τις τελευταίες ημέρες οι τράπεζες άρχισαν να ανακοινώνουν «προσφορές» στα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο. Βέβαια, τα τελικά επιτόκια δεν έχουν καμία σχέση με τις προσφορές του πρόσφατου παρελθόντος. Το σταθερό επιτόκιο για τρία χρόνια κοστίζει γύρω στο 4,3%-4,8%, ενώ το σταθερό 5ετίας ανεβαίνει στο 5-5,5%. Τα σταθερά επιτόκια έχουν και τα γνωστά... ελαττώματα: σε περίπτωση πρόωρης εξόφλησης (μερικής ή ολικής) επιβάλλεται ποινή, ενώ η μετατροπή του επιτοκίου από σταθερό σε κυμαινόμενο κοστίζει. Το αντίστροφο, δηλαδή η μετατροπή του επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό, γίνεται δωρεάν.

Προς το παρόν η συντριπτική πλειονότητα όσων φτάνουν στο να εκταμιεύσουν ένα στεγαστικό δάνειο (είτε για να αναχρηματοδοτήσουν παλαιότερη οφειλή είτε για να αγοράσουν κάποιο ακίνητο) προτιμούν το κυμαινόμενο επιτόκιο και επωμίζονται το ρίσκο που αυτό συνεπάγεται. Το αν θα δικαιωθούν θα εξαρτηθεί:

*Από το πότε θα ξεκινήσει η άνοδος των επιτοκίων και από το πότε θα κορυφωθεί.

*Από τη χρονική διάρκεια κατά την οποία θα παραμείνουν υψηλά τα επιτόκια. Οσο μεγαλύτερη θα είναι αυτή η διάρκεια, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση.

Οποιος επιλέξει αυτή τη στιγμή να πάρει κυμαινόμενο επιτόκιο, τον πρώτο χρόνο -εκτός συνταρακτικού απροόπτου- θα χαρεί. Τον δεύτερο όμως; Τον τρίτο; Οι προβλέψεις για την μελλοντική πορεία των επιτοκίων δεν είναι καθόλου εύκολες. Μόνο με... ασκήσεις επί χάρτου μπορεί κάποιος να δώσει μια πειστικότερη απάντηση στο ερώτημα «σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο».

Πάντως, από την εμπειρία των τελευταίων ετών έχουν προκύψει τα ακόλουθα συμπεράσματα:

*Οσο μεγαλύτερο είναι το spread που θα φορτωθεί ο δανειολήπτης τόσο πιο επικίνδυνο γίνεται το δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο (στην αγορά υπάρχουν αυτή τη στιγμή spread ακόμη και τριών μονάδων).

*Οσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του σταθερού επιτοκίου τόσο δυσκολότερες γίνονται οι προβλέψεις. Στο πρόσφατο παρελθόν δάνεια με σταθερό επιτόκιο 5 ή 7 ετών εγκλώβισαν τους συνδρομητές σε υψηλές δόσεις.

*Τα σταθερά επιτόκια μικρής διάρκειας μπορεί να αποδειχτούν ασύμφορα σε αυτή τη συγκυρία, καθώς παραμένουν ακριβά.

www.enet.gr/portofoli

Το πορτοφόλι μου

Κάθε δανειολήπτης θέλει να καταστρώσει τα δικά του σενάρια ανάλογα με το ύψος του δανείου που θέλει να πάρει αλλά και τη διάρκεια αποπληρωμής.

Το ηλεκτρονικό εργαλείο που δημοσιεύεται στη διεύθυνση http://www.enet.gr/portofoli, προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.

Ο δανειολήπτης μπορεί να συγκρίνει ένα στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου με ένα αντίστοιχο με κυμαινόμενο επιτόκιο. Το εργαλείο θα «απαντήσει» στο ερώτημα ποιο δάνειο θα αποδειχθεί ασύμφορο και κάτω από ποιες προϋποθέσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιτόκια
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κομισιόν
Ευρω-χαλινάρι στις τράπεζες
Στοιχεία ΕΚΤ
Οι ελληνικές τράπεζες μας χρεώνουν με το παραπάνω
Οικονομικό επιτελείο
Τα αδιέξοδα των άδειων ταμείων
Έκτακτη εισφορά
Πληρώστε τώρα, προσφύγετε μετά
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Με ρυθμό χελώνας η απελευθέρωση υπηρεσιών
Στεγαστικά δάνεια
Ποια επιλογή σάς ταιριάζει
Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Θεμάτων της Κομισιόν
Βόμβα μεγατόνων το εξωτερικό χρέος
ΗΠΑ
Με υποσχετικές πληρώνει τα χρέη η Καλιφόρνια
Τουρκία
Τουρκικά παζάρια με λεφτά του ΔΝΤ
Βουλγαρία
Μία από τα ίδια
Επιχειρήσεις
Από το χονδρεμπόριο στη λιανική
Open Coffee
Καφεδάκι και business deals
Συνέντευξη: Νικήτας Κωνσταντέλλος
Η επέκταση στα Βαλκάνια έφερε έσοδα
Ημιυπαίθριοι χώροι
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ημιυπαίθριων
«Να πληρώσω ή όχι;»
Συγχωροχάρτι στους ασυνεπείς
Αλαλούμ στην πολυκατοικία
Ακτοπλοϊα
Τα εξοχικά αύξησαν την κίνηση
Ισχυροί και περιφερειακοί παίκτες
Η ήττα της Σαμοθράκης
Ανταγωνισμός και τιμές
Δρομολογούν νέα κέρδη οι εταιρείες
Συνέντευξη: Πάτρικ Βόλερ
«Δανειακές εγγυήσεις για μικρομεσαίους»
Χρηματοδότηση
Χρήμα μόνο για τους μεγάλους
Χρηματιστήριο Αθηνών
Πώς ξεκόλλησε η αγορά
Ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Σίτι
Τράπεζες
Ξεπερνούν το βαρίδι των αυξήσεων κεφαλαίου
Βγενόπουλος - Ορφανίδης
Η κόντρα και οι έλεγχοι
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη