Έντυπη Έκδοση

Βόμβα μεγατόνων το εξωτερικό χρέος

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ, ΕΝΩ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΣΥΓΚΛΙΣΗ

ΕΝΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ πρόβλημα στο εξωτερικό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, αντιμετωπίζει η Ελλάδα το οποίο θέτει, εν μέσω κρίσης, σε κίνδυνο την ανάπτυξη, απομακρύνει την πραγματική σύγκλιση, αλλά και ίσως να απαιτήσει για πολλά χρόνια «προσαρμογές».

Αυτό αναφέρεται σε έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Θεμάτων της Κομισιόν ειδικά για την χώρα μας.

Στην έκθεση που συντάχθηκε από τους αναλυτές της Επιτροπής Γιώργο Μοσχόβη και Ματέο Κάπο Σερβέρα, εξηγείται ότι τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας μοιράζονται τις ευθύνες για την επιδείνωση της δυνατότητας καθαρού δανεισμού της χώρας.

*Στον ιδιωτικό τομέα η επιδείνωση της δανειακής θέσης της ελληνικής οικονομίας αντανακλάται στο αυξανόμενο χάσμα μεταξύ της αποταμίευσης και των επενδύσεων. Προκύπτει τόσο από την αύξηση των επενδύσεων όσο και από τη μείωση των αποταμιεύσεων (ο καθαρός δανεισμός στο σύνολο της οικονομίας, αν αφαιρεθούν οι αποταμιεύσεις, εκτοξεύθηκε στο 12% του ΑΕΠ το 2007 και πέρυσι βρέθηκε στο 11%).

*Στο Δημόσιο τα πράγματα είναι χειρότερα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διόγκωση των ελλειμμάτων τα χρόνια που προηγήθηκαν (στο 5% του ΑΕΠ το 2008) σε συνδυασμό με τις «κάτω από το τραπέζι» αυξήσεις του χρέους (αφανές έλλειμμα, όπως δαπάνες για εξοπλισμούς, ΔΕΚΟ, ταμεία κ.λπ.) συνέβαλαν στη συσσώρευση του δημόσιου χρέους, το οποίο το 2008 έφτασε στο 97,7% του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε.

Οπως αναφέρεται, «η διεύρυνση των εξωτερικών ανισορροπιών οδήγησε στη συσσώρευση ενός μεγάλου εξωτερικού χρέους» που «αυξάνει τον κίνδυνο για την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και θέτει σε κίνδυνο την πραγματική σύγκλιση». Επιπλέον, «ο ρυθμός συσσώρευσης του εξωτερικού χρέους μπορεί να μην είναι βιώσιμος σε μακροπρόθεσμη βάση και πρέπει το πρόβλημα να διορθωθεί με κατάλληλες μακροοικονομικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις».

Σύμφωνα με την έκθεση, στην παρούσα συγκυρία, απαιτείται το κατάλληλο μείγμα μακροοικονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των παραγόντων που ενισχύουν τις εξωτερικές ανισορροπίες στην Ελλάδα.

Οι ερευνητές προτείνουν:

*Να δοθεί έμφαση στις πολιτικές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των δυσκαμψιών στην αγορά προϊόντων και εργασίας και στην προώθηση της καινοτομίας με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας (επιδεινώθηκε κατά 13% από το 1997 μέχρι σήμερα).

*Η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας χαρακτηρίζεται «υγιής», αλλά παρατηρείται ταχύτερη αύξηση του κόστους εργασίας σε σχέση με την Ε.Ε. που είναι ο κύρος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, δυσχεραίνοντας την ανταγωνιστική θέση της χώρας.

*Θεωρείται αναγκαία η «συνετή δημοσιονομική πολιτική» με σκοπό να εξασφαλιστεί η εξυγίανση των μεγεθών προς μια ισορροπημένη θέση (μηδενισμός ελλείμματος), μαζί με μέτρα για τον έλεγχο των τρεχουσών και πρωτογενών δαπανών (π.χ. μισθοί, λειτουργικά έξοδα) και την πρόληψη μιας... σπάταλης σε σχέση με την παρούσα συγκυρία συμπεριφοράς του δημόσιου τομέα.

*Προτείνονται πολιτικές για τη βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των φόρων και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης που θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα, διοχετεύοντας το περίσσευμα προς επενδύσεις στη γνώση, στο ανθρώπινο και φυσικό κεφάλαιο.

Εκτιμάται τέλος ότι οι παραπάνω παρεμβάσεις θα αυξήσουν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, και την ελκυστικότητα για άμεσες παραγωγικές επενδύσεις σε μακροπρόθεσμη βάση που τώρα αποστρέφονται την Ελλάδα (περιορίστηκαν μόνο στο 1,25% του ΑΕΠ το 2008).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κομισιόν
Ευρω-χαλινάρι στις τράπεζες
Στοιχεία ΕΚΤ
Οι ελληνικές τράπεζες μας χρεώνουν με το παραπάνω
Οικονομικό επιτελείο
Τα αδιέξοδα των άδειων ταμείων
Έκτακτη εισφορά
Πληρώστε τώρα, προσφύγετε μετά
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Με ρυθμό χελώνας η απελευθέρωση υπηρεσιών
Στεγαστικά δάνεια
Ποια επιλογή σάς ταιριάζει
Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Θεμάτων της Κομισιόν
Βόμβα μεγατόνων το εξωτερικό χρέος
ΗΠΑ
Με υποσχετικές πληρώνει τα χρέη η Καλιφόρνια
Τουρκία
Τουρκικά παζάρια με λεφτά του ΔΝΤ
Βουλγαρία
Μία από τα ίδια
Επιχειρήσεις
Από το χονδρεμπόριο στη λιανική
Open Coffee
Καφεδάκι και business deals
Συνέντευξη: Νικήτας Κωνσταντέλλος
Η επέκταση στα Βαλκάνια έφερε έσοδα
Ημιυπαίθριοι χώροι
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ημιυπαίθριων
«Να πληρώσω ή όχι;»
Συγχωροχάρτι στους ασυνεπείς
Αλαλούμ στην πολυκατοικία
Ακτοπλοϊα
Τα εξοχικά αύξησαν την κίνηση
Ισχυροί και περιφερειακοί παίκτες
Η ήττα της Σαμοθράκης
Ανταγωνισμός και τιμές
Δρομολογούν νέα κέρδη οι εταιρείες
Συνέντευξη: Πάτρικ Βόλερ
«Δανειακές εγγυήσεις για μικρομεσαίους»
Χρηματοδότηση
Χρήμα μόνο για τους μεγάλους
Χρηματιστήριο Αθηνών
Πώς ξεκόλλησε η αγορά
Ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Σίτι
Τράπεζες
Ξεπερνούν το βαρίδι των αυξήσεων κεφαλαίου
Βγενόπουλος - Ορφανίδης
Η κόντρα και οι έλεγχοι
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη