Έντυπη Έκδοση

Με υποσχετικές πληρώνει τα χρέη η Καλιφόρνια

Επιχειρήσεις, κλινικές, κολέγια και φορολογούμενοι, στους οποίους η πολιτεία της Καλιφόρνιας χρωστά λεφτά, λαμβάνουν αντί μετρητών, υποσχετικές, καθώς το ταμείο της πλουσιότερης αμερικανικής πολιτείας βρίσκεται στο μείον. Πρόκειται για τα λεγόμενα IOU (Ι Owe You - Σου χρωστάω).

Τα περίφημα IOU που τυπώνει μαζικά πλέον η πολιτεία της Καλιφόρνιας, ελλείψει προϋπολογισμού. Τα περίφημα IOU που τυπώνει μαζικά πλέον η πολιτεία της Καλιφόρνιας, ελλείψει προϋπολογισμού. Είναι επιταγές που μοιάζουν με τις συνηθισμένες, με εξαίρεση ότι στην άκρη γράφουν τις λέξεις «ονομαστική εγγύηση». Οι εν λόγω επιταγές έχουν επιτόκιο 3,75%, το οποίο οι κάτοχοί τους θα πληρωθούν τον Οκτώβριο ή νωρίτερα, αν ψηφιστεί τελικά προϋπολογισμός στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Η Καλιφόρνια, που θεωρείται η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αν λογιστεί ως ανεξάρτητο κράτος, βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειμμα 26 δισ. δολαρίων. Η άλλοτε ακμάζουσα τοπική κτηματαγορά έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις κατασχέσεις, ενώ η οικονομική ελίτ της πολιτείας φέρεται να έχει χάσει μυθώδη ποσά στο χρηματιστήριο. Συνήθως το 1% του πληθυσμού συνεισφέρει το 50% των φορολογικών εσόδων, αλλά η κρίση μείωσε και τα προς φορολόγηση έσοδα των πλουσίων.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν κατάφεραν να ψηφίσουν τελικά τον νέο προϋπολογισμό, που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, καθώς απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν το ένα τρίτο του τοπικού κογκρέσου αρνούνται να συναινέσουν σε αύξηση της φορολογίας, ενώ οι Δημοκρατικοί αρνούνται να ψηφίσουν τις εκτεταμένες περικοπές σε κοινωνικές παροχές που προτείνει ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο γνωστός ηθοποιός Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ. Οι προτεινόμενες περικοπές αφορούν κοινωνικά προγράμματα για την ενίσχυση των ηλικιωμένων, των φτωχών και των απόρων, μέχρι και τα σχολεία, την υγεία και τα πανεπιστήμια.

Ο Σβαρτζενέγκερ έχει μοιράσει ήδη 91.000 υποσχετικές, συνολικής αξίας 354 εκατ. δολαρίων. Μέχρι το τέλος Ιουλίου σκοπεύει να εκδώσει συνολικά επιταγές 3 δισ. δολαρίων.

Ηδη σε ιστοσελίδες δημοπρασιών, όπως η Craigslist και η eBay γίνονται προσφορές με υψηλότερα επιτόκια για την αγορά των εν λόγω επιταγών, κερδοσκοπώντας με την αγωνία ορισμένων πιστωτών να εξαργυρώσουν εδώ και τώρα τις υποσχετικές του Σβαρτζενέγκερ, για να μην περιμένουν μέχρι τον Οκτώβριο. Ορισμένες τράπεζες όπως η Bank of America, η Wells Fargo και η JP Morgan Chase δέχτηκαν να εξαργυρώσουν τις επιταγές, αλλά μόνο για λίγες ημέρες. Η εταιρεία αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε πρόσφατα την αξιολόγηση της Καλιφόρνιας από το «Α minus» στο ΒΒΒ, δύο μόλις βαθμίδες πάνω από την αξιολόγηση «junk (σκουπίδια)», που είναι η κατώτατη της κλίμακας.

Εκτός από την Καλιφόρνια, άλλες έξι πολιτείες δεν έχουν καταφέρει να περάσουν προϋπολογισμούς. Πρόκειται για την πολιτεία του Ιλινόι με έλλειμμα 9,2 δισ. δολάρια, την Πενσυλβανία (έλλειμμα 4,8 δισ. δολάρια), τη Βόρεια Καρολίνα (4,6 δισ. δολάρια), το Κονέκτικατ (4,1 δισ. δολάρια), το Οχάιο (3,3 δισ. δολάρια) και το Μισισίπι (480 εκατ. δολάρια).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κομισιόν
Ευρω-χαλινάρι στις τράπεζες
Στοιχεία ΕΚΤ
Οι ελληνικές τράπεζες μας χρεώνουν με το παραπάνω
Οικονομικό επιτελείο
Τα αδιέξοδα των άδειων ταμείων
Έκτακτη εισφορά
Πληρώστε τώρα, προσφύγετε μετά
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Με ρυθμό χελώνας η απελευθέρωση υπηρεσιών
Στεγαστικά δάνεια
Ποια επιλογή σάς ταιριάζει
Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Θεμάτων της Κομισιόν
Βόμβα μεγατόνων το εξωτερικό χρέος
ΗΠΑ
Με υποσχετικές πληρώνει τα χρέη η Καλιφόρνια
Τουρκία
Τουρκικά παζάρια με λεφτά του ΔΝΤ
Βουλγαρία
Μία από τα ίδια
Επιχειρήσεις
Από το χονδρεμπόριο στη λιανική
Open Coffee
Καφεδάκι και business deals
Συνέντευξη: Νικήτας Κωνσταντέλλος
Η επέκταση στα Βαλκάνια έφερε έσοδα
Ημιυπαίθριοι χώροι
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ημιυπαίθριων
«Να πληρώσω ή όχι;»
Συγχωροχάρτι στους ασυνεπείς
Αλαλούμ στην πολυκατοικία
Ακτοπλοϊα
Τα εξοχικά αύξησαν την κίνηση
Ισχυροί και περιφερειακοί παίκτες
Η ήττα της Σαμοθράκης
Ανταγωνισμός και τιμές
Δρομολογούν νέα κέρδη οι εταιρείες
Συνέντευξη: Πάτρικ Βόλερ
«Δανειακές εγγυήσεις για μικρομεσαίους»
Χρηματοδότηση
Χρήμα μόνο για τους μεγάλους
Χρηματιστήριο Αθηνών
Πώς ξεκόλλησε η αγορά
Ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Σίτι
Τράπεζες
Ξεπερνούν το βαρίδι των αυξήσεων κεφαλαίου
Βγενόπουλος - Ορφανίδης
Η κόντρα και οι έλεγχοι
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη