Έντυπη Έκδοση

Σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ, ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΑΠΟ ΤΗ Βρετανία και την Ιρλανδία έως τη Βουλγαρία και τη Λετονία, οι κυβερνήσεις προχωρούν στη λήψη πρωτοφανών μέτρων λιτότητας, προκειμένου να κλείσουν τις μαύρες τρύπες που άνοιξε η διεθνής οικονομική κρίση στους προϋπολογισμούς τους.

Την ίδια στιγμή, τα πακέτα των τραπεζών εξακολουθούν να μη φθάνουν στην πραγματική οικονομία, παρά την πρόσφατη ενίσχυση των τραπεζών της ευρωζώνης με 442 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

* Στη Βρετανία, καθώς ο δανεισμός του Δημοσίου αυξάνεται -σύμφωνα με τις προβλέψεις του τελευταίου προϋπολογισμού που κατατέθηκε τον Απρίλιο- από 51% του ΑΕΠ (743,6 δισ. στερλίνες) σε 79% την επόμενη πενταετία, πέφτει μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες και υπηρεσίες. Το έλλειμμα θα φθάσει στις 175 δισ. λίρες, ήτοι 12% του ΑΕΠ. Μεταξύ 2010 και 2011 αναμένεται να χαθούν 350.000 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, από τις οποίες 30.000 θέσεις αφορούν τα τοπικά συμβούλια. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, δέχεται εισηγήσεις για πάγωμα μισθών στο Δημόσιο, όπου απασχολούνται 6 εκατ. εργαζόμενοι. Σε αντιστάθμισμα πάντως, η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε την αύξηση του φόρου γι' αυτούς που έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα. Αύξησε το ποσοστό από 40% σε 50% από τον Απρίλιο του 2010 για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 150.000 λίρες τον χρόνο.

* Στη Γαλλία η κυβέρνηση Σαρκοζί, που βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειμμα 7%, από το οποίο το ένα τρίτο θεωρείται «διαρθρωτικό», δεν οφείλεται δηλαδή στα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, αποκλείει προς το παρόν μέτρα λιτότητας. Υπόσχεται όμως αναθεώρηση του ασφαλιστικού από το 2010, με ενδεχόμενο να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης από τα 60 χρόνια στα 67.

* Στη Γερμανία, όπου το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2010 αναμένεται να φθάσει στα 86 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο του ελλείμματος-ρεκόρ που προκάλεσε το 1996 το κόστος της γερμανικής ενοποίησης, ετέθη θέμα αύξησης του ΦΠΑ, κάτι που εν μέσω προεκλογικής περιόδου απέκλεισε κατηγορηματικά η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Η Μέρκελ, στις προηγούμενες εκλογές, το 2005, πριν από την κρίση ακόμη, είχε ταχθεί υπέρ της σταδιακής αύξησης του ΦΠΑ, υπόσχεση που παραλίγο να της στοιχίσει την καγκελαρία, χάνοντας το προβάδισμα των 17 μονάδων που είχε αρχικά έναντι του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Η Γερμανία παρουσιάζει σημαντική υστέρηση φορολογικών εσόδων, την ίδια στιγμή που χρειάζεται 100 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει την υψηλή ανεργία (επιδόματα κ.λπ.) μέχρι το 2013. Τον Ιούνιο τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν μείωση 8,8% σε ετήσια βάση και 5% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

* Η λιτότητα που αναγκάζονται να επιβάλουν οι αναδυόμενες οικονομίες του πρώην ανατολικού μπλοκ είναι ακόμη πιο επώδυνη. Στη Ρουμανία, η κυβέρνηση της κεντροαριστεράς απέσυρε τις αυξήσεις που προβλέπονταν στο Δημόσιο για το 2009, λόγω των αναγκαίων περικοπών που επέβαλε το ΔΝΤ. Στη Βουλγαρία, στις αρχές Ιουνίου, η κυβέρνηση επέβαλε μείωση 15% στις αμοιβές των υπουργών και πάγωσε τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις 10% στους μισθούς του Δημοσίου. Στη Λετονία επιβλήθηκε μείωση μισθών 20% στο Δημόσιο και των συντάξεων κατά 10%. Στην υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. Κροατία η κυβέρνηση ανακοίνωσε πάγωμα των αυξήσεων 6% που είχαν συμφωνηθεί για τους 150.000 και πλέον εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κομισιόν
Ευρω-χαλινάρι στις τράπεζες
Στοιχεία ΕΚΤ
Οι ελληνικές τράπεζες μας χρεώνουν με το παραπάνω
Οικονομικό επιτελείο
Τα αδιέξοδα των άδειων ταμείων
Έκτακτη εισφορά
Πληρώστε τώρα, προσφύγετε μετά
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Με ρυθμό χελώνας η απελευθέρωση υπηρεσιών
Στεγαστικά δάνεια
Ποια επιλογή σάς ταιριάζει
Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Θεμάτων της Κομισιόν
Βόμβα μεγατόνων το εξωτερικό χρέος
ΗΠΑ
Με υποσχετικές πληρώνει τα χρέη η Καλιφόρνια
Τουρκία
Τουρκικά παζάρια με λεφτά του ΔΝΤ
Βουλγαρία
Μία από τα ίδια
Επιχειρήσεις
Από το χονδρεμπόριο στη λιανική
Open Coffee
Καφεδάκι και business deals
Συνέντευξη: Νικήτας Κωνσταντέλλος
Η επέκταση στα Βαλκάνια έφερε έσοδα
Ημιυπαίθριοι χώροι
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ημιυπαίθριων
«Να πληρώσω ή όχι;»
Συγχωροχάρτι στους ασυνεπείς
Αλαλούμ στην πολυκατοικία
Ακτοπλοϊα
Τα εξοχικά αύξησαν την κίνηση
Ισχυροί και περιφερειακοί παίκτες
Η ήττα της Σαμοθράκης
Ανταγωνισμός και τιμές
Δρομολογούν νέα κέρδη οι εταιρείες
Συνέντευξη: Πάτρικ Βόλερ
«Δανειακές εγγυήσεις για μικρομεσαίους»
Χρηματοδότηση
Χρήμα μόνο για τους μεγάλους
Χρηματιστήριο Αθηνών
Πώς ξεκόλλησε η αγορά
Ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Σίτι
Τράπεζες
Ξεπερνούν το βαρίδι των αυξήσεων κεφαλαίου
Βγενόπουλος - Ορφανίδης
Η κόντρα και οι έλεγχοι
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη