Έντυπη Έκδοση

Χαμένοι στο λαβύρινθο των ημιυπαίθριων

ΝΕΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΑΝΟΙΓΕΙ Η «ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ» - ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΤΟ ΣτΕ, ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΜΕ ΤΟ Ε9, ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

ΜΕ ΟΡΘΑΝΟΙΚΤΟ το ενδεχόμενο η σχετική νομοθετική ρύθμιση να καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματική, η κυβέρνηση «καλεί» τους ιδιοκτήτες κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, playroom και άλλων παράνομων χώρων να ομολογήσουν την παρανομία τους και να πληρώσουν, προκειμένου να «τακτοποιήσουν» την εκκρεμότητα.

Το ενδιαφέρον των υπουργείων Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ, επικεντρώνεται στο εισπρακτικό κομμάτι. Ομως, η «τακτοποίηση» ανοίγει νέες πληγές:

* Παραμένουν τα ερωτήματα για τη συνταγματικότητα του νόμου.

* Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για νέα γενιά παράνομα κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων.

* Οσοι «τακτοποιήσουν», θα χρειαστεί να ξαναλλάξουν το Ε9.

* Θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης.

Αγκάθια

Οι επτά «πληγές» του νόμου που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή έχουν ως εξής:

* Η κυβέρνηση εφηύρε τον όρο της «τακτοποίησης», καθώς η νομιμοποίηση αντίκειται στις διατάξεις του συντάγματος. Νομικοί έχουν ήδη επισημάνει ότι -σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας- η αύξηση του συντελεστή δόμησης (αυτό γίνεται ουσιαστικά με το κλείσιμο του ημιυπαίθριου χώρου) ισοδυναμεί με επιβάρυνση των όρων διαβίωσης των πολιτών. Κι αυτό έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 24 του συντάγματος.

Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο νόμος να κριθεί παράνομος, ύστερα από την προσφυγή κάποιου φορέα ή προσώπου που θα έχει έννομο συμφέρον. Το ζήτημα είναι ότι αυτό θα φανεί έπειτα από αρκετό καιρό, αφού ο ιδιοκτήτης θα έχει πληρώσει για να «τακτοποιήσει». Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, εκτιμά ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, δεν θα έχουν πρόβλημα το σύνολο όσων θα έχουν πληρώσει για την τακτοποίηση. Βέβαια, παραδέχεται ότι αν κάποιος προσφύγει κατά ενός ιδιοκτήτη, ο τελευταίος είναι πολύ πιθανό να μπλέξει σε έναν δικαστικό κυκεώνα για τον «τακτοποιημένο» χώρο του.

* Οι «εμφύλιες συρράξεις» στις πολυκατοικίες δεν μπορούν να αποκλειστούν. Ενας να μην έχει κλείσει τον ημιυπαίθριό του σε μια πολυκατοικία, μπορεί να κάνει αγωγή στους υπόλοιπους. Ο λόγος; Με την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων δεν θα αλλάξει και η κατανομή των κοινοχρήστων (σ.σ.: αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα μιλούσαμε για νομιμοποίηση). Επομένως, ο νόμιμος μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια, διεκδικώντας να πληρώνει λιγότερα κοινόχρηστα. «Θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να γίνει και πριν από την τακτοποίηση», ανταπαντούν οι υποστηρικτές του μέτρου, εκτιμώντας ότι αυτά τα περιστατικά θα είναι περιορισμένα.

* Από 1/1/2010, όσοι προχωρήσουν στην «τακτοποίηση» πρέπει να ξανακάνουν δήλωση Ε9. Οι ημιυπαίθριοι και τα υπόγεια θα πρέπει να δηλωθούν ως κλειστοί χώροι, για να υπολογιστεί ξανά η αξία του ακινήτου, και φυσικά για να πληρωθεί περισσότερο ΕΤΑΚ. Η πρόσθετη επιβάρυνση θα εξαρτηθεί από το συντελεστή με τον οποίο θα υπολογίζεται το ΕΤΑΚ από την 1/1/2010 (σήμερα ο συντελεστής είναι 0,1%).

* «Τον Αύγουστο, όσοι τοποθετούν αλουμίνια θα έχουν πολλή δουλειά», αναφέρει χαριτολογώντας μεγάλος κατασκευαστής. Τι εννοεί; Οτι όσοι ημιυπαίθριοι είναι αυτοί τη στιγμή νόμιμοι, θα κλείσουν εν μια νυκτί, για να «τακτοποιηθούν» στη συνέχεια. Θεωρητικά, ο νόμος καλύπτει τις παρανομίες που έχουν ήδη γίνει. Πρακτικά όμως, δυνατότητα ελέγχου δεν υπάρχει. Ο ιδιοκτήτης θα προσέλθει το φθινόπωρο στην πολεοδομία για την τακτοποίηση και θα ισχυριστεί ότι η παρανομία είχε γίνει από πριν.

Οι πρώτοι που θα κλείσουν και τους τελευταίους ανοικτούς ημιυπαίθριους θα είναι οι κατασκευαστές, καθώς γνωρίζουν ότι αυτά τα τετραγωνικά θα τα... μοσχοπουλήσουν. Οι εργολάβοι είναι και οι κατεξοχήν κερδισμένοι αυτής της ρύθμισης. Θα «τακτοποιήσουν» ημιυπαίθριους, ακόμη και στις πολυκατοικίες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό ανέγερση. Ο «εκβιασμός» προς τους μελλοντικούς αγοραστές έχει ήδη προγραμματιστεί: «Αγοράστε τώρα, διότι οι καινούργιες πολυκατοικίες θα έχουν μικρότερους και χειρότερους ημιυπαίθριους». Είναι προφανές ότι αυτός ο εκβιασμός θα αποτυπωθεί και στην τιμή πώλησης του ακινήτου. Στελέχη της κτηματαγοράς προβλέπουν ότι οι «τακτοποιημένοι» ημιυπαίθριοι θα πουληθούν στην ίδια τιμή με τους κλειστούς.

* Οι συμβολαιογράφοι έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα με τις μεταβιβάσεις των τακτοποιημένων χώρων, καθώς στα συμβόλαια πρέπει να αναφέρεται η νέα χρήση των ημιυπαίθριων χώρων και των υπογείων. Τόσο ο συμβολαιογραφικός σύλλογος όσο και η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών έχουν ζητήσει ρητή νομοθετική διάταξη, για να μην υπάρξει στο μέλλον αμφισβήτηση της συναλλαγής.

* Οι ημιυπαίθριοι προβλέπεται ότι θα εξακολουθήσουν να κλείνουν παράνομα και στο μέλλον, παρά τις αλλαγές που ψήφισε η Βουλή. Ενας ημιυπαίθριος πρέπει από εδώ και στο εξής να έχει πλάτος μόλις 1,8 μέτρα. Πρακτικά, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ξεχωριστό δωμάτιο. Οι μηχανικοί όμως έχουν βρει τη λύση: οι ημιυπαίθριοι θα εξακολουθήσουν να κλείνουν παράνομα, αλλά αυτή τη φορά θα μεγαλώνουν την επιφάνεια μιας κουζίνας ή ενός σαλονιού. Απλώς η συνολική τους επιφάνεια θα είναι μικρότερη (θα αντιστοιχούν στο 15% των τετραγωνικών της οικοδομής αντί στο 20% που ίσχυε μέχρι σήμερα).

* Το πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης αναμένεται να ενταθεί για τρεις λόγους:

1Χιλιάδες θέσεις στάθμευσης χάνονται, καθώς τα γκαράζ που έχουν μετατραπεί σε γκαρσονιέρες και playroom «τακτοποιούνται». Αυτές οι θέσεις είναι και τώρα χαμένες. Ωστόσο, μετά την τακτοποίηση, η παρανομία ουσιαστικά θα μονιμοποιηθεί.

2Για άδειες που θα εκδοθούν από εδώ και στο εξής, οι ισόγειοι χώροι στάθμευσης θα συνυπολογίζονται στον συντελεστή δόμησης. Αυτό σημαίνει ότι ο κατασκευαστής πρέπει να διαλέξει μεταξύ γκαράζ και επιπλέον δωματίου. Μόνο οι ανοικτοί χώροι στάθμευσης δεν θα υπολογίζονται στον συντελεστή δόμησης.

3Στην προσπάθειά του να εξαλείψει το φαινόμενο των playroom, το ΥΠΕΧΩΔΕ... βυθίζει ακόμη πιο βαθιά τα υπόγεια. Μέχρι σήμερα, τα υπόγεια μπορούσαν να υπερβαίνουν κατά 1,5 μέτρο την επιφάνεια του εδάφους. Από εδώ και στο εξής, το όριο θα είναι 0,8 μέτρα. Πλέον, για να λειτουργήσει σωστά μια υπόγεια θέση πάρκινγκ, ο κατασκευαστής είτε θα πρέπει να προχωρήσει σε δαπανηρές λύσεις, είτε να θυσιάσει μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου για την κατασκευή της ράμπας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Ημιυπαίθριοι χώροι
«Να πληρώσω ή όχι;»
Συγχωροχάρτι στους ασυνεπείς
Αλαλούμ στην πολυκατοικία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κομισιόν
Ευρω-χαλινάρι στις τράπεζες
Στοιχεία ΕΚΤ
Οι ελληνικές τράπεζες μας χρεώνουν με το παραπάνω
Οικονομικό επιτελείο
Τα αδιέξοδα των άδειων ταμείων
Έκτακτη εισφορά
Πληρώστε τώρα, προσφύγετε μετά
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Με ρυθμό χελώνας η απελευθέρωση υπηρεσιών
Στεγαστικά δάνεια
Ποια επιλογή σάς ταιριάζει
Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Θεμάτων της Κομισιόν
Βόμβα μεγατόνων το εξωτερικό χρέος
ΗΠΑ
Με υποσχετικές πληρώνει τα χρέη η Καλιφόρνια
Τουρκία
Τουρκικά παζάρια με λεφτά του ΔΝΤ
Βουλγαρία
Μία από τα ίδια
Επιχειρήσεις
Από το χονδρεμπόριο στη λιανική
Open Coffee
Καφεδάκι και business deals
Συνέντευξη: Νικήτας Κωνσταντέλλος
Η επέκταση στα Βαλκάνια έφερε έσοδα
Ημιυπαίθριοι χώροι
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ημιυπαίθριων
«Να πληρώσω ή όχι;»
Συγχωροχάρτι στους ασυνεπείς
Αλαλούμ στην πολυκατοικία
Ακτοπλοϊα
Τα εξοχικά αύξησαν την κίνηση
Ισχυροί και περιφερειακοί παίκτες
Η ήττα της Σαμοθράκης
Ανταγωνισμός και τιμές
Δρομολογούν νέα κέρδη οι εταιρείες
Συνέντευξη: Πάτρικ Βόλερ
«Δανειακές εγγυήσεις για μικρομεσαίους»
Χρηματοδότηση
Χρήμα μόνο για τους μεγάλους
Χρηματιστήριο Αθηνών
Πώς ξεκόλλησε η αγορά
Ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Σίτι
Τράπεζες
Ξεπερνούν το βαρίδι των αυξήσεων κεφαλαίου
Βγενόπουλος - Ορφανίδης
Η κόντρα και οι έλεγχοι
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη