Έντυπη Έκδοση

Τουρκικά παζάρια με λεφτά του ΔΝΤ

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ» ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟ-ΜΑΜΟΥΘ 45 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ - ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

ΣΕ ΕΝΑ παιχνίδι «υψηλού ρίσκου» στο οικονομικό πεδίο έχει αποδυθεί εσχάτως η Τουρκία, με στρατηγικό στόχο να πείσει κατ' αρχήν τους πολίτες της αλλά και τη διεθνή κοινότητα ότι -μεσούσης της οικονομικής κρίσης- «τα καταφέρνει και μόνη της καλά».

Η ανάπτυξη αυτού του ιδιόμορφου «οικονομικού εθνικισμού» έχει σχεδόν πάντα αποτελέσματα, κυρίως στα φτωχά στρώματα της κοινωνίας, που συνήθισαν δεκαετίες τώρα να ικανοποιούνται με τέτοιου είδους διακηρύξεις «εθνικής υπερηφάνειας». Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με την πανίσχυρη πλέον μεγαλοαστική τάξη της Τουρκίας.

Μέτρα τώρα!

Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Τουρκία όχι απλώς χρειάζεται οικονομική βοήθεια, αλλά τη χρειάζεται τώρα. Το ΑΕΠ της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους συρρικνώθηκε δραματικά (ποσοστό 13,8%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2008), ενώ η βιομηχανική παραγωγή, βασικός δείκτης της οικονομικής ανάπτυξης και ειδικά στην Τουρκία, μειώθηκε κατά 24%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη κάμψη των τελευταίων 20 ετών, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Turkstat. Θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση Ερντογάν πρέπει τώρα να αναθεωρήσει όλες τις προβλέψεις της, καθώς ενδέχεται η τουρκική οικονομία να βρεθεί σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από την τελευταία κρίση του 2001, που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Απόλυτη σύγχυση επικρατεί στο καταλυτικής σημασίας ζήτημα της σύναψης του -περίφημου πλέον- δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών διαρκούν από τον Ιανουάριο, αλλά αποτέλεσμα ουδέν.

Μυστήριο παραμένει ακόμα και το ύψος του δανείου που διαπραγματεύεται η Αγκυρα. Τον Οκτώβριο του 2008 ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν έχει ανάγκη κανένα δάνειο για να αντιμετωπίσει την κρίση». Ενα μήνα αργότερα, παραδέχθηκε ότι συζητούν για δάνειο 10 δισ. δολαρίων «για κάθε ενδεχόμενο». Τον Φεβρουάριο του 2009 η ανάγκη σύναψης δανείου, 20 δισ. δολαρίων αυτή τη φορά, έγινε επιτακτική και δύο μήνες αργότερα το ύψος του δανείου, έφθασε το ποσό-μαμούθ των 45 δισ. δολαρίων. Τον Ιούνιο το ποσό άλλαξε άλλη μια φορά, «κατεβαίνοντας» στα 15-20 δισ. δολάρια. Για να επιστρέψουμε από κει που ξεκινήσαμε, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε προ ολίγων ημερών ότι «όσο το ΔΝΤ θέτει πολιτικά ζητήματα, δεν πρόκειται να λάβουμε κανένα νέο δάνειο», προσθέτοντας ότι «εξάλλου η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση με δικούς της πόρους»!

Η TUSIAD, η πανίσχυρη Ενωση Βιομηχάνων της Τουρκίας, είναι απογοητευμένη με την εξέλιξη των συνομιλιών με το ΔΝΤ, καλώντας την κυβέρνηση να εστιάσει στη λήψη του δανείου, ανεξαρτήτως του ύψους.

Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ και το «περίφημο δάνειο» δεν στοχεύει απλώς στη σταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας και την προσωρινή ανάσα που θα δώσει στην αγορά, αλλά κυρίως επιχειρεί να μεταβάλει ριζικά την κοινωνική και οικονομική δομή της χώρας. Με άλλα λόγια, χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, που οικοδομήθηκε δεκαετίες πριν και λειτουργεί ακόμη, παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που επιχείρησε ο Ερντογάν. Το υπάρχον πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο περιλαμβάνει μια ελίτ από πολιτικούς και «κρατικούς γραφειοκράτες ανωτάτου επιπέδου», που μαζί με ένα τμήμα διανοουμένων, πολύ δύσκολα θα δεχθούν οποιαδήποτε αλλαγή που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξή τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Διεθνείς Οργανισμοί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κομισιόν
Ευρω-χαλινάρι στις τράπεζες
Στοιχεία ΕΚΤ
Οι ελληνικές τράπεζες μας χρεώνουν με το παραπάνω
Οικονομικό επιτελείο
Τα αδιέξοδα των άδειων ταμείων
Έκτακτη εισφορά
Πληρώστε τώρα, προσφύγετε μετά
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Με ρυθμό χελώνας η απελευθέρωση υπηρεσιών
Στεγαστικά δάνεια
Ποια επιλογή σάς ταιριάζει
Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Θεμάτων της Κομισιόν
Βόμβα μεγατόνων το εξωτερικό χρέος
ΗΠΑ
Με υποσχετικές πληρώνει τα χρέη η Καλιφόρνια
Τουρκία
Τουρκικά παζάρια με λεφτά του ΔΝΤ
Βουλγαρία
Μία από τα ίδια
Επιχειρήσεις
Από το χονδρεμπόριο στη λιανική
Open Coffee
Καφεδάκι και business deals
Συνέντευξη: Νικήτας Κωνσταντέλλος
Η επέκταση στα Βαλκάνια έφερε έσοδα
Ημιυπαίθριοι χώροι
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ημιυπαίθριων
«Να πληρώσω ή όχι;»
Συγχωροχάρτι στους ασυνεπείς
Αλαλούμ στην πολυκατοικία
Ακτοπλοϊα
Τα εξοχικά αύξησαν την κίνηση
Ισχυροί και περιφερειακοί παίκτες
Η ήττα της Σαμοθράκης
Ανταγωνισμός και τιμές
Δρομολογούν νέα κέρδη οι εταιρείες
Συνέντευξη: Πάτρικ Βόλερ
«Δανειακές εγγυήσεις για μικρομεσαίους»
Χρηματοδότηση
Χρήμα μόνο για τους μεγάλους
Χρηματιστήριο Αθηνών
Πώς ξεκόλλησε η αγορά
Ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Σίτι
Τράπεζες
Ξεπερνούν το βαρίδι των αυξήσεων κεφαλαίου
Βγενόπουλος - Ορφανίδης
Η κόντρα και οι έλεγχοι
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη