Έντυπη Έκδοση

«Να πληρώσω ή όχι;»

Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νόμου για την «τακτοποίηση» ξεκινάει το πρακτικό κομμάτι της διαδικασίας.

Οσοι σκέφτονται τώρα αν πρέπει να προσέλθουν ή όχι, καλό είναι να γνωρίζουν τα ακόλουθα:

1 Τακτοποιούνται... Ημιυπαίθριοι χώροι που έχουν κλειστεί παράνομα με τζαμαρίες ή άλλον τρόπο, υπέργεια γκαράζ που έγιναν γκαρσονιέρες, ημιυπόγεια που έγιναν playrooms. Αυτοί οι χώροι μπορούν να «τακτοποιηθούν», ακόμη και σε περίπτωση που η η παρανομία έχει εντοπιστεί και η υπόθεση εκκρεμεί σε οποιοδήποτε στάδιο. Η τακτοποίηση ισχύει για όλους τους χώρους, αρκεί να αποτυπώνονται στα αρχιτεκτονικά σχέδια που έχει εγκρίνει η πολεοδομία για την έκδοση της άδειας οικοδομής. Καλύπτονται όσοι έχουν άδεια οικοδομής η οποία έχει εκδοθεί μέχρι τις 2 Ιουλίου. Η δήλωση τακτοποίησης πρέπει να υποβληθεί εντός έξι μηνών. Ουσιαστικά η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, καθώς τον Αύγουστο οι πολεοδομίες υπολειτουργούν.

2 Δεν τακτοποιούνται... Πατάρια, σοφίτες, χτισμένα μπαλκόνια, κλεισμένες πιλοτές και γενικότερα όλοι οι χώροι που δεν αποτυπώνονται στα αρχιτεκτονικά σχέδια. Επίσης, εξαιρούνται όλοι οι χώροι που περιγράφονται στις άδειες με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της 2ας Ιουλίου 2009.

3 Οσοι προσέλθουν θα πληρώσουν... Παράβολο 250 ευρώ για κάθε ημιυπαίθριο με την υποβολή της αίτησης ή 350 ευρώ, αν η τακτοποίηση αφορά υπόγεια ή άλλους χώρους. Το «πρόστιμο» θα ανέρχεται στο 10% της τιμής ζώνης (και όχι της αντικειμενικής αξίας, κάτι που σημαίνει ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα του ακινήτου!), ενώ το παράβολο θα συμψηφίζεται. Δηλαδή, για ημιυπαίθριο 10 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ, η τακτοποίηση θα κοστίσει 2.000 ευρώ. Από αυτά, τα 250 ευρώ θα καταβληθούν υπό μορφήν παράβολου και τα υπόλοιπα 1.750 ευρώ πρέπει να πληρωθούν σε τρεις δόσεις (η πρώτη δόση θα πληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο και οι υπόλοιπες δύο έως τον Ιούλιο του 2010). Εφάπαξ καταβολή εξασφαλίζει έκπτωση 10%.

4 Οσοι δεν προσέλθουν... Κινδυνεύουν από το «κάρφωμα» του γείτονα ή τον έλεγχο της πολεοδομίας. Είναι ακριβώς ο ίδιος κίνδυνος που διέτρεχαν και πριν από την τακτοποίηση. Σε περίπτωση σύλληψης, καταβάλλεται τέλος 30% επί της αξίας του ημιυπαίθριου και πρόστιμο διατήρησης ίσο με το 5% της αξίας για κάθε χρόνο.

5 Είχα δηλώσει τον κλειστό ημιυπαίθριο χώρο στην εφορία και πλήρωσα φόρο μεταβίβασης... Τα χρήματα αυτά δεν συμψηφίζονται. Οποιος τακτοποιήσει κλειστό ημιυπαίθριο χώρο που έχει ήδη δηλωθεί στην εφορία θα πληρώσει ξανά. Μάλιστα, θεωρητικά, όσοι έκαναν τη δήλωση μπορεί να αποτελέσουν «στόχο», καθώς η παρανομία τους είναι γνωστή στις εφορίες. Αντίθετα, όσοι δεν δήλωσαν την παρανομία στην εφορία έχουν διπλό όφελος, καθώς έχουν γλιτώσει φόρο μεταβίβασης, ενώ παραμένουν άγνωστοι στις αρχές.

6 Μπορεί να ανατραπεί η τακτοποίηση; Για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται η ψήφιση νέου νόμου στη Βουλή. Ανατροπή νόμου που τακτοποιεί εκκρεμότητες εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών με το κράτος (είτε αφορά ακίνητα, είτε φόρους, είτε οφειλές) δεν έχει γίνει ποτέ! Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για όσους μπουν στην τακτοποίηση, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι θα βρεθεί εκτεθειμένος ο ιδιοκτήτης που θα δεχθεί καταγγελία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Ημιυπαίθριοι χώροι
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ημιυπαίθριων
Συγχωροχάρτι στους ασυνεπείς
Αλαλούμ στην πολυκατοικία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κομισιόν
Ευρω-χαλινάρι στις τράπεζες
Στοιχεία ΕΚΤ
Οι ελληνικές τράπεζες μας χρεώνουν με το παραπάνω
Οικονομικό επιτελείο
Τα αδιέξοδα των άδειων ταμείων
Έκτακτη εισφορά
Πληρώστε τώρα, προσφύγετε μετά
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Με ρυθμό χελώνας η απελευθέρωση υπηρεσιών
Στεγαστικά δάνεια
Ποια επιλογή σάς ταιριάζει
Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Θεμάτων της Κομισιόν
Βόμβα μεγατόνων το εξωτερικό χρέος
ΗΠΑ
Με υποσχετικές πληρώνει τα χρέη η Καλιφόρνια
Τουρκία
Τουρκικά παζάρια με λεφτά του ΔΝΤ
Βουλγαρία
Μία από τα ίδια
Επιχειρήσεις
Από το χονδρεμπόριο στη λιανική
Open Coffee
Καφεδάκι και business deals
Συνέντευξη: Νικήτας Κωνσταντέλλος
Η επέκταση στα Βαλκάνια έφερε έσοδα
Ημιυπαίθριοι χώροι
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ημιυπαίθριων
«Να πληρώσω ή όχι;»
Συγχωροχάρτι στους ασυνεπείς
Αλαλούμ στην πολυκατοικία
Ακτοπλοϊα
Τα εξοχικά αύξησαν την κίνηση
Ισχυροί και περιφερειακοί παίκτες
Η ήττα της Σαμοθράκης
Ανταγωνισμός και τιμές
Δρομολογούν νέα κέρδη οι εταιρείες
Συνέντευξη: Πάτρικ Βόλερ
«Δανειακές εγγυήσεις για μικρομεσαίους»
Χρηματοδότηση
Χρήμα μόνο για τους μεγάλους
Χρηματιστήριο Αθηνών
Πώς ξεκόλλησε η αγορά
Ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Σίτι
Τράπεζες
Ξεπερνούν το βαρίδι των αυξήσεων κεφαλαίου
Βγενόπουλος - Ορφανίδης
Η κόντρα και οι έλεγχοι
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη