Έντυπη Έκδοση

ΠΑΤΡΙΚ ΒΟΛΕΡ (Γενικός γραμματέας της Ενωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Ευρώπης)

«Δανειακές εγγυήσεις για μικρομεσαίους»

ΕΝΑ πλέγμα χρηματοδοτήσεων με κρατική εγγύηση, γρήγορων πληρωμών και τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διεκδικούν οι μικρομεσαίοι της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ενωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Ευρώπης, Πάτρικ Βόλερ, οι μικρές εταιρείες απειλούνται με αφανισμό λόγω της κρίσης και διοχέτευσης των μεγάλων πακέτων στήριξης σε μεγάλους ομίλους.

Ο κύριος Βόλερ εξηγεί ότι χρειάζονται άμεσες μεταρρυθμίσεις από πλευράς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και αλλαγή στη νοοτροπία πληρωμών, ιδιαίτερα σε χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, όπου υπάρχει έντονο το πρόβλημα των καθυστερήσεων. Αναφέρει επίσης ότι αρκετές χώρες θα βιώσουν πιο έντονα την κρίση μετά το καλοκαίρι και, εάν τα στοιχεία του τουρισμού είναι απογοητευτικά, τότε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χρειαστούν πακέτο στήριξης στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.

Στείλατε πρόσφατα στη σουηδική προεδρία επιστολή με δώδεκα σημεία τα οποία θα θέλατε να προωθηθούν ώστε να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Ναι. Λόγω της κρίσης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έδωσαν μεγάλα πακέτα στήριξης στις τράπεζες και τις αυτοκινητοβιομηχανίες και σε άλλες μεγάλες εταιρείες όμως άφησαν πίσω τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες παλεύουν να εξέλθουν από την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Κάποια βήματα έχουν γίνει, ωστόσο χρειάζονται και άλλες μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας και να απλοποιηθούν οι κανόνες. Εμείς προτείνουμε στην προεδρία της Ε.Ε. να υιοθετήσει δέσμη μέτρων που θα διευκολύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρώτα απ' όλα πρέπει να ενισχυθεί η πρόταση για τις καθυστερημένες πληρωμές.

Δηλαδή;

Υπάρχει πρόταση της Κομισιόν για τις αργοπορημένες πληρωμές. Είναι ένα φαινόμενο που πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της άρνησης των τραπεζών να παραχωρήσουν δάνεια. Οι πληρωμές από εταιρεία σε εταιρεία, από το Δημόσιο προς τις επιχειρήσεις και από τον ιδιωτικό τομέα προς τις επιχειρήσεις καθυστερούν σημαντικά. Θεωρώ ότι η πρόταση πρέπει να ψηφιστεί, να εφαρμοστεί και να γίνει οδηγία άμεσα ώστε να υπάρξουν ποινές για όσους καθυστερούν τις πληρωμές.

Σε ποιες χώρες παρατηρούνται οι περισσότερες καθυστερήσεις;

Στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Σίγουρα υπάρχει διαφορά στην κουλτούρα σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη, όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών βλάπτουν περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή η κρίση μπορεί να κάνει τις μεγάλες επιχειρήσεις μεσαίες, τις μεσαίες μικρές και οι μικρές να σβήσουν από το χάρτη.

Θα θέλατε περισσότερα κονδύλια από την Ε.Ε.; Το λέω αυτό δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφάσισαν να μην εγκρίνουν δεύτερο πακέτο στήριξης.

Σίγουρα αντιλαμβάνομαι ότι τα κονδύλια έπρεπε να διοχετευθούν προς τους μεγάλους ομίλους, που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους. Οι διευθετήσεις για τις χορηγήσεις δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και διάφορα προγράμματα επιδοτήσεων ήταν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για εμάς. Ομως, πιστεύω ότι τα πακέτα στήριξης έκλεισαν κάποιες τρύπες άμεσα χωρίς να λύσουν τα προβλήματα σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο. Χρειάζονται κονδύλια για καινοτομίες και κίνητρα για τη δημιουργία μιας επιχείρησης, ώστε ο κλάδος μας να είναι υγιής.

Θεωρείτε ότι η κρίση βρίσκεται πίσω μας;

Νομίζω πως όχι. Φοβάμαι ότι αρκετές χώρες μπορεί να βιώσουν τα δύσκολα μετά το καλοκαίρι, καθώς αρκετές από αυτές βασίζονται στον τουρισμό. Και με βάση τα οικονομικά στοιχεία για το δεύτερο εξάμηνο του 2009, ίσως χρειαστούν και νέα μέτρα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η πρόσβασή τους σε χρηματοδοτικά πακέτα. Επίσης κάνουμε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διασφαλίσουν τη δανειοδότηση από τις τράπεζες σε εθνικό επίπεδο, γιατί τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν. Σε επίπεδο Ε.Ε. θα θέλαμε να δημιουργηθεί ταμείο εγγυήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους ενός δισ. ευρώ. Αυτό θα σημαίνει νέα δάνεια ύψους μέχρι και 50 δισ. ευρώ! Προτείνουμε επίσης τα κράτη να δίνουν δανειακές εγγυήσεις 5 χιλιάδων ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτό θα ωφελούσε 10 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Βέβαια, η εμπειρία των τελευταίων 12 μηνών μάς έδειξε ότι η Ε.Ε. αργεί να πάρει αποφάσεις όταν πρόκειται για χρήματα. Υπάρχει κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα;

Η μείωση της γραφειοκρατίας και των λειτουργικών δαπανών! Ξέρετε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να εξοικονομήσουν περίπου 2,5-3,5 δισ. ευρώ από τη μείωση αυτή;

Φαντάζομαι ότι είστε υπέρ της ελαστικοποίησης στην αγορά εργασίας...

Ναι. Νομίζω ότι είναι αναγκαία, πάντα βέβαια σε συνάρτηση με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν συγκεκριμένα προβλήματα με κανόνες της αγοράς εργασίας, κυρίως στην πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα και εκπαίδευση. Αυτά δεν μπορούμε να τα λύσουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ε.Ε. για να προχωρήσουμε στην προσαρμογή ευέλικτης εργασίας ορισμένου χρόνου που θα συνδυάζεται όμως με εκπαίδευση και εξειδίκευση. Αυτό θα βοηθήσει πολλούς υπαλλήλους να κρατήσουν τις δουλειές τους, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κομισιόν
Ευρω-χαλινάρι στις τράπεζες
Στοιχεία ΕΚΤ
Οι ελληνικές τράπεζες μας χρεώνουν με το παραπάνω
Οικονομικό επιτελείο
Τα αδιέξοδα των άδειων ταμείων
Έκτακτη εισφορά
Πληρώστε τώρα, προσφύγετε μετά
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Με ρυθμό χελώνας η απελευθέρωση υπηρεσιών
Στεγαστικά δάνεια
Ποια επιλογή σάς ταιριάζει
Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Θεμάτων της Κομισιόν
Βόμβα μεγατόνων το εξωτερικό χρέος
ΗΠΑ
Με υποσχετικές πληρώνει τα χρέη η Καλιφόρνια
Τουρκία
Τουρκικά παζάρια με λεφτά του ΔΝΤ
Βουλγαρία
Μία από τα ίδια
Επιχειρήσεις
Από το χονδρεμπόριο στη λιανική
Open Coffee
Καφεδάκι και business deals
Συνέντευξη: Νικήτας Κωνσταντέλλος
Η επέκταση στα Βαλκάνια έφερε έσοδα
Ημιυπαίθριοι χώροι
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ημιυπαίθριων
«Να πληρώσω ή όχι;»
Συγχωροχάρτι στους ασυνεπείς
Αλαλούμ στην πολυκατοικία
Ακτοπλοϊα
Τα εξοχικά αύξησαν την κίνηση
Ισχυροί και περιφερειακοί παίκτες
Η ήττα της Σαμοθράκης
Ανταγωνισμός και τιμές
Δρομολογούν νέα κέρδη οι εταιρείες
Συνέντευξη: Πάτρικ Βόλερ
«Δανειακές εγγυήσεις για μικρομεσαίους»
Χρηματοδότηση
Χρήμα μόνο για τους μεγάλους
Χρηματιστήριο Αθηνών
Πώς ξεκόλλησε η αγορά
Ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Σίτι
Τράπεζες
Ξεπερνούν το βαρίδι των αυξήσεων κεφαλαίου
Βγενόπουλος - Ορφανίδης
Η κόντρα και οι έλεγχοι
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη