Έντυπη Έκδοση

Αλαλούμ στην πολυκατοικία

«Καλούνται οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας σε γενική συνέλευση με θέμα την τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων». Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κουβέντα -κυρίως στις πολυκατοικίες- θ'ανάψει για τα καλά.

Σε μία πολυκατοικία, έστω και ένας να προχωρήσει σε τακτοποίηση του ημιυπαίθριου που είχε κλείσει από κατασκευής της οικοδομής, τότε είναι σαν να συμπαρασύρει και όλους τους άλλους ιδιοκτήτες. Είναι δε χιλιάδες οι περιπτώσεις αυτές, αφού τα τελευταία χρόνια ήταν ο «κανόνας» από την πλευρά των μηχανικών, των αρχιτεκτόνων και των κατασκευαστών οι χώροι να κλείνονται, προκειμένου να πωλούνται περισσότερα τετραγωνικά κλειστών χώρων.

Μέχρι τώρα, όποτε τύχαινε κάποιος ιδιοκτήτης κλειστού ημιυπαίθριου να πέσει, για παράδειγμα, στην εφορία θύμα «καρφωτής» από κάποιον καλοθελητή που είχε διαφορές μαζί του, οι εφοριακοί έγραφαν στις αυτοψίες τους: «σημειώνεται ότι όλη η εν λόγω πολυκατοικία και για το σύνολο των ορόφων της διαθέτει την ανωτέρω διαμόρφωση, πράγμα που ενισχύει την πεποίθηση του ελέγχου ότι οι Η/Χ έχουν διαμορφωθεί από κατασκευής σε χώρους κύριας χρήσης».

Παρά τις διαπιστώσεις αυτές, η εφορία σχεδόν ποτέ δεν προχωρούσε σε ελέγχους των άλλων ιδιοκτητών της ίδιας πολυκατοικίας, αλλά ούτε και έστελνε τα στοιχεία αυτά στην πολεοδομία. Η διαδικασία, όμως, της εξωτερικής αυτοψίας δείχνει πόσο απλό είναι να προχωρά μελλοντικά η πολεοδομία σε ελέγχους πολυκατοικιών, έχοντας εις γνώση ότι τουλάχιστον ένα διαμέρισμα διαθέτει κλειστούς ημιυπαίθριους που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης.

Ετσι, ένα ακόμη ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, σε περίπτωση που αποφασίσουν να προχωρήσουν σε τακτοποιήσεις των κλειστών Η/Χ είναι αν θα στραφούν δικαστικά κατά των μηχανικών, των αρχιτεκτόνων και των εργολάβων, προκειμένου να ζητήσουν από εκείνους να τους καταβάλλουν ως αποζημίωση τα ποσά της τακτοποίησης. Αλλωστε, εκείνοι για τα τετραγωνικά αυτά πληρώθηκαν όχι με το 10% της αντικειμενικής, αλλά με το 100% της εμπορικής αξίας.

«Θεωρητικά, ο αγοραστής μιας κατοικίας με κλειστό ημιυπαίθριο θα μπορούσε να στραφεί δικαστικά κατά του μηχανικού-αρχιτέκτονα και του κατασκευαστή, εφόσον ο χώρος κλείστηκε πριν παραδοθεί σε εκείνον και με την προϋπόθεση ότι δεν έχει υπογραφεί κάποιο αντίθετο ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ τους ή να αναφέρεται στο συμβόλαιο ότι ο χώρος αυτός παραδόθηκε "ανοικτός" κατά την αγοραπωλησία», αναφέρει ο Στράτος Παραδιάς, δικηγόρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και κατά τη συζήτηση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σπηλιόπουλος, λέγοντας ότι από την ιστορία με τους ημιυπαίθριους ωφελήθηκαν «οι εργολάβοι-κατασκευαστές που παρανόμησαν και κέρδισαν-κερδοσκόπησαν, πουλώντας τους ημιυπαίθριους χώρους σαν κατοικίες... χωρίς να έχουν καμιά απολύτως επίπτωση. Και δεν ξέρω και αν θα έχουν φορολογηθεί κιόλας γι' αυτά τα χρήματα που πήραν, γιατί αυτά είναι μαύρα, δεν φαίνονται».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Ημιυπαίθριοι χώροι
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ημιυπαίθριων
«Να πληρώσω ή όχι;»
Συγχωροχάρτι στους ασυνεπείς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κομισιόν
Ευρω-χαλινάρι στις τράπεζες
Στοιχεία ΕΚΤ
Οι ελληνικές τράπεζες μας χρεώνουν με το παραπάνω
Οικονομικό επιτελείο
Τα αδιέξοδα των άδειων ταμείων
Έκτακτη εισφορά
Πληρώστε τώρα, προσφύγετε μετά
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Με ρυθμό χελώνας η απελευθέρωση υπηρεσιών
Στεγαστικά δάνεια
Ποια επιλογή σάς ταιριάζει
Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Θεμάτων της Κομισιόν
Βόμβα μεγατόνων το εξωτερικό χρέος
ΗΠΑ
Με υποσχετικές πληρώνει τα χρέη η Καλιφόρνια
Τουρκία
Τουρκικά παζάρια με λεφτά του ΔΝΤ
Βουλγαρία
Μία από τα ίδια
Επιχειρήσεις
Από το χονδρεμπόριο στη λιανική
Open Coffee
Καφεδάκι και business deals
Συνέντευξη: Νικήτας Κωνσταντέλλος
Η επέκταση στα Βαλκάνια έφερε έσοδα
Ημιυπαίθριοι χώροι
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ημιυπαίθριων
«Να πληρώσω ή όχι;»
Συγχωροχάρτι στους ασυνεπείς
Αλαλούμ στην πολυκατοικία
Ακτοπλοϊα
Τα εξοχικά αύξησαν την κίνηση
Ισχυροί και περιφερειακοί παίκτες
Η ήττα της Σαμοθράκης
Ανταγωνισμός και τιμές
Δρομολογούν νέα κέρδη οι εταιρείες
Συνέντευξη: Πάτρικ Βόλερ
«Δανειακές εγγυήσεις για μικρομεσαίους»
Χρηματοδότηση
Χρήμα μόνο για τους μεγάλους
Χρηματιστήριο Αθηνών
Πώς ξεκόλλησε η αγορά
Ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Σίτι
Τράπεζες
Ξεπερνούν το βαρίδι των αυξήσεων κεφαλαίου
Βγενόπουλος - Ορφανίδης
Η κόντρα και οι έλεγχοι
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη